2012. május 25., péntek

Jászkun Munkás, 2012. május


Száz éve született

A XX. század legnagyobb magyar politikusa Kádár János.
Személyesen éltem át azt a több évtizedet, amíg Kádár János a Magyar Népköztársaság egyik vezetője volt. Nem vagyok elfogulatlan, mert valamilyen formában én is részese voltam e korszak eredményeinek, kudarcainak. 1957. augusztus 20-án Kisújszálláson találkoztam először Kádár Jánossal.
Kádár János 1912. május 26-án született Fiumében, Csermanek János néven anyakönyvezték. Édesapját Kressinger Jánosnak hívták, aki nem vállalta fiát. Édesanyja Csermanek Borbála.
A polgári iskola elvégzése után írógépműszerésznek tanult. A fedőneve Barna, majd Kádár volt. 1945 után a belügyminiszter engedélyével megváltoztatta a nevét, és így Kádár János lett. Ha az életútjának titkát keressük, valószínű, hogy annak legalapvetőbb lényege a kötelességtudat volt.
Őt, az embert, a politikust hitelesebben nem tudom megfogalmazni, mint ahogy ő fogalmazott. 1960. október 3-án részt vett az ENSZ közgyűlésén, és ott nagy tapssal fogadott beszédéből idézek: „Az ember hibázhat és tévedhet is, de én úgy érzem, igaz ügyet szolgálok, és büszke vagyok rá, hogy a történelem e súlyos órájában hű társaimmal együtt a munkásosztályért és a sokat szenvedett magyar népért kiállva ott voltam, ahol lennem kellett, és azt tettem, amit tennem kellett.”
David Irving angol publicistát idézem: „Ha nem Kádár János lett volna a vezető, Magyarország sorsa rosszabbra fordult volna.”
Meggyőződésem, hogy Kádár János azért marad a magyar nép emlékezetében pozitívan, mert ember volt és reális politikus, és az adott történelmi körülmények között senki sem tudott volna többet adni a magyar népnek. Hazánkat ebben a periódusban a béke, a viszonylagos jólét, a nyugalom, a létbiztonság és a félelem nélküli élet jellemezte. A véleményem igazolására néhány közvélemény-kutatás eredményét írom le.
Kádár János halálának 10. évfordulóján a TV 2 műsorában több mint 40 ezer telefonáló 82 százaléka azt vallotta, hogy jobban élt a szocializmusban. (Munkásjövő, 1999. december)
Történelmi személyiségekről tartottak szavazást levélben, telefonon és interneten. Nem volt kétséges, hogy az első helyen a 18 ezer szavazóból majdnem mindenki Szent Istvánra szavazott, és a harmadik helyen Kádár János végzett. (A Szabadság, 2000. január 7.)
A Miniszterelnöki Hivatal Országimázs Központjának megbízásából a Gallup Intézet végzett felmérést. A felmérés azt mutatta, hogy a magyarok kétharmada azt vallotta: Mátyás király, Szent István és Kádár János a három legfényesebb magyar történelmi korszak meghatározó személyisége. (Népszabadság, 2000. január 27.)
Horváth Sándor

„Kannibal” ante portas

Igen, ezt is megértük. A megboldogult kommunista miniszter még a kezdet kezdetén vizionálta egy nyilvános előadáson: amennyiben a hatalomra szabadítjuk az ellenforradalmat, kitesszük az országot a fehérterrornak. Ezt a történelem ismerete és a napi tapasztalatok mondatták vele. Ki gondolta komolyan, hogy a kiváltságaitól megfosztottak – amennyiben tehetik – élni hagyják a negyven évig uralkodó elitet?
A kerekasztal megbeszélésein történt alku jegyében a vendettát áhítozók „csendben” maradtak, különben is el voltak foglalva a haza birtokba vételével. A három cikluson át kormányzó szocialisták nem szorgalmazhatták a korábbi kommunista vezetők megbüntetését, hiszen soraikban is sokan voltak (vannak), akik maguk is e kategóriába tartoztak. Eljött azonban a polgári ellenzék ideje. Ki kellett engedniük a tizenkét esztendőn át halmozódó és feszítő gőzt.
A gazdasági-politikai helyzet látványosan romlik. Ezen az Orbán-kormány csak a gazdagok alapos megrendszabályozásával, megadóztatásával tudna enyhíteni. Egy ilyen gyakorlat azonban letérést jelentene osztálypolitikájáról, ami egyértelmű lenne a saját lényegéről való lemondással. Ez nem szándéka és érdeke a Fidesz–KDNP koalíciónak. Más módszereket kell keresni, alkalmazni. Enyhíti a feszültséget a „kis kenyér és a nagy cirkusz” politikája, a nacionalista-irredenta propaganda, s nem utolsósorban az antikommunista uszítás. Ez utóbbi most feltűnően felerősödött. A kilátásba helyezett boszorkányüldözés jó „hecc” lesz a nélkülözőknek. Kenyeret ugyan nem tesz az asztalra, de egy jó cirkuszi mutatvány némi kárpótlást nyújt a nincsteleneknek.
Megnőtt a „kommunizmus áldozatai” napjának jelentősége, terelik a látogatókat a történelemhamisító Terror Házába, szobrokat bontanak, szobrokat avatnak. Egyre több szó esik a jóságos Horthy Miklósról, előszeretettel vonnak párhuzamot a fasizmus és a kommunizmus között, miközben csökken a fasizmus bűneinek propagandája, a széljobbal szemben a bősz igazságtevők egyre engedékenyebbek. Most már nincs pardon a matuzsálemeknek sem (lex Biszku). Nagy lendülettel esnek neki a levéltáraknak, hogy megidézzék a holt és az élő kommunistákat, akik mertek kommunisták lenni – nemcsak a „szocializmus” idején, de már akkor is, amikor ezért a hitvallásért fejvesztéssel fizettek a mai elit ősei. Hortobágy, Recsk elhomályosítja Auschwitzot, a Horthy-rendszer hírhedt internálótáborait.
A szólásszabadság, a véleménynyilvánítás korlátozása már a negyedszázados fasisztoid „nemzeti-keresztény” kurzus áporodott levegőjét árasztja. Aki 1956-ot ellenforradalomnak tekinti, s nem hajlandó a börtönökből kiszabadított köztörvényes csőcseléket a haza hőseiként tisztelni, istenkáromlást követ el, s a mai elit érdekeit képviselő, nem éppen pártatlan törvénnyel gyűlhet meg a baja.
Orbánék jóvoltából rohanunk a Horthy-rendszerbe. Természetesen nem lehet kétszer belépni ugyanabba a folyóba. Orbán Viktor jövőképe lehet rosszabb, mint amilyen az exkormányzó regnálása volt.
Hegedűs Sándor

Háborgásaim

Lázár úr! Ön nem békét, hanem az örökös gyűlöletet gerjeszti az országban. Hogy lehet valakit azért hátrányosan megkülönböztetni, mert a nagyapja valamilyen vezetői állásban volt a szocializmusban? Akkor mit mondjon a nép, az ország többsége azokra, akik a Horthy-korszak népnyúzói voltak? Hogy az azt megelőző korszakokról már ne is szóljak.
A kapitalizmus meg fogja semmisíteni a mi hazánkat, mert az soha nem fog annyit fizetni a munkásnak, hogy tisztességesen megélhessen. Mert nekik nagyon fontos, hogy a munkanélküliek serege mindig sok legyen. Mert csak így tudja alacsonyan tartani a munkabéreket. A munkások így inkább dolgoznak alacsony bérért – csak azért, hogy nehogy ők is munkanélküliek legyenek.
Ez a tőkések objektív természete: mindig is ez volt, és örökre az is lesz. Nézz körül magyar: minden lényeges munkahely a külföldiek kezében van. Őket az nem érdekli, hogy a fél ország éhen fog halni.
A világon szinte mindenütt tombol a nyomor és a lelketlenség. Pedig mindenütt imádkozhatnának intenzíven, az egyházak szaporodnak, és egyre többen követelik a régi vagyonaikat, az erdőt, a mezőt, az épületet stb. aztán fokozni fogják a magántulajdon szentségének a védelmét. Vissza a középkorba – hamarosan lesznek itt énekes koldusok és papi adó is.
Dudás György

Egy zenekar ürügyén

A 80-as években felkapott zenekar volt a Postás. Nevét még onnan kapta, hogy egy időben két postás is zenélt benne: a prímás meg a brácsás. A bőgős nagydarab parasztember, a cimbalmos töpörödött cigány, a fia, a klarinétos, akit Petrusnak hívott mindenki.
Mindnyájan mesterei voltak hangszerüknek, de együtt valami szívhez szólóan tudtak muzsikálni, ha csárdást húztak, nem nagyon tudott senki sem helyben maradni. Másodállású zenészek voltak: a bőgős raktáros volt a tsz-ben, a cimbalmos gyárban dolgozott, ahová fiát is bevitte. Petrus ki is tanulta a galvanizálást. Szabad idejükben kisebb bálakban, névnapokon meg brigádrendezvényeken muzsikáltak, olcsók voltak, felkapottak, együtt énekeltek a jókedvű hallgatósággal, koccintgattak is, de mértéket tartottak.
Az égő fekete szemű Petrus addig fújta a szebbnél szebb nótákat, míg hozzájuk nem csatlakozott egy csodaszép, tarka szoknyás cigánylány: Rozika. Táncolt, énekelt, mindenkit elkápráztatott. Esküvő lett ebből, nem hét határra szóló, de emlékezetes cigánylakodalom. Három napig húzta a zenekar, bizony a fiatal férj meg az új asszony is sokszor beszállt a vendégek gyönyörűségére muzsikálni, táncolni, énekelni.
A fiatalasszony takarította a buszokat, a buszpályaudvart, de ha tehette, ment a zenekarral. Amíg mehetett: mert alig egy évre fiúgyermekkel gyarapodott a  család: Petikével. Vettek egy kis házat a város szélén, szépen éltek.
Az öreg cimbalmos nyugdíjba ment. Nedves szemmel mutogatta a búcsúajándékként kapott bronzvázát, amelyen ott domborodott a gyár neve mellett az ő neve is, és a cimbalom előtt ülő alakja is.
Aztán a változás szele, vagy tán forgószele meglegyintette a várost is. egyre kevesebb lett a muzsikálnivaló, ritkultak a zenés alkalmak, nem voltak már brigádok sem. A raktáros előbb tehenész lett, majd a sokadik főnöke közölte vele: menjen csak a cigány barátaihoz, pedig hányszor húzatta velük kedvenc nótáit.
Petrus meg a párja ugyanazon a héten lett munkanélküli. Az első körben küldték el őket, hiába voltak ismertek a zenekarral, nekik nem akadt munka, valahogy mindig későn érkeztek. Hiába biztatta őket az öreg cimbalmos, hogy minden jóra fordul, már nem tudtak benne bízni.
Petrus csatlakozott egy kábelfektető kubikos csapathoz, járták az országot, napkeltétől naplementig robotoltak, háromhetenként jártak haza. Megfogyott, kezét véresre törte a szerszámnyél, de konokul kitartott lepkesúlyával a Herkules alkatú kollégái között. Sajnos nem sokáig tudott bizonyítani. Valahol Pest megyében szokás szerint betértek egy kocsmába. Talán egy-egy sört ha ittak, amikor egy kopaszokból álló banda rájuk nem támadt. Volt ott mindenféle sértegetés, meg cigányozás, lökdösődés lett a vége. Amint kikerültek a kubikosok az udvarra, Petrust átvérzett ingben találták a falnak támaszkodva, alig volt már benne élet. Soha nem lett meg a gyilkosa. Édesapja két nappal élte túl fiát, a szíve vitte el.
Emlékezetes cigány temetés volt, több százan kísérték őket utolsó útjukra. Ez alkalomból a Postás zenekar tizenöt főre bővült. Szem nem maradt szárazon, amikor felcsendült a „Eltörött a hegedűm, nem akar szólani”. Csak a Peti gyerek állt könnytelenül, ökölbe szorított kézzel a koporsók mellett. Talán akkor fogant meg benne, hogy bosszút kell állnia.
Évek teltek el, Peti vad, kezeletlen gyerekből erőszakos, durva felnőtté vált. Elég volt egy kétértelmű szó, egy ferde pillantás, és már csattant is a pofon, az ökölcsapás. Megölt apját bosszulta minden kötekedőn. Hamar megismerkedett a börtönök világával, mindig garázdaság vagy önbíráskodás volt a vád. Anyja, a néhai szép Rozika nem ment férjhez. Árva vagy magára hagyott gyerekeket nevelt, hetet már útjukra engedett. Amit Péter fiával nem tudott elérni, ezek a gyerekek szelídek, szorgalmasak voltak, szakmát tanultak, zeneiskolába jártak.
A lányok persze hamar férjhez mentek, gyerekeket szültek, részeges, semmittevő férjekkel kínlódtak. A fiúk közül egy lett zenész, a nagybőgő mestere, mondják, még Pege Aladár is foglalkozott vele. Ma Kanadában él. A többi munkanélküli, a törvénnyel egyiknek se volt baja eddig, csak a világgal, amely egyre fenyegetőbb, pedig nem tehetnek róla, hogy hová születtek.
Néha-néha visszalátogatnak Róza mamához, ahol ismét új lakók népesítik be a kis házat: négy kis cigánygyerek. A lányok tán valamivel nagyobbak, már segítenek valamit a ház körül. Rozika mesél nekik a Postás zenekarról, meg arról az elveszett világról, ahol a cigánynak is volt munka, megélhetés, megbecsülés.
A piacon találkoztam vele a minap: sietősen lépkedett az asztalok között. „Jön haza Péter fiam”, mentegetőzött a marasztalásra, „tudja, jó magaviselete miatt megkapta a harmadolást”. Boldog mosollyal sietett tovább.
Bíró Imre, Mezőtúr

A tévedés ára

Az olyan ember téved, aki szándéka, akarata ellenére helytelenül ítél meg valamit, értékelése közben valamilyen mértékben téves ítéletet alkot. Vagyis a valóság félreismerése következtében hibázik. A tévedés következményein többnyire az utólagos beismerés és megbánás sem változtathat.
A ránk települt magyarországi kapitalizmus elmúlt huszonkét esztendejében szerzett széleskörű tapasztalatok egyféle társadalmi szintű tévedésre utalnak. A mind gyakrabban hallható kritikai megjegyzések, sirámok, elítélő vélemények szembeszökően bizonyítják ezt. Milliók vallják meg már, hogy bizony súlyosan tévedtek, amikor a szocializmust kiszavazták a hatalomból, s a helyébe léptetett tőke hazai trónra ültetésétől reméltek jobb sorsot, reménytelibb jövőt maguknak. Az új politikai érában megtapasztalták, milyen súlyos ára lett egykori tévedésüknek.
Könnyelműek voltak, amikor szektagondolkodással járultak a szavazóurnákhoz, racionális gondolkodás helyett. Elhitték a hatalomért ácsingózó önjelölt „prófétáknak”, hogy csak és kizárólag a rablókapitalizmus lehet a hibáktól sem mentes emberközpontú szocialista társadalmi rendszer – jövendőt felvirágoztató – alternatívája. A mesterkélten felszított tömeges eufória közepette képtelenek voltak felismerni, hogy kizsákmányolás és kilátástalanságba taszító munkanélküliség vár rájuk a farkastörvényekkel szentesített polgári társadalmi rendszerben. Jóvátehetetlen tévedésük ódiumát ártatlanok milliói fogják generációkon keresztül viselni, akik bárhogy szeretnének, a tőke könyörtelen természete miatt nem tudnak változtatni egyre súlyosbodó helyzetükön.
Öröklik, majd továbbörökítik a nyomort, az egzisztenciális hátrányt jelentő másodrendű állampolgárságot, a tartós munkanélküli státuszt, s vele a kizsákmányolhatóságot, a krónikus szegénységet és az egyéb gazdasági hátrányokat. Mind többen felismerik, hogy a társadalom mai helyzete beteg állapot. Helyzetét a tőkés világot sújtó válság tovább rontja. Ami az eltelt utóbbi években Magyarországgal a tőkés viszonyok között megtörténhetett, szinte alig korrigálható torzulás, a haladás fő vonalától való otromba eltérés szinte jóvátehetetlen visszalépés. Törvényes lehetősége van az olyan különös gyakorlatnak, hogy ne az boldoguljon, aki dolgozik, hanem az, aki ügyeskedik, „lóvá tesz” másokat, seftel, kiszipolyozza embertársait. Annak függvényében, hogy a szocializmus évtizedeiben gyarapodott közös vagyonból mekkora szeletet sikerült magának bagó fizetség ellenében kiügyeskednie.
S miközben az elszegényítettek közül egyre növekszik a munkátlanságra kényszerült, s ennélfogva biológiai szerepre kárhoztatottak száma, tovább gyarapszik a koldusok, a guberálók, az adakozásra szoruló perspektívátlanok, valamint az ingyenkonyhákon leveselő hajléktalanok népes tábora.
Dr. Südi Bertalan

Rövid hírek

•Május hónap végéig várjuk ruhagyűjtési akciónk keretében a nyári ruhaadományokat. Megtalálnak bennünket: Szolnok, Nagy Imre körút 4. szám alatt: kedden délelőtt 9 és 11, délután 13 és 16 óra között, valamint pénteken 13 és 16 óra között. Telefon: 06-56/425-821.
•Május elsején a tiszaligeti sátrunknál várjuk tagjainkat, barátainkat.
• Május 26-án 9 órakor Budapest, Baross utca 61. számú pártházunkban minden párttagunkat és a meghívottakat várjuk kongresszusunkra és Kádár János születésének 100. évfordulójának emlékülésére.

Blogarchívum