2015. április 20., hétfő

A költészet napja Szolnokon: a Munkáspárt József Attilára emlékezik

Április 11-e 1964 óta a magyar költészet napja. A tőkés hatalom hajlamos "megfeledkezni" róla, hogy József Attila születésnapját is ekkor ünnepeljük. Sőt. Elsősorban ezt. József Attila kommunista volt, a nép fia, szegény ember, nem nemes család sarja, ezért feledésre ítélik. Orosházán a református egyház megszabadul József Attila nevétől. Ha a halottgyalázástól eltekintünk, akkor még örülhetünk is neki. Csak az ellen harcolnak, amitől félnek.
Tegnap Szolnokon is megemlékeztünk József Attiláról. Gulyás László elvtárs, és Dullné Földi Erika elvtársnő mellett én is elszavaltam egy versét. A SzolnokTV még a Tiszta szívvel-t Gulyás elvtárs előadásában felvette, és egy részét le is adta, ám az általam elszavalt Szabados dalból nem hallottunk este részletet, Dullné elvtársnő Ars poetica-ját pedig meg sem várta az operatőr.
Az utóbbi alkalmakkal is elmaradoztak, és ennek több oka is van, mivel eddig a SzolnokTV általában megjelent, ha hívtuk. Nyilván "fentről" szóltak, hogy "Elég!". Már a résztvevők majdnem fele fiatal volt. A beszédet/verset mondók/szavalók fele szintén. A Munkáspárt nevében az emlékezés koszorúját Lábadi Dávid elvtárssal, a szolnoki alapszervezet legfiatalabb, és egyik legújabb tagjával helyeztük el. Nyilván azt sem lehet lehozni, hogy a Szabados dalt (személyemben) egy 22 éves fiatalember szavalta el Munkáspártos kitűzővel, Kádár-címeres övcsattal. Ráadásul a Kádár-címerből volt még a rendezvényen. smile hangulatjel
A hiba már megtörtént. Amitől féltek, de nem hitték, bekövetkezett. A Munkáspárt éled, fiatalodik, erősödik. Egy új generáció találta meg.
De mivel ez a nap József Attiláról szól, térjünk vissza verseihez.Talán betudható látomásköltészetnek is Ars poetica-jának egy részlete:
"S hol táborokba gyűlt bitangok
verseim rendjét üldözik,
fölindulnak testvéri tankok
szertedübögni rímeit."
A fenti sorokat Koncz Gábor előadásában is érdemes meghallgatni:
https://www.youtube.com/watch?v=JCYWfoSgCQI
A világ sokat változott. Nem, nem soha! című versére ma ismét büszkék vagyunk, és a Szabados dal mellé emeljük!
https://www.youtube.com/watch?v=LoOIOQLi0Vc
"Én mondom: Még nem nagy az ember.
De képzeli, hát szertelen.
Kisérje két szülője szemmel:
a szellem és a szerelem!"
Az Ars poetica-hoz visszatérve ugye nem kell kitérnem rá, hogy a szellem a Kísértet?

Blogarchívum