2013. április 25., csütörtök

Jászkun Munkás, 2013. március

Tanácsköztársaság

A rendszerváltás felbérelt tollnokai és megfizetett politikusai gyalázzák és rágalmazzák a magyar dolgozó nép, a magyar munkásosztály nagyszerű küzdelmét, a proletárok államát, a Magyar Tanácsköztársaságot.   1918. október 30-án  győzött Magyarországon a polgári forradalom. Ez azonban csak felületesen hozott reformokat. A tömegek, ezzel nem elégedtek meg. A Kommunisták Magyarországi Pártja kiadta a jelszót. ,,Minden hatalmat a munkásoknak, katonáknak és a szegényparasztok tanácsának”.
  A Magyar Köztársaság ideiglenes elnöke Károlyi Mihály a kialakult légkör miatt, 1919. március 21-én lemondott.
Magyarország népéhez!
,,A kormány lemondott. Akik eddig is a nép akaratából, s a magyar proletárság támogatásával kormányoztak belátták, hogy a viszonyok kényszerítő ereje új irányt parancsol. A termelés rendjét csak úgy lehet biztosítani, ha a hatalmat a proletariátus veszi kezébe.
A fenyegető termelési anarchia mellett a külpolitikai helyzet is válságos. A párizsi békekonferencia titokban úgy döntött, hogy Magyarország csaknem egész területét katonailag megszállja. Az Antant misszió kijelentette, hogy a demarkációs vonalat ezen túl politikai határnak tekintik.
Az ország további megszállásának célja az, hogy Magyarországot föl-vonulási és hadműveleti területté te-gyék a román határon harcoló orosz-szovjet hadsereg ellen. A mitőlünk elrabolt területek pedig zsoldja lenne azoknak a román és cseh csapatoknak, amelyekkel az orosz-szovjet sereget akarják leverni. Én mint a Magyar Köztársaság ideiglenes elnöke a párizsi konferenciának ezzel a határozatával szemben a világ proletariátusához fordulok a igazamért  és segítségért, lemondok és átadom a hatalmat Magyarország népei proletariátusának”.
Károlyi Mihály
Következtetésem:
Az úri nép, amikor kalandor politikájával szakadékba vitte az országot, az első és a második világháborúban maguk mögött hagyták a romokat és a szenvedést. Menekültek mint patkány a süllyedő hajóról. Mind két e-setben a proletariátus élére állt a Kommunista Párt és kivezette az országot a végpusztulásból. Az úri nép most újra szakadékba viszi az országot, és mi lehet a következmény. Előbb vagy utóbb a kommunistáknak kell élére állni a változást akaró tömegeknek

Emlékezzünk!

Az 1919-es proletárhatalomra, a harcoló Vörös Katonákra, a hősökre, a bátrakra!
Emlékezzünk! De hol?
Csak a szívünkben lehet. Nincs olyan emlékhely Magyarországon, ahol méltón megtehetnénk, kellő tiszteletadással és meg-becsüléssel. Illene fejet hajtani a hazájukért, a nemzetünkért meghalt Vörös Katonák előtt. 
A rendszerváltás óta - főleg a kormányok - a jobboldali eszmék hatására, ma már odajutottunk, hogy: nem is a hazára tett esküt betartó emberek haltak meg, hanem a ,,vörös söpredék”. Azért, mert a népért, a szegénység ellen az úri osztályt kiszolgáló urak és társaik ellen harcoltak. 
Úgy érzem nem vagyok egyedül. A Kossuth rádióban 2013. február 10-én elhangzott a Vasárnapi Újságban, ahol a hadtörténész beszélt a doni katasztrófáról, és kijelentette, hogy minden magyar katona előtt fejet kell hajtani, aki a nemzetért, a hazáért halt meg. 
Be kellene látnom, hogy én is a haza, a nemzet árulója vagyok? Mert nem az úri osztályra és a kiváltságosokra tettem le a katonai esküt, hanem a dolgozó magyar népre, Édes Magyar Hazámra.
Pető Csaba  


Gyurcsány Ferenc és a marxizmus-leninizmus

  Megfigyelhető, hogy a tőkés rend ideológusai igyekeznek a társadalmi fogalmak esetében megszabadulni azok osztálymeghatározottságától. Minden kategóriát, terminust a polgári felfogás Prokrusztészágyába akarnak erőszakolni. Így tett Gyurcsány Ferenc, egy-kori szocialista miniszterelnök is, a köztársaság emléknapja alkalmából publikált minapi nyilatkozatában. A valamikori KISZ-főfunkcionárius - el-távolodván a kommunista mozgalomtól s átpártolván a polgári oldalra - ez alkalommal a maga arcára deformálta át a történelmet: úgy véli, az első köztársaságot (1918) Kun Béla, a másodikat (1946) Rákosi Mátyás, míg a harmadikat, a népköztársaságot a polgári ellenforradalom rombolta le (1990).
  Ezek a felsoroltak bűnének tudja be, nem véve figyelembe, hogy a forradalmak, ellenforradalmak egyik alapvető feladata volt a korábbi intézmények felszámolása. Az első köztársaságot valójában az 1919-es proletárhatalom, a másodikat az 1948-as szocialista forradalom, míg a harmadikat, a népköztársaságot az 1990-es polgári ellenforradalom építette le. Ez szükségszerű folyamat volt, miután merőben megváltozott az új rendszer osztálytartalma. A mai rezsim történészei csak a Gyurcsány által is felsorolt három köztársaságot ismerik el, míg a Tanácsköztársaságot és az 1948-ban létrejött népköztársaságot nem.
El kellene gondolkodni azon, hogy az 1918-as őszirózsás (polgári) forradalom revolúció volt-e, a fogalom klasszikus értelmében, hiszen ,,csak” annyi történt, hogy a háborús nagyburzsoáziát a hatalomban felváltotta pacifista közép-burzsoázia, vívmányai nem lépték túl a korábban is fennálló tőkés rend kereteit. Radikálisabb feladatai (földkérdés, nemzetiségi kérdés, következetes demokratizmus) nem valósultak meg. Megítélésem szerint pontosabb lenne háborúellenes, nemzeti-demokratikus tömegmozgalomnak nevezni.
A marxizmus szerint ugyanis a forradalom olyan társadalmi megmozdulás, mely mgdönti az elavult társadalmi rendszert, s helyette egy fejlettebbet valósít meg. Tehát gyökeres, minőségi változást jelent a hatalmi- és termelési viszonyok típusában).
A Tanácsköztársaság s a felszabadulást követő népköztársaság negligálása sokat elárul abból, hogy a szocialisták miként  kezelik a polgárságnak nem tetsző népi hatalmat. Tudniuk illene azt, hogy a hatalom jellege elválaszthatatlan attól az osztálytól, mely ezt a hatalmat gyakorolja. Mások a célok, mások a módszerek, mások az eszközök. Miért gondolja Gyurcsány és eszmetársai, hogy a munkásosztály köteles lemásolni a polgárság ,,forgatókönyvét”? Ez nem felelne meg a proletariátus törekvéseinek. Érdekidegen rendszereket pedig nem lehet a népre erőszakolni. A parlament összetétele is igen ellentétes a két rendszer törvényhozásában. Hány munkás foglal helyet a mai országgyűlés padsoraiban, hány  munkás tagja az Orbán kormánynak? És milyen befolyása van az eseményekre? Természetesen munkáshegemóniával nem lehetne keresztül vinni a kapitalizmus felé mutató népellenes törvényeket. Várhatjuk-e a jelenlegi köztársasági elnöktől, Áder Jánostól, hogy a polgárság érdekeivel szembemenve politizáljon? És ez fennáll abban az esetben is, ha a népi hatalom hoz majd törvényeket az országgyűlésben. Érthető, tehát, hogy a köztársaság jellegének összhangban kell lennie az osztálybázis céljaival. Amikor Gyurcsány kifogásolja az 1918-as és az 1946-os köztársaságok felváltását tanács-, illetve nép-köztársasággal nem tesz egyebet, mint hogy megkérdőjelezi a szocializmus építésének létjogosultságát. Ez áll (olykor kimondatlanul is) a háttérben, ha valakinek jogba bújtatott kifogásai vannak a munkásköztársasággal szem-ben. Egyértelmű lenne a szocializmusról való lemondással, ha megfogadnánk Gyurcsány Ferenc és eszmetársainak kívánságait a mi köztársaságunk jellegével kapcsolatban.
  Ez a fogalmi zavartkeltés azt a célt szolgálja, hogy elhomályosítsa a proletariátus tisztánlátását. 
Hegedűs Sándor


Ötvenkilenc éve,
hogy séta közben
Megláttalak a bácsbokodi utcán:
Ott azonnal a szívembe zártalak
Drága feleségem, szeretett Jutkám.
E kedves emlék virágmezejére
Még mindig gyakran visszajár a lelkem,
Figyelem a régi utat, hátha a
Lábaid nyomára sikerül lelnem.
Bőfényű tavaszban (május lehetett)
Megcélzott a szerelmet osztó Ámor,
S miközben szíven talált a nyilával,
Úrrá lett rajtam a szerelmi mámor.
Tüstént megsejtettem, nem volt véletlen,
A Jósors vezérelt akkor utamon:
Mivel foglyod lettem, biztosan tudtam
Csak Te segíthetsz e szerelmes rabon.
A múlt homályában is elképzelem,
Amint az utcán sétálva jössz felém.
S mindannyiszor megvallom szenvedéllyel:
Örökké szeretlek és csodállak én.
Südi Bertalan

Kiss Dody József

Hódolat a Hölgyeknek!

Nőnapon az ember kicsit lelassít,
Csokorba köti a szívnek szavait.
A teremtésnek van-e nála
Izgalmasabb, szebb csodája?
Szól-e máshoz annyi dal és óda,
Embernek emlékezete óta?
Hogy körülöttük forog a világ,
Ősidők óta nem lehet vitás!
Ők az Isten földi helytartói,
Erősnek hit: gyöngék megrontói.
Kegyeikért birodalmak haltak,
Testvérek egymás húsába martak.
Ők, egy szóval békét teremtenek,
Mosolyukkal, mennybe felemelnek!
Könnyekkel követ olvasztanak,
Gyöngéd karjaikkal oltalmaznak!
Áldott öleiknek mézédes gyönyöre,
Záloga jövőnknek: az élet bölcsője.
Kísérje mindig hódolat őket,
Az Isteni ajándékot, a Nőket!

Választások 2014-ben

A ma még érvényes választási törvény (egy év alatt akár változhat is) helyesen nem tartalmazza a regisztrációt és a kopogtató cédulák gyűjtését. Ez jó. Rossz viszont, hogy választási körzetenként két hét alatt kell a 500 alárást megszervezni a jelöltek állításához. Ez az időszak nagyon kevés. A választókörzetek területileg nagyok, bejárhatatlanok. Aktivistáink erre képtelenek.  Ezért kérjük az olvasóink, szimpatizánsaink segítségét az aláírások gyűjtésében. A következő hónapokban visszatérően közölni fogjuk pártunk elképzeléseit mind arról, hogy mit is kérünk konkrétan és mi mit akarunk tenni, hogy minden jelöltünk állva maradjon. A megyében négy választási körzet van, mindegyikben lesz jelöltünk. A neveket is  közölni fogjuk. Azért, hogy a Szabadság és a Jászkun Munkás újságunk a jövőben is megmaradjon, magunk is sokat fogunk dolgozni.
Dudás György

Blogarchívum