2010. október 14., csütörtök

A kínai kommunisták részvétüket fejezték ki a vörösiszap-katasztrófa miatt

Őszinte részvétünket fejezzük ki a magyar népnek a vörösiszap-katasztrófa miatt - mondotta Qian Naicheng, a Kínai Kommunista Párt Külügyi Osztályának helyettes vezetője kedden Pekingben, amikor találkozott Thürmer Gyulával, a Munkáspárt elnökével. Thürmer a KNDK-ba tartva rövid ideig megállt Pekingben. Népeinket hagyományos barátság köti össze, és ennek fontos eleme a Kínai KP és a Munkáspárt közötti viszony - emelte ki a kínai párt képviselője. Kína a kapcsolatok fejlesztésére törekszik Magyarországgal minden téren. A Munkáspárt az elmúlt húsz évben mindig is hangsúlyozta a magyar-kínai együttműködés fontosságát. A mostani magyar kormány nyit Kína irányában – mondta a Munkáspárt elnöke. A Munkáspárt elvárja a kormánytól, hogy az EU soros elnökeként tegyen meg mindent Kína piacgazdasági státuszának elismeréséért, a csúcstechnológiai export korlátozásainak megszüntetéséért.
Qian Naicheng elmondta, hogy a kínai GDP évi 11, 4 százalékkal emelkedik, s az ország mára a világ második gazdasági hatalmává vált. Ugyanakkor a gazdasági alapokat, az egy főre jutó GDP-t tekintve még lemaradásban van.
Thürmer Gyula tájékoztatást adott Magyarország életéről, a tőkés világválság magyarországi következményeiről.
Véleménycserére került sor a szocialista építés magyarországi és európai tapasztalatairól, az 1989-90-es rendszerváltás okairól, a szocializmus és a piac viszonyáról. Thürmer Gyula kifejtette a Munkáspárt álláspontját a nemzetközi munkásmozgalom helyzetéről, hangsúlyozva, hogy a tőke nemzetközi támadása ellen a jelenleginél sokkal hatékonyabb összefogásra lenne szükség.
Thürmer Gyula szerdán a Koreai Munkapárt meghívására hivatalos látogatásra Phenjanba utazott.

***
A Hírextra interjúja Thürmer Gyulával a vörösiszap-katasztrófáról
hirextra.hu, 2010. október 8. péntek 06:39 - Bagics Bence
A Munkáspárt közleménye szerint felháborítónak tartja, hogy felelős személyek a mundér becsületét védik, a múltra mutogatnak, félrebeszélnek, akkor, amikor emberi sorsok kerültek veszélybe mások hibái miatt. Támogatják a kormány szándékát arra, hogy megtalálják a katasztrófa személyes felelőseit, mindazokat, akik hanyagsága, felelőtlensége emberéletekbe került, és súlyos anyagi károkat okozott. Az ajkai vörösiszap-katasztrófát a magyar kapitalizmus legnagyobb természeti katasztrófájának tartják, és úgy vélik, a magyar kapitalizmus rendszerében van a baj. Thürmer Gyulát, a párt elnökét kérdeztük:
Önök szerint a magyar kapitalizmus rendszerében van a baj.
Gazdasági téren mindent privatizáltak, anélkül, hogy átgondolták volna a következményeket. Ma létezik egy Magyar Alumínium Tröszt, amely nem felel azért, hogy milyen környezeti károsodások történnek. Úgy véljük, hogy az állam funkciói nem világosak. Nem tudjuk azt, hogy az önkormányzat vagy az állam dolga rendet tenni, bizonytalanok a törvények, és nincs, aki az ilyen katasztrófa helyzetekben azonnal mozgósítható. Van egy minimális katasztrófaelhárító szolgálat, de nincs magyar hadsereg. A magyar katona nem alkalmas arra, hogy árvízi mentésnél mentsen, vagy akár egy ilyen szörnyűséges eseménynél fellépjen.
Azért a katonaságnak óriási szerepe volt az árvízi mentésnél Felsőzsolca térségében...
Hadd ne kommentáljam ezt.
Azt is a katasztrófa egyik okaként említik, hogy nem állami kézbe van az alumínium ipar. Ha állami kézben lennének ezek a cégek, akkor megelőzhetőek lennének a hasonló esetek?
Biztos, hogy meg lehetne előzni, hiszen csupán egyetlen felelős lenne, mint ahogy régen is egy felelős volt és nem történt hasonló eset. Ma szét vannak zilálva a különböző felelősségi vonalak.
Nem gondolja úgy, hogy ha ezek a cégek magánkézben vannak, sokkal erősebb tőkeinjekció érhető el, technológiailag nagyobb fejlődés produkálható?
Ez biztos, hogy igaz, de ez az érem egyik oldala. A másik oldal pedig az, hogy volt egy állami vállalat, ami mindenért felelős volt. Ebből nem lehet kivonni csupán a nyereséges alumíniumtermelési ágazatot, a többit pedig magára hagyni. A közfunkciók ellátásában zavar keletkezett, ami korábban egyértelmű volt, az az elmúlt húsz évben nem volt egyértelmű.
Nem lehetett felkészülni egy ilyen katasztrófára, hiszen ez a világon egyedülálló, ilyen még nem történt. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár jelentése szerint, a gátakat a baleset előtt két héttel ellenőrizte az arra illetékes szervezet, és mindent megfelelőnek találtak.
Ez biztos, hogy így van, de mégis bekövetkezett a baj. Ott állnak szerencsétlen emberek és nem tudják, hogy mi lesz. Egyébként ez is a kapitalizmus bűne. Az egyik biztosítva van, a másiknak nincs biztosítása, az egyik jogosult a kártérítésre, a másik nem. Mindenkit kárpótolnia kell az államnak.
Az államtitkár úr már kijelentette, hogy minden érintett lakost maximálisan kárpótolni fognak.
Adja isten, mi üdvözöljük, ha így van. Ezt várjuk a kormánytól, hogy kárpótolja a szerencsétlen embereket.
A Munkáspárt valamilyen formában segíti a kárt szenvedett embereken?
Igen, adománygyűjtést szervezünk. Tudjuk, hogy ez csak csepp a tengerben, de talán ez a kis hozzájárulás is tud segíteni.

Blogarchívum