2010. október 8., péntek

Tiszaburán új választás lesz

Új választást kell tartani a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaburán, mivel a területi választási bizottság megsemmisítette az önkormányzati választások eredményét. A bizottság szerint a választásokon több csalás is történt, az újraválasztott polgármester emberei autóval vitték szavazni a választókat, és nyíltan próbálták őket befolyásolni a választás napján. A faluban harmadszor nyert volna a helyi cigány szervezet vezetője, aki az előző ciklusban csupa cigány képviselővel vezette a települést.
Megsemmisítette a tiszaburai polgármester-választás eredményét a Jász-Nagykun-Szolnok megyei területi választási bizottság (tvb), mert a győztes polgármester emberei a választás napján befolyásolni próbálták a szavazókat. A bizottság október 30-ára új választást írt ki - közölte Baranyi Imre, a területi választási iroda vezetőjének jogi helyettese.
Tiszaburán a korábbi polgármester, Farkas László (Fiatal Romák Országos Szövetsége - Firosz) győzött az október 3-án tartott települési önkormányzati választáson. Az eredmény ellen több helyi lakos kifogást nyújtott be, de azokat a helyi választási bizottság elutasította. Az ügy viszont fellebbezéssel a területi bizottság elé került.
A másodfokon eljáró bizottság bizonyítva látta, hogy Farkas László delegáltjai nyíltan befolyásolni kívánták a szavazók szándékait, hívei pedig autóval szállították a választópolgárokat a szavazásra. Az egyik szavazókör szavazatainak számlálása során ráadásul két jegyzőkönyv is készült, egymástól eltérő tartalmakkal.
A területi választási bizottság határozata ellen szombaton 16 óráig lehet felülvizsgálati kérelmet beterjeszteni, ezt a megyei bíróságnak hétfőn éjfélig kell elbírálnia.
Tiszaburán az Országos Választási Iroda adatai szerint Farkas László mellett négy független jelölt indult az önkormányzati választáson a polgármesteri tisztségért. Farkas legesélyesebb kihívója a helyi Fidesz egyik vezetője, Mészáros Béla volt, aki függetlenként indult, rajta kívül Oláh Imréné, Szekeres János István és Csomor Miklós indult el a választásokon.
Tiszabura lakosságának többsége cigány származású, és az előző ciklusban ez volt az egyetlen település az országban, ahol a polgármester és az összes önkormányzati képviselő is egy cigány kisebbségi szervezet jelöltjeként nyert mandátumot. A faluban a választási kampány meglehetősen feszült volt, a település jegyzője a választás előtt arról számolt be, hogy belőttek az ablakán és megfenyegették, pedig csak egy kavics törte be az ablaktábláját.
(MTI)
***
Mint ismert, a tiszaburai önkormányzat tagja lett október 3-án Dull Krisztián, a Munkáspárt és a Firosz közös jelöltje is, az ő képviselői mandátuma automatikusan megsemmisült a többi tiszaburai választási eredménnyel (polgármester-választás, egyéni képviselő-választás, megyei önkormányzati választás, kisebbségi önkormányzati választás) együtt.

Hol kapható a megyében az MKMP központi lapja, A Szabadság?

Mint köztudott, október elsejétől ismét kapható az újságárusoknál a Szabadság, a Magyar Kommunista Munkáspárt lapja. Azok számára, akik eddig valamilyen oknál fogva nem tudtak előfizetni a lapra, most itt a lehetőség, hogy megvásárolhassák. A lap a Relay és az Inmedio hálózatában érhető el országszerte, de a teljes Jász-Nagykun-Szolnok megyei lista az árusítóhelyekkel együtt itt olvasható.

Szolnok
Ady E. u. 15.
Kossuth út 18.
Rozgonyi u. 1.
Szolnok Plaza
Tószegi u. 21.
Vasútállomás

Jászberény

Lehel vezér tér 31.
Tesco

Mezőtúr
Posta, Kossuth tér 10.


Törökszentmiklós
Kossuth L. u. 123.


Kunszentmárton
Kossuth út 32.

Jászapáti
István király út 3.

Jászárokszállás
Kossuth u. 3.

Mesterszállás
Posta, Szabadság út 24/a.

A magyar kapitalizmus legnagyobb természeti katasztrófája

A magyar kapitalizmus legnagyobb természeti katasztrófája

A Magyar Kommunista Munkáspárt megdöbbenéssel értesült az ajkai vörösiszap-katasztrófáról. Őszinte részvétét fejezi az áldozatok hozzátartozóinak, és mindazoknak, akik kárt szenvedtek. A Munkáspárt gyűjtést szervez a károsultak megsegítésére, és kér mindenkit, hogy segítsünk bajba jutott embertársainkon.
A Munkáspárt felháborítónak tartja, hogy felelős személyek a mundér becsületét védik, a múltra mutogatnak, félrebeszélnek, akkor, amikor emberi sorsok kerültek veszélybe mások hibái miatt.
A Munkáspárt támogatja a kormány szándékát arra, hogy megtalálják a katasztrófa személyes felelőseit, mindazokat, akik hanyagsága, felelőtlensége emberéletekbe került, és súlyos anyagi károkat okozott.
A Munkáspárt úgy véli: ennél sokkal többről van szó! Az ajkai vörösiszap-katasztrófa a magyar kapitalizmus legnagyobb természeti katasztrófája. Az elmúlt időszak árvizei, és a mostani válság is jelzi, hogy nem csupán egyes személyek mulasztásáról van szó.
A magyar kapitalizmusban rendszerében van a baj. A gazdaságot felelőtlenül, átgondolatlanul privatizálták, a magánvállalatok csak a haszonból részesülnek, a terhekből kihúzzák magukat, büntetlenül szennyezhetik a környezetet.
Az állam nem ura a helyzetnek. Folyamatosan vonult ki alapvető közfunkciók elvégzéséből. A zavaros törvények miatt nem világos, hogy mi az állam, mi az önkormányzat, mi a magánszféra feladata. E miatt a társadalom számára fontos feladatok maradnak gazda nélkül.
Az elmúlt két évtized kormányai szőnyeg alá söpörték a problémákat annak ellenére, hogy a tudósok, a szakemberek, sőt maga a lakosság is felhívta a figyelmet arra, hogy a bajokat meg lehet, és meg kell előzni. Az ország pénzéből mindenre jutott, csak éppen a megelőzésre, gátak építésére, csatornák tisztására nem adtak soha elegendő pénzt.
A hadsereget leépítették, a sorkatonai szolgálatot megszüntetették, a katonákat nem hazai feladatokra, hanem külföldi missziókra képezik ki. Mindez oda vezetett, hogy az ország lényegében nem rendelkezik a katasztrófák elhárítására alkalmas katonai erővel.
A magyar kapitalizmus szülte azt is, hogy az élet minden területén eluralkodott az önzés, nincs társadalmi szolidaritás, az egyéni érdekek elsöprik a társadalom közös érdekeit. Az elmúlt két évtized parlamentjeinek, kormányainak a felelőssége, hogy engedték általánossá válni ezt a szemléletet.
A Munkáspárt határozott intézkedéseket vár el a kormánytól. Az állam teljes mértékben kárpótolja azokat az embereket, akik önhibájukon kívül elveszítették lakásukat, földjeiket, egész életük munkájának eredményét. Büntessék meg a katasztrófa személyes felelőseit! Az állam gondoskodjon a katasztrófákra való felkészülésről, hozzanak világos törvényeket, és azokat tartassák be! A megelőzésre jusson több pénz és figyelem! A hadsereget erősítsék meg! Lépjenek fel az önzés, az egoizmus szemlélete ellen!
Budapest, 2010. október 7.
Munkáspárt Elnöksége

Blogarchívum