2010. december 28., kedd

A Munkáspárt Kossuth-címert akar

Kossuth-címert akarunk!
A picture A Munkáspárt a közel múltban nyilatkozott az új alkotmány szabályozási elveiről szóló dokumentumról. A szerzők, Fideszesek, szocialisták és mások a királyi korona bűvkörében élnek. Csak az lehet jó címer, amiben benne van a korona, és ha benne lesz, népünk előtt megnyílik a felemelkedés útja. A Munkáspárt számtalanszor kifejtette, hogy a felemelkedés lényege nem a korona. Sőt, a koronával sehova sem jutunk.
A felemelkedés lényege az alkotó, becsületes munka, amit például az osztrák címer kifejez. Nem a császári koronát tartja a sas karmaiban, hanem a sarlót és kalapácsot, amelyet Magyarországon törvény tilt. Németország mai címere sem tartalmaz ideológiai jelképeket, példának okáért a horogkeresztet, csak csupán a sast, amit minden józan német elfogad. Az olasz címerben a fogaskerék, a munka jelképe, és az ötágú csillag van, igaz fehéren. A brit címer, amely testesíti magában mindazt, amiben a brit nemzet évszázadok során egyetértett, talán már túl magas is a mi kezdő polgári demokráciánk számára.
A királyi korona természetesen az államiság jelképe, azon egyszerű oknál fogva, hogy az első keresztény államok Európában királyságok voltak. De itt vége is az államiság és a korona összefüggőségének. De, ha ezt nem fogadjuk el, ott van az európai tapasztalat. Ki rakja be a koronát a címerébe, leszámítva a nagy monarchiákat? Azok, akik egy elmúlt dicsőségből akarnak mai nagyságot kovácsolni. Gyönyörű koronás címere van Szerbiának, Grúziának és más európai „nagyhatalmaknak”. Vannak is ott, ahol vannak.
A Kossuth címer mindenkinek tetszik, leszámítva a királypártiakat, a szent korona-hívőket és persze azokat, akiket a formai elemekben akarják visszahozni a szocializmust. Mind a kettő badarság! A címer legyen az, amivel ideológiai fenntartások nélkül, minden magyar egyetérthet, olyan, amin nincs se korona, se angyalka, se nyilaskereszt, se vörös csillag: a Kossuth Lajos független és szabad Magyarországának címere.

Blogarchívum