2015. március 29., vasárnap

Mindenütt jelöltet kíván állítani a Thürmer Gyula vezette Munkáspárt

Továbbra is Thürmer Gyula a Magyar Munkáspárt elnöke: a párt 26. kongresszusa egyhangú szavazással választotta meg. Megbízatása négy évre szól, alelnökei: Karacs Lajosné és Bencsik Mihály. Az országos elnökség tagja lett Hajdu József és Kajli Béla is. A 25 tagú Központi Bizottságban több fiatal is helyet kapott: Szentpáli Kolos, Filemon Kristóf és Fehérvári Zsolt. A párt májusban már új székházban dolgozik tovább Újpesten.
Huszonhatodik kongresszusát tartotta a tavaly decemberben 25 éves Munkáspárt 2015. március 28-án a Baross utcai székházban (a párt májustól új székházba költözik, a Józsefvárosból Újpestre). A 103 kongresszusi küldöttből 97-en jelentek meg. Sok párttag személyesen is jelen volt az eseményen. (A Magyar Ifjúság Közösség Közösségi Szervezete levélben köszöntötte a kongresszust.)
Szentpáli Kolos, a budapesti elnökség tagja napirend előtt megemlékezett Magyarország felszabadulásának 70. évfordulójáról. Thürmer Gyula elnök tizenhét új párttagnak nyújtotta át a tagsági könyvét, valamint Kajli Béla budapesti elnöknek átadta eddigi munkájának elismeréseként a párt aranyjelvényének rubintokkal ékesített fokozatát (e kitüntetéstípus bekerült a szervezeti szabályzatba is).
A kongresszus küldöttei elfogadták a Központi Bizottság beszámolóját, valamint azt a határozatot, amely a Munkáspárt soron következő feladatait vázolja fel (ez utóbbinak címe: Erős Munkáspártot!) Ebben a határozatban az a célkitűzés szerepel, hogy a Munkáspárt legyen aktív szereplője a magyar belpolitikának, valamint hogy 2018-ban valamennyi országgyűlési választókerületben rendelkezzen képviselőjelölttel. (Tavaly a 106 kerületből 33-ben volt saját jelölt, az országos listára pedig minden megyében lehetett szavazni. Ezért a határozat jogosan mondta ki, hogy a párt minden jel szerint túljutott a 2005-2006-os időszak válságos állapotán, hiszen négy éve 16 egyéni jelölttel rendelkezett, és mindössze négy megyében lehetett a pártlistára szavazni.) A Munkáspárt nem kívánja felcserélni hagyományos társadalmi bázisát: a munkást és a dolgozót a középosztályokkal, és nem válhat a kapitalizmust menedzselő párttá. Ragaszkodik eszméihez: a marxizmus-leninizmushoz, az internacionalizmushoz.
A kongresszuson lezajlott a négyévenkénti tisztújítás is. A Munkáspárt elnöke továbbra is Thürmer Gyula, alelnökei Karacs Lajosné (Budapest) és Bencsik Mihály, Jász-Nagykun-Szolnok megye elnöke. Az országos elnökség tagjai rajtuk kívül Kovács István (Budapest), Frankfurter Zsuzsanna és Nagy Attila Tibor (mindkettő Nógrád megye). Két új elnökségi tag került az országos elnökségbe: Hajdu József, az etikai bizottság elnöke és Kajli Béla budapesti elnök.
A pénzügyi ellenőrző bizottság elnöke Kerezsi László (Budapest), tagjai: Gombkötő Lajos (Békés megye) és Herczegh Klára (Jász-Nagykun-Szolnok megye).
A Központi Bizottság továbbra is 25 tagú. A megyék közül Budapestről 13, Jász-Nagykun-Szolnokból 4, Nógrádból és Békésből 2-2, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékből 1-1 tagot választottak meg a küldöttek. A fiatalok közül a februári veszprémi és az áprilisi tapolcai időközi parlamenti választás munkáspárti jelöltjei is ott lesznek a Központi Bizottságban (Szentpáli Kolos és Filemon Kristóf), valamint Fehérvári Zsolt, a kispest-pesterzsébeti régió elnöke is.
***
Az országos vezetésbe tehát Jász-Nagykun-Szolnok megyéből bekerült:
Országos alelnök és egyben az országos elnökség tagja: Bencsik Mihály (Szolnok), megyei elnök
A pénzügyi ellenőrző bizottság tagja: Herczegh Klára (Szolnok)
A Központi Bizottság tagja: Bencsik Mihály, Gulyás László és Filemon Kristóf (mindhárom Szolnok) és Sipos Sándor (Túrkeve).





Blogarchívum