2011. május 15., vasárnap

Thürmer találkozója a kínai nagykövettel: Kína mindig rokonszenvezett a magyarokkal

Az igazi barát a bajban ismerszik meg – ez nevezhető azon találkozó végkövetkeztetésének, amelyen Thürmer Gyula, a Magyar Kommunista Munkáspárt elnöke és Gao Jian, a Kínai Népkötársaság nagykövete cserélt eszmét egymással.
Amikor Kínának nehézségei voltak, Magyarország segítséget ajánlott: például az 50-es és 60-as években magyar geológusok működtek közre a daqing-i olajmezők felfedezésében. Ebben az időszakban Kína energiahiánnyal küszködött.
– Mi Kínában soha nem felejtjük el azokat, akik segítettek nekünk, s mindig barátainknak fogjuk tartani azokat, akikben megbízhatunk. Hálásak vagyunk azért, hogy  Magyarország az elsők közt létesített diplomáciai kapcsolatot a Kínai Népköztársasággal - hangsúlyozta a diplomata.
– Ma erősíteni kell a kétoldalú kapcsolatokat a kultúra, a gazdaság és az élet más területein is. A kormányok, pártok közötti kapcsolat nagyon fontos, ahogy az emberek közötti kapcsolat is. A kínai emberek mindig rokonszenvvel viseltetnek a magyarok iránt. Petőfi Sándor nevét mindenki ismeri Kínában. Tudjuk,hogy ő a szabadságért harcolt, és csodáljuk a személyiségét – mondotta a nagykövet.

Blogarchívum