2014. július 12., szombat

Jászkun Munkás, 2014. május

Éljen május elseje.  A munkásosztály nagy ünnepe.

Ki gondolta volna..?

Ki gondolta volna, hogy immár negyedszázadnyi kataklizma, kilátástalanság, nélkülözés és gyötrődés sem elegendő annak felismeréséhez, hogy ebben az országban a többség javát szolgáló változások kellenek, melyre kizárólag a választásokon elért tényleges baloldali párti eredmény függvényében lehetne sort keríteni! Ki merte volna feltételezni, hogy a nyomorba taszítottak milliói továbbra sem éreznek elegendő késztetést arra, hogy száz szavazónként legalább öten valóságos érdekképviseletet akarjanak a törvényhozásban! A munkáspártit, mely amellett, hogy kitaszítottak érdekeit képviselné, alkalmasint az országló politikai potentátok elé is tükröt tartana: ugyan, teljesítsék végre mindazokat az ígérvényeket, melyek kilátásba helyezésével elcsalták tőlük a voksaikat. A magyar nép szavazásban aktivizálódott tömegei nem igényelték ezt olyan fokon, hogy az egyedül következetesen baloldali párt legalább a parlamentbe kerüléshez szükséges ötszázalékos küszöböt elérje.
A választási eredmények előre jelzik, hogy minden a régi recept szerint folytatódik majd az országban: a honi hermelinpalástosok gazdagodnak tovább, a külföldi tőke még inkább kiszipolyozza a magyar gazdaságot, a szegények még csóróbbak lesznek. A többségnek megmarad az elnyomorodás következtében érvényesíthető jus murmurandi (morgás joga), a panaszkodás lehetősége a munkanélküliség, a rezsitartozások, az éhínség, a már-már megfizethetetlen gyógyszerárak, a kilakoltatások, a magas tandíjak, a nyugdíjak reálértékének krónikus apadása, a piacosított gyógyítás miatt. Ezek lesznek a leszakadók, a köztulajdon örökéből kitagadottak osztályrészei mindaddig, ameddig a Magyar Munkáspárt hatalmi tényezővé válását éppen azok gátolják meg időről időre, akik politikai érdekképviseletére lenne hivatott.
Mindazok, akik a mostani politikai kurzus letéteményeseitől életminőségük javulását remélik, idegen tájakon bolyonganak.
Ordastörvények függvényében funkcionáló társadalmi-gazdasági alakulat (a jelenlegi is az), még soha sehol nem volt, ezután sem lesz humanizálható. Az efféle hatalmi konstrukcióban a dolgozó, a munkavállaló kizárólag olyan munkaerő, költségtényező, melyet a munkáltató kizárólag profitkilátásai függvényében minősít, tart meg vagy bocsát el.
Dr. Südi Bertalan

Anyák napjára

Féltő szeretettel, azt kívánom Neked,
kísérje boldogság, kísérje szeretet.
És remény nélkül sose éljed az életet.
Hajadra nyugtató fény hulljon,
és a szél lágyan simogasson.
Szíved mindig éltesse remény,
s legyen Veled öröm és egészség.
E sorokkal üzenem Neked,
s gondolatban ott vagyok Veled.
Mert van út, mely Hozzád elvezet.
A szív érzése - a szeretet.

KÖDÖS HOLNAPOK

A Fidesz égisze alatt elmúlt négy esztendőt (egy csalárd választási szisztéma következtében) újabb orbáni évek követik. A párt vezére hatalma elmozdíthatatlanságára törekszik. Ebben segíti őket a teszetosza álbaloldali ellenzék, mely politikai dilettantizmusával szinte kezére játszik a nemzeti-konzervatív erőknek. Orbánék sikere a haza veresége. Nem kell rendkívüli jóstehetség annak megjövendölésére, miszerint az Orbán-hívők eufóriáját csúfos csalódás követi, melynek ugyancsak a nép lesz a kárvallottja. A sok ígéretnek ugyanis nincsen anyagi fedezete. Márpedig a rokonszenvezők bizalmát, támogatását csak újabb és újabb osztogatással lehet megőrizni.
Ám potenciálisan nem Orbánék jelentik a legnagyobb veszélyt hazánkban, hanem a Jobbik Magyarországért Mozgalom, mely egyelőre kis lépésekkel ugyan, de céltudatosan nyomul a hatalom felé. A választási kampány idején azzal áltatták a szavazópolgárokat, hogy 2014 az övék lesz. Ám reményeik nem váltak be, nem tudták megszerezni a hatalmat, képtelenek voltak társadalmi bázisukat bombasztikusan növelni. Ismét várniuk kell egy ciklust (hacsak nem puccsal akarják megoldani gondjaikat), de a Vonáékkal rokonszenvezők türelme fogytán! A Vezér is nyugtalan: lehet, hogy a párt osztódni fog (a radikálisoknál vannak még radikálisabbak), lehet, az utca aktivizálódik, egyre szélsőségesebben. Fennmaradásukat sok tényező segíti: a nemzetközi fasisztoid-fasiszta irányzatok erősödése (Franciaország, Görögország, Ukrajna), a belső nemzeti-konzervatív elit toleráns magatartása, a szegénység növekedése, az éden ígérete, a nép nagy részének oly kedves intenzív irredentizmus, antiszemitizmus, cigánygyűlölet propagandájának hatása, a szociális demagógia.
A Jobbik immár beépült társadalmunk szövetébe, itthon már nem jelentenek idegen testet, politikájukat-ideológiájukat nem tekintik importumnak. Meghódították a középrétegek, az egyetemi ifjúság, a falu, a  lumpenproletariátus-alkotta „B”-szektor nem jelentéktelen részét. Parlamenti tettetett lojális ellenzékiségüket és konstruktív magatartásukat jól párosítják az utca kalandorainak randalírozásával. A korábbi országgyűlésen visszafogottabbak voltak, a tiszaeszlári vérvád 130-ik évfordulóján, vagy az állam exponáltabb helyein tevékenykedő izraeliták „nemzeti kockázatként” történő emlegetése vihart kavart egy pohár vízben. A mérsékelt jobboldali honatyák nemtetszése egyeseknél kissé formálisnak tűnt. Hol volt a házelnök, hogy pénzbírsággal fenyítse meg a nyilas hordószónokokat? Szanyi Tibor felmutatott ujja kiborította Kövér Lászlót, a zsidók súlyos megrágalmazása egy „ejnye-ejnyét” is alig érdemelt meg. Ez a megkülönböztetett diszkrimináció bátorítólag hat Hitler követőire. Ezt nem tudják Vona Gábor és testvérei szalonképes gesztusokkal kiegyenlíteni. Ám „szolid” megnyilvánulásaik csak a jéghegy csúcsa, mert a mélységekben ott lapul a náci fenevad, melyet szükség szerint bármikor aktivizálhatnak.
A közelmúltban legújabbkori vandálok garázdálkodtak a tatabányai izraelita temetőben. A pusztítás természete bizonyítja, hogy ezúttal nem szórakozni vágyó vásott kölykök jártak arrafelé, hanem határozott ideológia által motivált neohungaristák. Az egyik síron hagyott üzenetük ugyanis a Jobbik Magyarországért Mozgalom csalhatatlan, „frappáns” politikai (antiszemita) szlogenje: „Holokauszt nem volt, hanem lesz!” Ez Vonáék egyik alapvető bújtatott programpontja, ars poeticája. Megfontolt fenyegetésről van ez esetben szó, mely egyrészt tagadja a holokausztot, másrészt kilátásba helyezi azt. A második világháború után a világ nagyobbik, etikus része felháborodott Hitler példátlan politikai tömegpusztításán, s mit gondoljunk arról a mai mozgalomról, mely a Führer tettét követendő példának tekinti? A cigányokkal szembeni véres atrocitások jól mutatják a jobbikosok kendőzetlen lényegét. Itt nem üres fenyegetőzéssel állunk szemben, hanem egy párt tervei konzisztens elemének végrehajtási szándékáról. Elképzelhető, mi  történne Magyarországon, ha a hungarizmus állami szintre emelkedne!
E vészjósló (nácizmust idéző) jelenséggel szemben nem vagyunk bebiztosítva. Az antifasizmusukkal kérkedő Fidesz és MSZP regnálása alatt nőttek fel a honi nyilaskeresztes mozgalmak. A bíróságok által betiltott gárdák rá sem hederítenek a törvényekre, félelmet keltő masírozásukra a rendőrség ügyet sem vet. Engedélyezik a németek várbeli kitörési kísérletének éves megemlékezéseit, Szálasi Ferenc, egykori nyilasvezér vélt sírjának megkoszorúzását, a rosszemlékű feketeruhások, gój-motorosok hangos felvonulását. Arra nem lehet számítani, hogy Brüsszel megakadályozza a hungaristák térhódítását és rendezvényeit. A tagországok belügyeibe nem avatkozik bele, hacsak nem az uborkák méreteiről, vagy a hungaricumnak számító pálinka megadóztatásáról van szó.
A magyar népnek kellene eldöntenie ,,meddig mehetnek az itthoni szélsőjobboldaliak, s mehetnek-e egyáltalán valahová. Késő lesz, ha akkor mozgósítunk megfékezésükre, amikor a fenevadak már az előszobában vannak.
Hegedűs Sándor

CSAK  A  PÉNZ?

Az országban halmozódik a probléma, mert a kapitalizmus örökös természete, hogy harácsol, és akit csak lehet, átver, becsap, kihasznál és főleg a szegényeket a nyomorba taszítja. Kitalálnak olyan módszereket, amit a szegények  nem  tudnak  elkerülni. Emiatt idegileg tönkreteszik az embereket, mert az ilyen módszer, hogy időpontot kell kérni az egészségügyben – de ha kifizeti a műtétet, akkor soron kívül elvégzik azt. A szegények ilyenkor kérik az időpontot, amitől aztán tovább romlik az egészségük. Ez már nem hálapénz, hanem rablás, és terelik az embereket az orvosi ellátás felé. Ez a módszer mérhetetlenül hibás, és ordítóan igazságtalan, mert túl sok a szegény az országban.
A gazdagok körében az a mondás járja, hogy hadd hulljon a férgese. A mi népünknek mélyen el kell gondolkodni azon, hogy kell-e nekünk ez a rendszer? Hiszen ez az állapot nagyon terheli a családokat, mert hol az öregek támogatják a gyerekeiket, hol a gyerekek támogatják az idős szüleiket. De a legnagyobb baj az, hogy túl sok embernek nagyon kevés a jövedelme, a végtelenségig nélkülöznek, és nagyon sok szomorúság terheli a szívünket. Belarussziában minden maradt a régiben, ott ingyen gyógyítanak mindenkit - azok elszörnyedve néznek, amikor meghallják, hogy itt milyen a gyógyítás. Attól félek, hogy lesz még ez sokkal rosszabb is. Ha a népünk – legalább az önkormányzati választásokon – sem arra szavaz, aki a többség érdekeinek a képviseletét vállalja, akkor nem tudom, hogy mi kell a mi népünknek, ahhoz, hogy felébredjen. Pedig már rég itt az ideje az ébredésnek. Minden szegény ember támogassa a Munkáspártot azzal, hogy meggyőzze sorstársait arról, hogy miért érdemes a Munkáspártra szavazni. Azért, mert ők az egyetlen párt, akik között nincs egy sem, aki a kapitalizmust akarná. Miközben a jelenlegi parlamenti pártok mind azt, vagy annál sokkal rosszabbat akar. Emlékezzetek Kádár Jánosra - mennyi jót tett az országnak - pedig túl sokan ellene dolgoztak. Nem véletlen buktatták meg egyszerre az európai szocialista országokat. Pont azok, akik nagyon jól éltek a szocializmus idején is. Különös, hogy ők is látják, hogy az ország milyen állapotban van - mégis elmondják mindennek azt a rendszert, amelyben ők akkor is nagyon jól éltek. Hogy kikről beszélek? Hát azokról, akik a média minden csatornáján elmondták, hogy mi mindent tettek ők a szocializmus lebontásáért. Most láthatja mindenki, hogy mire ment vele az ország. Ezek miatt kell a Munkáspárt a parlamentbe és az önkormányzatokba.
Dudás György

Mi van a Kádár János Alapítvánnyal?

Újságot olvasó ember tudhatja, hogy Kádár János halála után felesége, Kádár Jánosné Tamáska Mária, a Kádár János hagyatékában maradt műtárgyakat teljes egészében felajánlotta a magyar államnak. A jelképes ellenértékükből meg alapítványt hozott létre. A Kádár János Alapítvány állami gondozott gyermekek tanulmányainak segítésére, nevelőszülők, pedagógusok munkájának elismerésére, tudományos kutatómunka segítésére lett létrehozva.
A  Kádár Jánosné hagyatékának árverezéséből befolyt összeg az alapítvány számláját növelte. Az aukción a kikiáltási árak összege körülbelül 18 millió forint volt. A mai 100 milliós palotához képest ez nem nagy összeg, a 30 forintos hanglemeztől a majd másfél milliós vadászfegyverig. Körülbelül 1000 tárgyra lehetett licitálni. Olvashattunk róla, hogy egy-egy tárgy az értékének többszörösén talált gazdára, mert híres ember tulajdonában volt.
Nem tudom, kik voltak a licitálók, és hogy milyen céllal licitáltak.
Engem azonban érdekelne, mi lett a Kádári hagyatékkal, kik kezelik? Eddig  hányan kaptak támogatást, mennyi összeget? Tudják-e azok a személyek, akik kapták, hogy kinek köszönhetik?
Akik kaptak a pénzből, vittek-e egy szál virágot Kádár János sírjára? A média miért nem foglalkozik az alapítvány sorsával?
Vagy az egész eltűnt a nemzeti vagyonnal együtt?
Horváth Sándor

Van kiút a kapitalizmusból!

Az „Eszmélet” mellékletében francia közgazdászok, gondolkodó tudósok írásait olvashatjuk arról, hogyan lehetne a kapitalizmus helyett egy igazságosabb, élhetőbb, humánusabb társadalmat kialakítani.
Már 2011-ben kiadták a „Nem növekedésről” szóló könyvet. Arra a kérdésre, hogy hogyan lábaljunk ki a kapitalizmusból, a közgazdászok jelenlegi válasza, hogy proletárok, dolgozzatok még többet, gyarapítsátok mások vagyonát és saját nyomorotokat. Ez a kapitalista termelés kérlelhetetlen logikája. A baj forrása az állandó növekedésre való törekvés. A Feltétel Nélküli Alap (FNA) bevezetése jelentené a kiutat. Ez az elmélet azt vallja, hogy bizonyos közösen birtokolt és kezelt javakhoz, szolgáltatásokhoz való ingyenes hozzájárulás, ami lehetőséget ad mindenkinek, hogy a kollektív javakból megfelelő részhez jusson.
Ki kell lépni a gazdaság bűvköréből! A gazdasági központ szerepe egyre nagyobb tömegeket taszít kétségbeesésbe, nyomorba, fordít az erőszak és a káosz felé. Így romboljuk le a társadalom jövőjét a „szent” gazdaság megmentése érdekében, megnyirbáljuk az oktatás, a kultúra, az egészségügy és a környezetvédelem költségvetését, a bolygó erőforrásait pedig egyre katasztrofálisabb mértékben zsákmányoljuk ki. 

HÍREK

Nem jutottunk be a parlamentbe! Valójában nem is gondoltunk rá, bár az emberek szolidaritásával találkozva a jelöltállítás során mégis nagyobb arányú szavazatokra számítottunk.
Jó, hogy az ez évi számainkat mégis pozitívan lehet és kell értékelni, ha összehasonlítjuk a 2010-es választásokkal. Csak hatszor többet kaptunk április 6-án.
A listás szavazatokat tekintve az ötödik legnagyobb párt vagyunk, a legnagyobb parlamenten kívüli. Szili Katalin pártja nem jött be. Schmuck Andor szociáldemokrata pártja sem. Őket többször lehetett látni, hallani a TV különböző csatornáin. Nem húztunk sem a Fidesz, sem az MSZP irányában.
Az Európai Uniós választáson nem veszünk részt, ugyanis eleve nem értünk az egésszel egyet. Ott nem az egyes országok érdekeit képviselik a résztvevők, mert nem országonként alakulnak a frakciók, hanem pártonként.
Röviden a számokról:
Országos adatok:
Magyar Munkáspárt               0,58 %
Szociáldemokraták                  0,30 %
Független Kisgazdapárt        0,16 %

Megyei adatok:
Bencsik Mihály       Szolnok                                1,2 %
Túri Kristóf              Jászberény                          0,65 %
Dull Krisztián          Karcag                                 0,98 %
Pozsonyi Péter        Törökszentmiklós              1,14 %


A József Attila Baráti Kör szervezésében a KÖLTÉSZET NAPJÁN megemlékeztünk a költőről a szobránál.

Blogarchívum