2010. december 2., csütörtök

Jászkun Munkás, 2010. június

Hazánk minden gyermekének joga van az emberhez méltó életre

Gyermekeink közül sokan élnek hazánkban méltatlan körülmények között. Mindannyiunknak érezni kell, hogy ezen kötelességünk változtatni. Ha a jövőt akarjuk igazán építeni, akkor egyik legfőbb kötelességünk, hogy biztosítsuk minden gyermek számára napi szükségleteinek kielégítését, fel kell karolni a szegényeket, a rossz körülmények között élőket, de értem a cigánygyermekeket is. A gyermekek nem tehetnek arról, hogy rossz körülményekbe születtek bele. Az elszegényedés, a nélkülözés tovább nehezíti az életkörülményeket, és ezeknek a legvédtelenebb szenvedő alanyai a gyermekek.
Szerintem az egyetlen igazi megoldás az lehet, ha az óvodától az általános iskola befejezéséig államilag nyújtanának segítséget az önkormányzatok közreműködésével a szegény, nélkülöző gyermekeknek, az étkezésben, a tisztaságra, a normális életre való nevelésben, a kultúrában, hogy ezek a szülők életére is jó hatást gyakorolhassanak.
Olyan szemléletet kell kialakítani az iskolákban, hogy minden gyermeknek egyenlő esélye legyen a tanulásban, az életbe indulásban. Ne történhessen meg az, hogy külön ballagtatják a cigánygyermekeket, mert állítólag tetvesek, vagy nem ül mellé a többi gyerek, mert koszos a ruhája, vagy barna a bőre. Akadályozzuk meg, hogy már gyermekkorban kialakuljon az ifjúság szemléletében a faji megkülönböztetés. Minden gyermek legyen egyenlő, azokat pedig, akik szegény sorsúak, akik komfort nélküli lakásból jöttek, karolja fel a társadalom, az elmaradt és elszegényedett családokat segíteni kell. Ha százezreket arra kárhoztatunk, hogy nélkülözzön, éhezzen, vagy kolduljon, akkor a gazdagoknak sem lesz nyugodt az életük. Szégyenkezni kell annak a nemzetnek, hatalomnak, amely nyomorban tartja azt a réteget, aki megteremti két kezével az uralkodó felső réteg részére a szükséges termékeket.
Milyen jövő vár arra a nemzetre, amely a gyermekeit nem a kornak megfelelő módon neveli?
Átkozott az a hatalom és a hatalmasok, akik hazugsággal tömik nemcsak a felnőttek, de a gyerekek fejét is. Tisztelt értelmiségiek, pedagógusok! A magyar nemzet alakításáért önök is nagy felelősséggel tartoznak. Népünk felemelkedésének egyetlen útja a minden gyermekről való gondoskodás, amit össztársadalmi erővel haladéktalanul meg kell oldanunk! A most megalakuló kormánynak az első közt ezzel kellene kezdenie munkáját.
Dudás György, Budapest

Szabó Lőrinc: Ima a gyermekekért

Fák, csillagok, állatok és kövek,
szeressétek a gyermekeimet.

Ha messze voltak tőlem, az alatt
eddig is rátok bíztam sorsukat.

Énhozzám mindig csak jók voltatok,
szeressétek őket, ha meghalok.

Tél, tavasz, nyár, ősz, folyók, ligetek,
szeressétek a gyermekeimet.

Te, homokos, köves aszfaltos út,
vezesd okosan a lányt, a fiút.

Csókold helyettem, szél, az arcukat,
fű, kő, légy párna a fejük alatt.

Kínáld őket gyümölccsel, almafa,
tanítsd őket, csillagos éjszaka.

Tanítsd, melengesd te is, drága nap,
csempészd zsebükbe titkos aranyad.

S ti mind, élő és halott anyagok,
tanítsátok őket, felhők, sasok.

Vad villámok, jó hangyák, kis csigák,
vigyázz reájuk, hatalmas világ.

Az ember gonosz, benne nem bízom,
De tűz, víz, ég s föld igaz rokonom.

Igaz rokon, hozzátok fordulok,
tűz, víz, ég és föld leszek, ha meghalok:

Tűz, víz, ég és föld, s minden istenek:
szeressétek, akiket szeretek!

Szidják a politikusokat

Bárkivel beszélgetek mostanság a politikáról, vagy a gyötrelmekkel terhelt társadalmi állapotokról, legtöbben a különféle vezető politikusokat szidalmazzák. S ezen aligha csodálkozhatunk. Hiszen ami ebben az országban napjainkban történik, minden képzeletet felülmúl. A tőkéről köztudott volt, hogy érzéketlen az emberi sorsok iránt, birtoklóitól a társadalom tagjainak többsége akár éhen is halhat.
A ma politikusairól pedig igazolódott, hogy nem egyebek, mint botcsinálta korifeusok. Outsiderként, anélkül „vedlettek át” a napi vagy a távlati politika csinálóivá, hogy a különféle élethelyzetű társadalmi csoportok érdekei elvszerű egyeztetésének, valamint a rendszerváltás keletkeztette vesztesek gondja céltudatos kezelésének tudományát elsajátították volna. Így vált többségüknek ismérvévé a politikai rövidlátás és az emberek kiszolgáltatottság iránti érzéketlenség. Szertelen, elhamarkodott, olykor egymásnak is ellentmondó intézkedéseik, döntéseik sora bizonyította ezt a rendszerváltás óta eltelt esztendőkben. Ki csodálkozhatna ezen? Hiszen az utóbbi két évtizedben egzisztált politikai elitek többsége akként került a parlamentbe és a kormányba, hogy jószerével semmit nem csinált előzőleg. Részint a politika iránti passzivitásával, „bekkelgetésének” hangoztatásával, vagy a múlt rendszerben szerzett büntetett előéletével, részint pedig a damaszkuszi utas metamorfózisával, korábbi előélete megtagadásával találtatott alkalmasnak törvényhozói vagy kormányzati tisztségre.
A politikai fordulat első törvényhozói testületéről elmondható, hogy jobbára az ún. „ellenállók és kitartók” parlamentje volt. Az ellenállóké, akiket az ötvenes években valamilyen sérelem ért, kizártak a pártból, vagy nem voltak soha tagjai a pártnak, de művészi alkotómunkájukban, szakmai tevékenységükben korlátozva érezték magukat, legalábbis ezeket hangoztatták.
A korabeli parlament képviselőinek másik csoportját a „kitartók” alkották. Azok, akik szamizdatosok voltak, vagy a rendszerváltást megelőző néhány esztendőben szerveződő ellenzék gyűlésein szorgalmasan megjelentek. Semmilyen különleges képességük, személyi adottságuk nem volt: fő erényüknek a kitartás bizonyult, jelesül, hogy részt vettek, agitáltak, hangoskodtak, plakátokat ragasztottak, s közben mocskolták, rágalmaztak másokat, mószerolták a szocializmus ilyen-olyan szintű vezetőit. Mindezért beválasztották őket különféle bizottságokba, választmányokba, ahonnét az útjuk egyenesen az ország házába vagy a minisztériumi hivatalokba vezetett.
E tisztségviselők törekvéseinek negatívuma mindmáig két területen ismerhető fel leginkább. Egyrészről: mivel sértett emberek, vagy azok utódai még ma is a gyűlölködők pozíciójából politizálnak, s a különféle utólagos elszámoltatások, megtorlások szószólói, sürgetői. Másrészről: a szükséges elméleti vagy gyakorlati ismeretek híján minél magasabb szintű sarzsit viselnek, annál tetemesebb politikai károkat képesek az országnak okozni. Nap mint nap tapasztaljuk ártalmaikat, melyeket a magyar népnek – a következmények nélküli politikai rendszerben – el kell viselnie.
Südi Bertalan

Fasizmus és antifasizmus

A fasizmus kérdése immár kikerülhetetlen témája a magyar publicisztikának, mert a szélsőjobboldal egyre erőszakosabban nyomul a hatalom felé, fenyegetve közéletünket. Korántsem fantom csupán, hanem egyre radikálisabb és veszedelmesebb jelensége a társadalomnak.
Azt hihetné az ember, hogy ahol egyszer már tombolt a fasizmus, ahol egyszer már alig helyrehozható politikai, gazdasági, morális és országromboló károkat okozott, ott nincs talaja többé. Sajnos, nem ezt tapasztaljuk. Úgy tűnik, sem a horthyzmus, sem a Szálasi Ferenc által vezetett hungarista mozgalom pusztító hatása nem volt eléggé elrettentő. Pedig nagy tévedés azt hinni, hogy csak a holokauszt áldozatai voltak kárvallottjai a fasizmusnak. A nép, az ország szenvedte meg a nyilas rémuralmat, vallásra, etnikai hovatartozásra való tekintet nélkül. Nem lenne ez ma sem másként, ha a magyar nácizmus szabad kezet kapna a randalírozásra, ha sikerülne nyilas abszolutizmust teremtenie. Ezért elképesztő, hogy az egyszerű emberek Vonáékban látják a nemzet megmentőit. Több mint naivitás kell annak elfogadásához, miszerint a zsidók, a cigányok, a melegek a kommunisták, a szocialisták, a demokraták társadalomból való kirekesztése elhozza a nép számára a várva várt Kánaánt.
A palackból Orbánék engedték ki a Jobbik-szellemet – útitársat látva bennük. Vonáék mára annyira megerősödtek, hogy szembefordultak bábájukkal, és önálló erővé váltak – körkörös támadásra készülve.
A Jobbik Magyarországért egyelőre kisebbségben van a parlamentben, ezért számítani lehet arra, hogy a harc színterévé az utcát akarják tenni. Ezzel adva nyomatékot a törvény házában kifejtett követeléseiknek. Az új ciklus még nagy harcok ígérete lehet. Ez Orbánékat nyomhatja jobbra is, balra is. Ezért nagy történelmi felelősség nehezedik a Fidesz vállára. E csatának progresszív kimenetelt csak az előítéleteken felülemelkedni tudó antifasiszta összefogás biztosíthat. Ez nem nagykoalíció, de a hungarizmus elszigetelésében érdekelt erők összefogása a sátáni erők ellen.
A Magyar Kommunista Munkáspárt is érdekelt a Vonáékkal szembeni együttműködés erősítésében, mert még nincs forradalmi helyzet, s jelenleg a demokrácia védelme van a napirenden, nem a kapitalizmus megdöntése. Ám ez a stratégia távlatokban a szocialista forradalom felé vezethet bennünket.
Hegedűs Sándor

Dialektikus következtetések

Az ideológiai feladatok között döntő fontosságú, hogy a baloldali kommunista szellemi magjának újjászervezése érdekében kitakarítsuk (saját fejünkből is) annak az eszmei atombombának a pusztításait, amely az SZKP XX. kongresszusán robbant ki (be), mert ízekre szaggatta a nemzetközi munkásmozgalmat és a vele rokonszenvező baloldalt: romboló hatása azóta is csaknem változatlan erővel érvényesül.
A kijavításokat mi elkezdtük, de átütő eredménye csak akkor lesz, ha a baloldali érzelmű gondolkodás és életfelfogás „kritikai tudatossággal” az élő szereplők elmondásai alapján alakítsuk ki. A marxi-engelsi-lenini elvek alapján működő kommunista pártot nem tudtuk még létrehozni, mert az ideológiai megosztottság uralkodik még a baloldalinak vélt pártok között is.
A történelmi harcok emlékei még élnek, de az új szocialista-kommunista irányzatok alapelveit még nem dolgozta ki senki. Nem lehet másképp gondolni a Nagy Októberi Szocialista Forradalomra, sem a május elseje megünneplésére, mint az 1919. március 21.ei Tanácsköztársaságra, mert az alap az, hogy a munkásosztály harcot folytatott a kapitalizmus, illetve a fasizmus ellen világszerte.
A vörös zászló, az ötágú csillag jelképe tovább kell éljen mindenütt a földön.
Koczka Béla

Meghívó • 2010. július 4., XXI. évforduló

A Magyar Kommunista Munkáspárt július 4-én, vasárnap 10 órai kezdettel emlékezik meg a XX: század legnagyobb magyar államférfiújának, Kádár János halálának 21. évfordulójáról. Kérjük, mindenki egy szál virággal tegye tiszteletét a Fiumei úti sírkertben! A Kádár-évfordulóra július 4-én vonattal utazunk!

Karcag ünnepelt

Saját hagyományainak megfelelően idén is megünnepelte a Munkáspárt karcagi alapszervezete a dolgozók ünnepét, azaz május elsejét (igaz, ezúttal nem a városközpontban). A tagság és a párttal, illetve annak a szegényekkel kapcsolatos elképzeléseivel rokonszenvező érdeklődők már délután két óra után megérkeztek Németh Imre Damjanich utcai portájára, aki éppen akkor látott neki a birkafőzésnek.
Bár a párt a tavaszi választásokon nem tudott egyéni jelöltet állítani a karcagi választókerületben, ajánlóin és szavazóin kívül mások is érdeklődtek az ünnepség iránt. Persze az időközben puhára főtt birkahús illata is csábító lehetett. Valószínűleg ezt a feltételezést igazolta vissza az a tény, hogy az ételből estére már nagyon kevés maradt.
A közel száz ünneplő átvehette a Jászkun Munkás legfrissebb számát is. A szervezők fontosnak tartották tájékoztatni a megjelenteket arról, hogy Karcagon és környékén milyen listás eredményeket ért el a Magyar Kommunista Munkáspárt. Bár az eredmények most szerényre sikeredtek (különösen, ha összevetjük azokat a kilencvenes évek adataival), a Karcag nagyságú városok közül a Nagykunság fővárosa szerepelt a legjobban a négy listát állított megye városai közül (annak ellenére, hogy nem volt egyéni jelölt).
Az ünneplők közül többen a Párt jövőjéről is vitáztak. Egységes vélemény alakult ki abban, hogy a Magyar Kommunista Munkáspárt nem eshet szét a gyengébb választási szereplés ellenére sem, illetve hogy a pártmunkát mindenképp folytatni kell - minél erőteljesebb mértékben. (Ehhez ad segítséget a Párt Ezres listája, amely a választási hadjáratban, de utána is jól használható.)
A győztes Fideszt illetően szinte mindenki bizonyos volt abban, hogy az ígéreteiket aligha tudják majd betartani, és hogy a munkásnak, a kiszolgáltatottabb helyzetben élő magyarországi millióknak az új kormányzat sem képes érdemben segíteni - legfeljebb szavakban.
A karcagi alapszervezet a tagok és a szimpatizánsok tagbevételeiből és adományaiból - ha csekély mértékben is - maga is képes segíteni, támogatni rászoruló tagjait, amolyan modern kori Vörös Segélyként. Ezt kiegészítve akár kölcsön is tud adni annak érdekében, hogy a közüzemi szolgáltatók számláit az érintettek határidőben ki tudják fizetni.
Csomorkányi Andor

XVI. MUNKÁS KUPA • 2010. június 12., szombat, Túrkeve
Hatodik alkalommal – nőknek is.
Ismét Túrkeve ad otthont – immár tizenhatodik alkalommal – a Munkáspárt által szervezett országos kispályás labdarúgótornának. A csapatok regisztrálása és a kupa megnyitása a Városi Sportcsarnokban, illetve a mellette lévő kézilabdapályán lesz (a Kisújszállás–Mezőtúr összekötő út mentén eligazító táblával jelezve).
Program:
7.30-8.30 A csapatok regisztrálása, sorsolás
8.30-9.00 Megnyitó
9.00-9.30 A csapatok eligazítása
9.30-13.30 Csoportmérkőzések (játékidő 2x15 perc). Négy csapat jut tovább.
13.30-13.45 A továbbjutó csapatok regisztrálása, a csapatok párosítása
13.45-15.15 Elődöntők. A vesztes csapatok harmadik helyezettként bronzérmet és szerény díjat vehetnek át. Játékidő: 2x15 perc. Döntő.
15.30 A program lezárása: eredményhirdetés.
Természetesen a nők és a férfiak külön versenyeznek.
Amennyiben 16 csapatnál több résztvevő lesz (ez a férfiak esetén fordulhat elő), az eredményhirdetés egy órával eltolódik, a játékidő és a továbbjutó csapatok száma módosul. Az első és a második helyezettek arany-, illetve ezüstérmet vehetnek át. Egy csapat maximum 10 főből állhat, maximum 10-10 érmet osztunk ki a dobogón végzők között.
Benevezési díj csapatonként: 5000 forint. Benevezési határidő: 2010. június 6. A határidőn túli nevezés esetén a tornán való részvételt nem garantáljuk. A benevezési díjat az alábbi címre kérjük: Csajbók Ferenc, 5420 Túrkeve, Április 4. u. 12/b. Érdeklődni az alábbi telefonszámokon lehet: 56/361-929 vagy mobilon: 30/286-64-74.
A benevezéshez a csapat és a település nevét, valamint a csapat vezetőjének nevét, címét, telefonszámát és a benevezési díjat kérjük. (A nevezési díjat személyesen a lakásomon, vagy túrkevei ismerősökön keresztül, vagy postai úton kérem hozzám eljuttatni.)
Milyen pályán lesznek a mérkőzések?
A döntő a sportcsarnok parkettás pályáján zajlik. A csoportmérkőzések – a sorsolás szeszélyéből és a lehetőségekből fakadóan – parkettán, betonon, salakon, és az is előfordulhat, hogy füves pályán lesznek. Lényeg, hogy tornacipőt (teremcipőt) használjanak a játékosok.
Az előzőekben kiderült, hogy várunk női csapatokat is. A fentiekben leírtak a női csapatokra is vonatkoznak. A női csapatok vetélkedésének mikéntjét a benevező csapatok számának függvényében később dolgozzuk ki. Meghívót minden benevezett csapatnak eljuttatunk.
Csajbók Ferenc, a torna szervezője
***
A karcagi pártszervezetünk vezetője, a megyei elnökség tagja MEASZ-érdemrendet kapott a kiemelkedő munkájáért. Gratulálunk!
Emléklap Magyarország felszabadulásának és a MEASZ megalakulásának 65. évfordulója alkalmából Horváth Sándor részére huzamos időn át végzett kiemelkedő társadalmi tevékenységéért és szervezetünk támogatásáért.
Budapest, 2010. március 31.
Hanti Vilmos elnök, MEASZ-Összefogás a demokráciáért

Blogarchívum