2010. december 14., kedd

Nincs munkáspárti tagfelvétel bukott szociknak; munkahelyet a multinacionális bevásárlóközpontok bezárása teremthet

Echo TV, Napi Aktuális, 2010. december 13.
Műsorvezető: Nem sok babér termett nekik, ami a húszéves parlamenti demokráciát illeti. Most azonban lehetőségük lehet betölteni azt a politikai űrt, amit az MSZP hagyott maga után.
Bejátszás a kongresszusról:
1989 óta pártelnök Thürmer Gyula. Most újra megerősítették a pozíciójában. A Magyar Kommunista Munkáspárt tagjainak átlagéletkora 58 év, de még aktívmunka-képesek, állítja a politikus. Thürmer szerint ma Magyarországon a pénz az úr, a munkásosztály pedig teljesen ennek van kiszolgáltatva. Harcot hirdetett a dolgozó tömegek számára. Állítja: kitartással még tényező lehet a Munkáspárt, csodavárásba azonban nem megy át.
Műsorvezető: Lehet, hogy meg fogja mosolyogni az első kérdésemet a Munkáspárt újraválasztott elnöke, Thürmer Gyula, jó estét kívánok.
Thürmer Gyula: Jó estét kívánok.
Műsorvezető: Ugyanis azt kérdezem, hogy készítik-e az új párttagkönyveket? Számítanak-e mondjuk az MSZP-ből átlépőkre, átjövőkre?
Thürmer Gyula: A kérdés jogos, mert egy vagy két év múlva lejár a mostani tagkönyvünk. Akár jönnek, akár nem, számítunk arra, hogy jönnek fiatal emberek, akiknek új tagkönyvet kell majd adni. És persze azoknak, akik vannak.
Műsorvezető: Be tudnák fogadni az MSZP-ből jövő politikusokat? Vagy azért lenne egy… hogy mondjam… egy határvonal, ami alatt azt mondják, hogy mondjuk az elmúlt évek szereplései miatt nem nagyon?
Thürmer Gyula: Hát még csak az kéne, hogy MSZP-s politikusokat fogadjunk be: szó sem lehet róla. Nézze, eltelt húsz év, az MSZP levizsgázott, ez nem baloldali párt. Hát miért gyűjtenénk…
Műsorvezető: Tehát nem is tudnának velük semmilyen szinten együttműködni, ha keresnék a társaságukat.
Thürmer Gyula: Nem. Az MSZP-vel nincs együttműködés.
Műsorvezető: Platform sincsen, vagy szerveződés? Társadalompolitikai tagozat?
Thürmer Gyula: Nincs. Hát ha ilyen lett volna, akkor húsz év alatt megmutatták volna magukat. Na most mi Szili Katalinnal működjünk együtt?
Műsorvezető: Hát ő már ráadásul nem is MSZP-tag.
Thürmer Gyula: Amikor volt pénz, akkor mindig ott volt mellettük, most meg már hát onnan kimenni nem egy olyan nagy dicsőség. Nem egy Oscar Lafontaine, mint Németországban. Sajnos, ilyen nincs az MSZP-ben.
Műsorvezető: Elnök úr, azzal egyetért, hogy az MSZP hagyott maga után egy űrt? Tehát hogy ebből a szempontból egy politikai lehetőség mondjuk a Munkáspártnak, mint baloldali erőnek, hogy valahogy ezt a politikai űrt kitöltse. A kérdés csak az, hogy hogy, mert az elmúlt húsz évben, ahogy említettem a bejátszás előtt is, nem sok babér termett önöknek a parlamenti demokráciát illetően.
Thürmer Gyula: Azért nem termett, mert mindig elvették.
Műsorvezető: Ki vette el?
Thürmer Gyula: Mindig az MSZP játszotta el a szocializmus örököseinek szerepét. Majd mi is háromhatvanas kenyeret csinálunk, mondta Horn Gyula, aztán természetesen száz forint lett a kenyér. Akkor jöttek a Gyurcsányék: majd ők rendet teremtenek, közben ellopták az országot. Tehát baloldali jelszavakat hirdettek, vörös ruhába öltöztek, és átvették a mi jelszavainkat. Most az emberek azért időközben rájöttek, hogy becsapták őket.
Műsorvezető: Most ezt mondta, bocsánat, Orbán Viktorra is. Csak ne haragudjon, hogy ebbe belekapaszkodtam, de Orbán Viktorra is azt mondta, hogy ügyesen csinálta, ügyes trükk volt, mert baloldali jelszavakat vett át.
Thürmer Gyula: Hát nézze, ezért nem jutottunk be 2006-ban, a legutóbbi… hát illetve most 2010-ben sem a parlamenti választáson a parlamentbe. Mert ugye ki mondta először, hogy 100 ezer forint legyen a minimálbér? A Munkáspárt mondta, a Fidesz csak utánunk jött. Ki mondta, hogy teljes foglalkoztatás kell? Mi mondtuk. A Fidesz csak utánunk mondta. Csak persze az emberek úgy voltak vele, hogy ránéztek: ti kicsik vagytok, ők meg nagyok. Elhisszük, hogy ők megcsinálják…
Műsorvezető: Épp ezt akartam mondani, igen, hogy kormányképesek…
Thürmer Gyula: Mi szeretünk benneteket, mondták az emberek Csepelen, Vácott, mindenütt, csak most még nem szavazunk rátok.
Műsorvezető: Elnök úr, mégis érdekes volt, hogy sokkal több párhuzamot lehetett felfedezni mondjuk Orbán Viktor és ön között, már ami a mondandót illeti, és a célokat illeti, semmint mondjuk ön és Gyurcsány Ferenc, vagy ön és Bajnai Gordon között. Tehát inkább, hogy úgy mondjam, a Munkáspárt a Fidesszel szimpatizált bizonyos szempontból, semmint a baloldali MSZP-vel.
Thürmer Gyula: Az MSZP nyolc éven keresztül annyira magabiztos volt a saját dolgában, hogy már semmivel nem törődött. Azzal se törődött, hogy az emberek mit mondanak róluk. Orbán Viktor abban különbözött az összes többi politikustól, hogy meghallgatta, hogy mit mondanak az emberek. És akkor azt mondta, hogy hát gyerekek, hát csináljuk azt, mondjuk azt, amit akarnak hallani, és akkor nyerünk. Ez bejött neki. Igen ám, csak mi lesz két év múlva, négy év múlva, tíz év múlva, amikor nem lesz egymillió munkahely, hiába ígéri a miniszterelnök. Mert egymillió munkahelyhez nem elég összetolni az íróasztalokat. Ahhoz meg kellene védeni a magyar piacot, ahhoz meg elküldeni a nagy büdös fenébe a multinacionális vállalatokat. Ezt pedig ő se meri még megtenni.
Műsorvezető: Igen. Csak önök is ugye a hétvégi kongresszuson azt mondták, hogy munkahelyeket kell teremteni, tehát több munkát kell adni az embereknek…
Thürmer Gyula: Ez így van.
Műsorvezető: Na most munkát az tud adni, legalábbis nagyrészt, az tud adni, akinek van tőkéje, tehát aki pénzzel rendelkezik. Akkor viszont nem értem, hogy…
Thürmer Gyula: Jó, de hát ezzel nem segít az, ha idehívnak néhány nagy autógyárat külföldről, mert nem ez teremt munkahelyeket. Az teremtene munkahelyeket, hogyha bezárnák a multinacionális bevásárlóközpontokat. Ezt az Orbán megtehetné, ha akarná. Abban a pillanatban magyar vállalatok léphetnének a helyébe, a magyar mezőgazdaság termelhetne, és elindulna a folyamat.
Műsorvezető: Igen, de az adó szempontjából viszont… az adó szempontjából…
Thürmer Gyula: Hát miért? Hát a magyar… Azt gondolja, hogy a külföldi fizet adót? Egy frászt. Hát kiviszi a hasznot. A magyar vállalkozó, az igen, mert ő nem tudná kivinni.
Műsorvezető: Tehát akkor önök teljesen új szinten képzelnék el a gazdaságot.
Thürmer Gyula: Feltétlenül. Feltétlenül. Nemet kell mondani az IMF-nek, nemet kell mondani az Európai Unió piszkos zsarolásának, amit csinálnak velünk, és azt kell mondani, hogy mi Magyarországon vagyunk.
Műsorvezető: És a szerződésekkel mit kell csinálni, amit viszont az előző, Bajnai–Gyurcsány-kormányok vállaltak?
Thürmer Gyula: Hát kit érdekel? Hát ha rossz egy szerződés, azt meg kell változtatni. Ők lefeküdtek a multinacionális vállalatoknak meg a külföldi tőkének. Kinyalták a feneküket. Hát meddig fogjuk ezt még csinálni? Azt kell mondani, hogy vége, kész. Nekem a magyar munkás a fontos, a magyar dolgozó a fontos.
Műsorvezető: Még egy percünk van körülbelül. Mit szól például ahhoz, hogy a… mondjuk a legutóbbi időszak legérdekesebb eseményei közül, hogy a magánnyugdíjpénztárt ugye… a kritizálók azt szokták mondani, hogy államosítja a Fidesz. Ezzel a lépéssel például egyetért? Mit gondol az elmúlt időszakok politikai döntéséről?
Thürmer Gyula: Én azt gondolom, hogy helytelen volt annak idején, amikor az MSZP kényszerválasztás elé állította az embereket, és belekényszerítette a magánnyugdíjpénztárakba. Aztán helytelen volt, hogy nem ellenőrizték ezeket a tevékenységeket, és engedték odáig eljutni a dolgokat, ahol ma vannak. Ma én azt egyetértek… és azzal egyetértek, hogy állami, társadalmi, össztársadalmi garanciákat kell adni minden ember nyugdíjára. Ennek a módját kell másként csinálni. Az erőszakosság itt se vezet semmi jóra.
Műsorvezető: Thürmer Gyula, köszönöm szépen, hogy velünk volt.

Blogarchívum