2015. február 28., szombat

Jászkun Munkás, 2015. február

Lenin él!

1924. január 21-én hunyt el V. I. Lenin, a kommunista világmozgalom Marx Károly és Engels Frigyes melletti legnagyobb alakja. Halála pótolhatatlan veszteség volt, mert utódai, követői között senki sem található, aki felérhetett volna intellektusához. Ez a körülmény a munkásmozgalom nagy kára, mert távozása után nélkülözniük kellett egy olyan formátumú, különleges tudóst, a forradalmárt, politikust, aki sokoldalúan, átfogóan, jó ösztönnel és főleg tudatossággal igazodott el a mind bonyolultabbá váló hazai és nemzetközi események között. S ez kiegészült szerénységével, kritikai-önkritikai érzékével, ami segítette őt abban, hogy mások és saját tévedéseit időben korrigálja.
Korabeli és mai ellenfelei lekicsinylik, vagy lenullázzák, kriminalizáják. Nem előremutató, zseniális tudósnak, politikusnak tekintik, hanem köztörvényes bűnözőnek, aki „tébolyult” eszméivel, tömeggyilkos gyakorlatával pusztulásba vitte Oroszországot, veszélybe sodorta az egyetemes emberiséget. Nem kell felháborodnunk, ha a konzervatív polgárság így látja és láttatja a proletárvezért, hiszen látásmódjától és érdekeitől idegen lenne a kapitalizmus legnagyobb sírásójának idealizálása. Még a kommunisták között is akadnak, akik Lenint, a bolsevizmust az orosz helyzethez kötik, tanítását nem tekintik egyetemes jellegűnek (eurokommunisták, reformkommunisták). Vannak szép számmal, akik elismerik Lenin politikai tevékenységének nagyságát, érdemeit, de tagadják munkásságának tudományos rangját és jelentőségét. Pedig a:
• A kapitalizmus fejlődése Oroszországban
• Kik azok a népbarátok?
• Mi a teendő?
• A szociáldemokrácia két taktikája
• Materializmus és empiriokriticizmus
• Filozófiai füzetek
• A szociáldemokrácia agrárprogramja
• Az Európai Egyesült Államok jelszaváról
• Az imperializmus mint a kapitalizmus legfelsőbb foka
• Állam és forradalom
• A proletárforradalom és a renegát Kautsky
• A baloldaliság mint a kommunizmus gyerekbetegsége
című munkái, valamint ezernyi cikkében fellelhető új és újszerű gondolatai a történelem, a filozófia (dialektikus materializmus), a politikai gazdaságtan tudományainak klasszikus remekei voltak.
Ezekben az imperializmus viszonyai között továbbfejlesztette Marx és Engels tanait. Méltán helyezzük őt a tudományos szocializmus megalapítói sorába. Nem volt a valóságtól elszigetelődő tudós.
Viszonylag fiatalon, ötvennégy éves korában halt meg agyérszklerózisban, Gorkiban. Ha legalább még két évtizedet élhetett volna, sínre került a munkásmozgalom, a szocialista forradalmak folyamata, s ezt még követői sem tudták eltorzítani. Elnézést a „mi lett volna, ha…” fordulatáért, de egy sakkmester sem előre, a mérkőzés előtt elemzi a partit, hanem utólag. A tanulságok levonása is a tudósok feladata.
A globális kapitalizmus korában élünk, s ez megköveteli, hogy az új körülményekhez adaptáljuk a tudományos szocializmus, a proletárforradalom elméletét, taktikáját. A marxizmus-leninizmus konzisztens alapjait megtartva nemcsak tanulmányoznunk kell, de továbbfejleszteni is, mint ahogyan azt tette Lenin Marx és Engels tanításaival. Csak remélni lehet, hogy a históriai szükséglet kitermeli majd azt a vezetőt, aki átveszi Lenintől a szocialista forradalom szellemóriásától a „stafétabotot”. Ha nem így történne, össze kellene állnia egy nemzetközi kommunista „agytrösztnek”, mely ideológiai központja lenne (a gyakorlati tapasztalatok elméleti általánosítása alapján) a tennivalók tudományos és differenciált kidolgozásának.
Hegedűs Sándor

Posztumusz elismerés

Visszaemlékeztem egykori képviselőtársamra, aki megyei tanácselnök és az országgyűlés alelnöke is volt anno, s akit posztumusz díszpolgár címmel tüntettek ki. Az elismerést „a megye érdekében végzett kiemelkedő tevékenységéért” kapta – olvastam a megyei közgyűlés határozatában. Deklarálván azt az utólagos beismerést, hogy az utóbbi negyedszázadban folyamatosan szapult „átkosban” is voltak szép számban olyan tisztségviselők, akik munkásságának progresszív jellege megkérdőjelezhetetlen. E kitüntetés adományozását másodiknak vélem a sorban azon ismerőseim közül, akik számára a szocializmus kádári időszakának prominenseként posztumusz (azaz halál után) adományoztak díszpolgári címet.
Néhány esztendővel korábban egykori bácskai illetőségű pártfőnököm részesült hasonló elismerésben egy városi önkormányzati testület adományozásaként. Az illető előbb az ottani középiskola tanára, igazgatója, illetve a városi pártbizottság első embere, majd az MSZMP megyei bizottságának első titkára volt. A rendszerváltást követően pedig tanártársai ismét iskolaigazgatónak választották meg. Az 1990-es politikai fordulat után gerjesztett „rágalommánia” időszakában dehonesztáló hadjárat indult ellene is múltbeli szerepléséért. A vehemens kommunistázással folytatott hecckampányból a helyi önkormányzat is vaskos részt vállalt.
Az egykori pártmunkás legjobban azt vette szívére, hogy a „szövetkezetszervező szájbavizelők” utódaként emlegették őt. Az igazgató a sértésekbe belebetegedett, s nemsokára elhunyt. Két esztendő múlva posztumusz díszpolgári címet adományozott részére jobbára ugyanaz az összetételű önkormányzat, melynek tagjai korábban méltatlanul mószerolták.
Senki nem mondta meg, hogy miért kellett két egykori tisztségviselő (lehet, hogy többek) kitüntetésével elhalálozásukig várni, s a „jobb későn, mint soha” látszatát kelteni. Tán csak nem azért, mert némelyek restelltek volna a szemükbe nézni? Pedig valószínűleg a hozzátartozókon kívül ők is örültek volna a kitüntetésnek.
Dr. Südi Bertalan

A lélek súlya

A Magyar-Kínai Baráti Társaság találkozójának programja egy kínai írónő Xue Yan-ping könyvének ismertetése volt. Már a címe is figyelemfelkeltő: „21 gramm szerelem”. Beajánló szövegében ezt írja: A test nem csupán a vágyak örömét hordozza, hanem a fájdalmat is. a fájdalom és az öröm egyforma jelentőségű, sőt olykor még fontosabb is – ezért fordulhat elő, hogy vallási fanatikusok szándékosan kínozzák magukat, hiszen az ő szemükben a fájdalom sokkal jobban edzi a testet, s emiatt komoly értékekkel bír. A betegség fájdalma pedig azért a leggyötrelmesebb, mert belülről fakad, s a halál közelségével fenyeget. E könyv arról mesél, mi szabadíthat meg bennünket a haláltól való rettegéstől és a fájdalomtól.
Állítólag egy tudományos társaság a „lélek” súlyát 21 grammal becsülték meg. ÉS a léleknek minden betegségben igen nagy szerepe van, különösen a rákbetegség esetében. Például a kemoterápia ideje alatt, de a szerelmi kapcsolatban is. A szerelemnek jó hatása van a gyógyulásra, ugyanúgy a szeretetre is. A jó lelki állapotra minden tekintetben nagy szükségünk van. Nagyon fontos lelkünk gondozása, a józan, mértékletes élet. Ezzel valamennyi betegséget megelőzhetünk. Ki kell zárni a cigarettázást, a drogokat, a szeszes italokat. Fontos, hogy a fiatalokat megismertessük ezekkel a tényekkel.
Dudás György

Régen és most

Az utóbbi napokban többször lehetett hallani, részemről főleg a rádióban, a „kötelező önkéntes közösségi munka” jelenlegi állásáról. Mivel a középiskolás diákoknak kötelező ez a bizonyos önkéntes közösségi munka, mert ha nem teljesíti a kötelező óraszámot, akkor nem érettségizhet. Ezért kötelező.
Én magam csak mosolyogni tudok rajta. Ilyen faramuci megfogalmazást még nem hallottam. Hogy lehet valami önkéntes, ha kötelező?
Mi ifjú korunkban nem kötelezően, de önként végeztünk társadalmi munkát. Nem kötve ahhoz, hogy addig nem mehetünk érettségi vizsgára. A mi társadalmi munkánk is hozzájárult ahhoz, hogy épültek utak, nagyüzemek, iskolák, települések, erdősávok stb.
Kívánom, hogy minden középiskolás fiatal sikeresen túljusson az érettségi megmérettetésen.

638

Egyik éjszaka ébredés után nem sikerült újra elaludnom. A tv távkapcsolója segítségével azonnal a Spektrum csatorna sugárzott műsorát láttam. Amerikai dokumentumfilmet vetítettek, melynek témája a Castro elleni merényletek részletes ismertetése volt.
Abban a percben egy asszony mesterkedéseit láttuk, aki előzőleg Castro szeretője is volt, de mint kubai emigráns Miamiben élt, és a CIA megbízásából utazott Kubába, hogy ciánkapszulákat tegyen Castro italába.
Mivel tudjuk, hogy Castro jelenleg is él, az akció nem sikerült. Mint ahogy nem sikerült az összesen 638 – azaz hatszázharmincnyolc – alkalom sem, amit vagy közvetlenül amerikai ügynökök vagy a kubai emigránsok próbáltak véghezvinni.
Megdöbbentő ez a 638-as szám. S mindezt a kis írást emiatt a szám miatt követtem el.
Herczegh Klára

Híreink

•A januári újságunk hírrovatával szemben nem január, hanem február 21-én, 10 órakor tartjuk a megyei elnökség ülését, melyen értékelni fogjuk az elmúlt ciklus munkáját, és megválasztjuk a következő időszak vezetőit.
***
• A városi elnökség beszámolója és újraválasztása január 14-én megtörtént. Az elnök személyére Szilágyi András megyei elnökségi tag tett javaslatot Gulyás László korábbi elnök személyében. A jelenlévők egyetértettek és megszavazták.
Szarvas Géza korábbi tag munkáját megköszönve, aki további munkát ebben a beosztásban nem vállalta, Gulyás elvtárs Szilágyi Sándor korábbi tagot, valamint Farkas László elvtársakat javasolta vezetőségi tagoknak. A jelenlévők egyetértettek és megszavazták. Farkas László 46. évében lévő nyugdíjas katonatiszt. Három gyermeke közül Péter szintén alapszervezetünk tagja. Januári lapunkban is jelent meg egy írása. Egyetemen végzi tanulmányait.
• A január 24-ei Szabó Ervin Akadémia foglalkozásán a március 28-ai XXVI. kongresszus anyagáról beszélt Thürmer elvtárs, és a hozzászólások ehhez a beszámoló tartalmához adtak segítséget javaslatukkal. Kovács István elvtárs, aki az internethasználat fontosságáról, a tagnyilvántartás újszerű lefektetéséről beszélt, elmondta többek között, hogy országunkban 12 millió mobiltelefon van, s ebből 4 millió az úgynevezett okostelefon. Ezért is lényeges, hogy mi is ott legyünk az interneten, és használjuk azt.
Szentpáli Kolos a szükséges ajánló aláírásokat megszerezte a Veszprém megyei országgyűlési képviselői területen. Tizenegy biztos induló mellett kell helytállnia. Az időközi voksolás 25 település választópolgárait érinti. Valamennyi településen kaphat a Munkáspárt szavazatokat.
***

KÜLFÖLD:


• A görögországi választásokon a Sziriza párt, amely nem kommunista párt, de baloldali, főleg az előző kormányokhoz képest 36.34 %-kal győzött, 149 mandátumot kapott.

Blogarchívum