2016. április 15., péntek

Jászkun Munkás, 2016. március

Üdvözöljük március 15-ét, Petőfi társait, az ifjúságot, a szabadságot.
Üdvözöljük a Tanácsköztársaságot, a munkások szabadságát.

Víziók egy szebb jövőről

Amíg a falak között nagy hevességgel folyik az akadémikus vita: van-e hazánkban fasiszta veszély, az utcán dölyfösen, kihívóan masíroznak a fekete ruhás, bakancsos fiatalok, a legrosszabb időkre emlékeztető ütemes koppanásaikkal félelmet keltve a járókelőkben. S ha a parádét összeegyeztetjük Vona Gábor pártvezér látomásával, miszerint 2018 az övék lesz, a gyengébb idegzetűeknek van okuk a félelemre. Mert a Jobbik Magyarországért vezére hiába tetszeleg a széplélek pózában, amint kezébe kerülne a gyeplő, kimutatná foga fehérjét. Nem eshetünk tehát áldozatul az újnyilasok ámításának, s nem kell kivédhetetlen igének hinnünk színes fantáziálását, de kivihetetlen célnak sem. Az objektív és szubjektív feltételek hatása, alakulása ugyanis nem zárja ki a jobbikos vezér álmainak beteljesülését.
A nemzetközi életben egy aggályos jobbratolódás figyelhető meg, mely felerősítette a rasszista tendenciákat hazánkban is. Orbán Viktor költői szavai ellenére rosszabbodik mind a gazdasági, mind a morális helyzet, s ezért az emberek kilátásaikat borúlátóan ítélik meg. Kapaszkodókat keresnek. Igaz, a jobboldali kormány fejének váteszi ereje kétséges, nem kell kőbe vésett igének tekintenünk. Történelmünk hagyatéka a szélsőséges nacionalizmus, a militarista irredentizmus, az emberpusztító rasszizmus, mely sokak lelkében mély és maradandó nyomokat hagy, miáltal ez irányú befogadókészségünk meghökkentően intenzív. Élnek még nyilas rajongói Szálasiéknak, s a romló helyzet sorra termeli ki a szélsőjobb utánpótlását. Az egyetemeken siralmasak az állapotok, s jóllehet nem minden hallgató tudatos fasiszta, de Vonáék nemzeti demagógiája termékeny talajra talál historizáló pátoszával.
Egyelőre nem tudni, hogyan alakul majd Orbán Viktor és Vona Gábor viszonya. A kormány bírálva tolerálja a jobbikosok magatartását. Vonáék orrolnak a Fideszre, amiért az kisajátítja szociális és nemzeti retorikáját. Miután előre látható, hogy a Fidesz-KDNP mindent megtesz birodalma megtartásáért, elképzelhető a két párt együttműködése, akár egyesülése is, uralmuk koncentrálása érdekében. Sok múlik tehát az ellenzék bölcs, megtervezett és kiszámítható stratégiáján. Egyenlőre az egymással folytatott harc köti le az antiorbanisták figyelmét. Tanuljanak a történelemből: csak a széles nemzeti összefogás győzheti le a mindenre elszánt országbitorlókat.
Hegedűs Sándor

NŐNAPI KÖSZÖNTŐ

Tavasz hajnalán
Róluk emlékezünk,
A Nőkről, kiknek
Életünk köszönhetjük.
Ki mindent
Megtesz értünk, a Nő,
Dajkál, ápol,
És felnevel Ő,
Hálánk szálljon
Lányra, anyára,
Ki a családot
Összetartja.
Szépséges Nők,
Jó asszonyok,
Kívánunk boldog,
Víg Nőnapot.

Az unokák megkövetése

Romló életviszonyaink közepette mind gyakrabban tépelődöm manapság. Képtelen vagyok napirendre térni fölötte. Bosszant a mostani perspektíva nélküli társadalmi állapot. Vajon mivel érdemeltük ki a nyakunkba telepített, s immáron krónikussá vált létbizonytalanságot?
Körülöttem sertepertélő unokáim figyelése közben összerezzenek. Ha tekintetem mindenre figyelő szemükkel találkozik, s ők visszamosolyognak, megtörténik, hogy összeszorul a szívem. Önfeledt örömük ellenére balsejtelmem ébred bizonytalan jövőjük miatt, mely előrevetíti potenciális szolgasorsukat. Rettegés kerít hatalmába. Hiszen megtörténhet, hogy a tőkés rendszer visszakényszeríti őket a negyvenöt előttihez fogható úri világba és a rendszerváltás teremtette társadalmi szakadék legeslegaljára. Azon páriasorsúak közé, akik a napi betevőért, a némi zsebpénzért látástól vakulásig güriztek a nagyságoséknál. Gyötör a jövőjük miatti félelem, hogy lemenőim munkaerejét különféle ajserek vagy újdonsült dzsentrik zsigerelik ki olyan visszaszármaztatott jogon, hogy felmenőjük valamikor gazdagnak született. Fáj ez nekem, s a rendszerváltás többi vesztesének, hisz nem akartunk ismét szolgaságot. Az emberi tisztesség feláldozásával tollasodók juttattak sokunkat ebek harmincadjára. Olyan árulók, akiknek csak a hatalom, az egzisztencia és a pénz számított. Akik ügyeskedéseikkel, mások eltaposásával jelesre vizsgáztak, s akik gátlástalan harácsolásaikkal tűntek ki a tisztességes többség tagjai közül. Az előző társadalmi rendszer emlőin felhízott renegátok, neofiták feszítették keresztre azt a társadalmi-politikai alakulatot, mely a történelemben először adott nincstelenek millióinak emberi rangot, és sokáig úgy tűnt, egyszer, s mindenkorra fölszámolta azt a gazdasági, politikai és morális kelevényt, mely következményeként évszázadok hosszú során át embermilliók egymás ordasaivá váltak.
Megkövetem unokáimat s minden kárvallott utódomat naivitásom, elővigyázatlanságom szomorú következményeiért. Jelesül, hogy a szabadság, a tisztesség és a humánum kiteljesedésének dolgában kifejtett negyven évnyi munkálkodásom végül hiábavalónak bizonyult, amiért hagytam lépre csalatni magamat, és a várható súlyos következményekre másokat sem figyelmeztettem. Eltűrtem, hogy alantas szándékokkal, blöffökkel, üres politikai frázisokkal milliókat fordítsanak önmaguk érdekei ellen, tömeges sorsrombolásra, össznépi jövőtlenítésre buzdítsák sikerrel a négy évtized eredményeinek megalkotóit és azok utódait.
Megkövetem az unokákat azok helyett is, akik a többség boldogulását és fölemelkedését hirdető hamis tézisek cégére alatt arcpirító alakoskodásukkal, hallgatással, bátorító cinkosságukkal hagyták elgáncsolni és kátyúba sodorni a biztonságos jövő arcát évtizedekig fölmutató szocialista társadalmat.
Dr. Südi Bertalan
Parafrázis Gyóni Géza „CSAK EGY ÉJSZAKÁRA”... c. verséhez

Csak egy nappalra...

- Csak egy nappalra küldjétek el őket!
A milliárdosokat, a haszonlesőket,
a pártkatonákat, a csókos barátokat,
a barátok barátait, -
mind küldjétek el őket!

Fogják meg a kaszanyélt, havi ötvenért,
álljanak hóban, hőben, - vigyék haza,
- amelyből nem lesz hús az asztalon
se bor, se kenyér, se meleg:
az ember itt ennyit ér.

- Légy, mint mi: oly tehetetlen.
Ne legyen állásod: a jelened
legyen csak egy statisztika:
Hogy van munkád - Pedig nincs!
Erről győzködik a - kormánymédia.

S ha elmúlt a nap, és
lefekszel a hideg szobában,
Gondolj rá, hogy ezt teszik most
sok ezren és százan.

És gondolatban a kaszát kiegyenesítik
Dózsára gondolnak, a haláltól nem félnek
Mert mind Dózsa Györgyök ők
és örökké élnek.

Révész István

A TAVASZ 3 PILLANATA

1848. március 15., 1919. március 21., 1945. április 4. a magyar történelem három lényeges dátuma. A politikai analfabéta történelemhamisítók hazugságokkal igyekeznek átírni a valóságot, és ehhez kormányzati támogatást is kapnak. Az urak nem tudják megemészteni, hogy két alkalommal is a munkások kezébe került a hatalom. A kizsákmányolók kénytelenek voltak tudomásul venni, hogy nekik is dolgozni kell, ha enni akarnak.
1848-as szabadságharc márciusi ifjainak a követelése ma is időszerű, ezt azonban a mai hatalom figyelmen kívül hagyja. A hatalmi mámorban elfeledkeznek 1948 szelleméről, és csak a maguknak kedvező gondolatokat szajkózzák.
Az 1919-es Tanácsköztársaság 133 napját ők vegetálásnak állítják be, figyelmen kívül hagyva azokat az eredményeket, amit ez idő alatt elértek. A Tanácsköztársaság leverése után betiltották a Magyar Kommunista Pártot és a kommunistákat üldözték. 1920-tól minden közhivatal címében és vezetőnek rangjában ismét ott szerepelt a „Magyar királyi” jelző, és a Tanácsköztársaság érdekében kifejtett agitáció bűncselekménynek számított. Az úri nép válasza volt a fehérterror - aminek következménye az embertelen megtorlás lett, főleg a kommunisták és a velük szimpatizálókat kínozták halálra.
Az 1945-ös felszabadulást a hatalom megszállásnak minősíti, és nem törődnek vele, hogy ezzel sok embert sértenek meg, a zsidóság álláspontját - hogy felszabadulás volt, - sem vesz-szik figyelembe. Felszabadult az ország Horthy Miklós, Szálasi és a támogatóik által nyomorba döntött magyar nép. Feljöhettek a pincékből a romokban döntött fővárosban. A fiataloknak is tudniuk kell, hogy a vörös csillagos szovjet katonák nem akarták lerombolni Budapestet. Nagylelkű ajánlást tettek Budapest védőrségének, ha kilátástalan életeket és vagyont pusztító harc helyett leteszik a fegyvert. Minden magyar katona számára az azonnali hazatérést biztosítják. A németek válasza az volt, hogy a hadtörténelembe is példátlanul aljas módon legyilkolták a fehér zászlóval vonalaikhoz közeledő Osztapenko és Steinmetz Miklós magyar származású kapitányt. Ezután indult Budapest ostroma, mérhetetlen károkat és sok ember életét követelő hadművelet.
A mai hatalom birtokosai nem akarnak szembe nézni a múltunkkal, azt sajnos elhallgatják, vagy meghamisítják, pedig az ő hatalmuk is véget ér, és a következő nemzedék nem lesz büszke rájuk.
Hegedűs Sándor

Milyen az igazi szocializmus?

Jellemzője nem lehet más, mint a Harmonikus Közösségi Társadalom. A harmónia kifejezi az igazságot, a rendet, a biztonságot, az emberek jogi egyenlőségét, de a kötelességeit is. Az élethez mindenkinek joga van. Minden ember köteles dolgozni a legjobb tudása szerint, és úgy is kell foglalkoztatni. A kimagasló teljesítményt jutalmazni kell.
A szocializmusban is lehetnek gazdag emberek, ha valaki tehetségével és szorgalmával többet ad a társadalomnak, akkor több pénzt is keres. A harmonikus társadalomban nem lehetnek hajléktalanok, munkanélküliek. Ingyenes a tanulás, az egészségügy.
A kapitalizmusban vannak gyerekek, akik még óvodába sem járnak. Az utcán sok ember kéreget. A létező kapitalizmus rengeteg problémával küzd, aminek eredménye akár világégés is lehet. Ezt nem kellene megvárni.
Dudás György

FEBRUÁR 25.

Ezen a napon hazánk jelenlegi kormányhoz kötődő dolgozói a kommunizmus áldozataira emlékeznek. Városunk vezetői is ezt tették a Tisza Szálló falán elhelyezett emléktábla előtt. A beszédekből nem idézek semmit, egyértelmű, hogy annak egyetlen szava sem volt úgy, ahogyan megfogalmazták, de hát nekik ezeket kellett mondaniuk. Mit mondhat egy pap, egy városi vezető, milyen versidézetek hangzanak el.
Pártunk fiatal tagjai egy ellendemonstrációt szerveztek, ahol 13-an, kezünkben zászlóval, táblákkal álltunk a színház épület előtt, az „ünneplőkkel” szemben.
Többen kíváncsiak voltak, hogy a mi kis csapatunk miért is van ott. Lefényképezték a tábláinkat és a fiatalabb tagok egy csoportjáról a Szolnok TV is mutatott felvételt, röviden elmondva jelenlétünk célját. Ez történt február 25-én, 17-18 óra között.

Búcsúzunk

GAÁL GYÖRGYNÉ Irénkétól
aki 87 évesen hagyott itt mindent, mindenkit, amit életnek nevezünk.
Pártunk tagja volt 1990 óta, rendszeresen látogatta rendezvényeinket, amíg mozgásában nem korlátozta betegsége.
Pártunk képviselői sírjáig kísérve búcsúztak Irénkétől.
A Szolnok városi, megyei vezetőség
KARSAI JÁNOSTÓL
a törökszentmiklósi párttagság búcsúzik. Született 1935. december 12-én és meghalt ez év február 9-én. Ötvenöt évig volt a Munkáspárt aktív tagja.
Szilágyi András a párttagság nevében

A SALGÓTARJÁNI VÁLASZTÁSRÓL

Egyes híradósok úgy fogalmaznak, hogy a város büntetett azzal, hogy az MSZP előző polgármestert követően (aki elhalálozott) ismét „baloldali” nyerte el a szavazatok többségét. Ez a „baloldali” úgy volt „baloldali”, hogy az MSZP + Demokratikus Koalíció + Tarján Városlakó Egyesület + Európai Baloldal jelöltje volt.
A választásokon a részvételi arány 49,24%-os volt. Amit szomorúan veszünk tudomásul. Az embereket nem érdekli a város, a politika jövője, vagy félnek. Mindkettő szomorú. Ezeket az embereket nehéz vagy nem is lehet megtalálni.
A Munkáspárt jelöltje, Thürmer Gyula 275 szavazatot kapott.

Blogarchívum