2011. április 3., vasárnap

Jászkun Munkás, 2011. február

Az "orbánizmus"  színeváltozása

A Fidesz kezdetben a  rendszerváltó ifjúság  liberális-demokrata  szervezete volt. Ahogy  haladt előre az időben,  egyre jobb felé  radikalizálódott, mígnem  a jobboldali  konzervativizmus oldalán  kötött ki. Úgy tűnik  azonban, hogy ez a  színeváltozása nem jutott  nyugvópontra: a 2010-es  választásokon szerzett  kétharmados többség  britokában nem kívánja  "hagyományos" politikáját  tartósítani, hanem olyan  bebetonozott hatalmi  struktúra kiépítésén  fáradozik, mely egyre  veszedelmesebben közelít  a Horthy-rendszerhez.
A párt ma nemcsak a  kommunistákat, de a  szocialistákat és  liberálisokat is agyagba  akarja döngetni, hogy monopolhelyzetbe jusson  a társadalmi élet  valamennyi területén.  Nem mondhatjuk, hogy az  Európai Unió ezt a tendenciát megállítani  igyekszik. Regnálásuk  kilenc hónapja alatt  többször kerültek  összeütközésbe  Brüsszellel, de Orbán  mindannyiszor tőlélte a  konfliktust. A Fidesz  vezére egyszer már  kijelentette: az Unión  kívül is van élet, s
talán  még arra is vetemedik,  hogy függetleníti magát  az európai közösségtől.  Ezt a luxust Brüsszel nem  engedheti meg magának,  mert a "dominóelv"  alapján kiszámíthatatlan  következményekkel  számolhat. Egyelőre a  kölcsönös zsarolás  taktikája tartja  egyensúlyban a  kapcsolatokat.
Eközben Orbánék rendre  hozzák antidemokratikus  önkényuralom felé mutató  lépéseiket: az  Alkotmánybíróság mozgásterének  megkurtítása, a média  kisajátítása, a szakszervezeteket  fenyegető korlátozó  intézkedések, önkényes  pénzügyi manipulációk, a  szólásszabadság  "szabályozása" stb.
Ne higgyük, hogy a  programnak vége. Itt  adagolt fasizálódásról van  szó. A társadalom  egyelőre tehetetlennek látszik a kormány  nyomulásával szemben,  de kezdenek repedések  mutatkozni a Fidesz- KDNP koalícióján belül, valamint a választók  körében. Még erőtlenek a  tiltakozások, utcai  demonstrációk, ám a  helyzet romlásával  számolni lehet a tömegek  elégedetlenségének  fokozódásával.
Kormányválságról  egyelőre nem  beszélhetünk, a  sorozatos, a népet sújtó  "vívmányok" hatásai  azonban magukban  hordják a robbanás  veszélyeit. A negatív  reakciók mérsékletre  inthetik a kormányon  lévőket, s ezzel  lassíthatják a  radikalizálódás  folyamatát, de terrorral  átmenetileg  visszafoghatják a  "renitenskedőket". Sok  múlik azon, hogy az ellenzéki erők mennyire  lesznek hajlandók és  képesek élére állni a  tömegek tiltakozó  mozgalmának, olyan  intenzív hullámot  elindítani - parlamenten  belül és kívül - mely  megálljt parancsolhat a  regnáló hatalomnak.
A kétharmados  többséggel nem lehet  visszaélni. A Fidesz  testére szabott  alkotmány nem teszi  lehetővé a "törvényes"  kormány megbuktatását,  kikényszerítheti ezt az  utca elementáris  nyomása.
Hegedűs Sándor

Éhséglázadás

A rendszerváltás utáni  mohó vagyonszerzés, a  hatalom birtoklása, a  külföldi tőkések arra való  törekvése, hogy a piacot  megszerezzék, és így a  konkurenciától  megszabaduljanak:  sikerült. Az új politikai  elit ehhez asszisztált, mert az emberek  félrevezetésével megszerzett hatalmat meg akarták tartani. A külföldi tőkések kegyeiért áhítozva feláldozták a magyar nép által létrehozott nemzeti vagyont. Lerombolták a nagy ipari centrumokat: Csepel, Angyalföld,
borsodi iparvidék. Az ország ilyen mértékű hanyatlása az élet minden területére kihatott, mert ez volt a gazdasági alap.
A hatalom félt a nagy tömegekben lévő munkásoktól. Ezért közreműködtek a nagy ipari centrumok tönkretételében. Az üzemeket szétdarabolták vagy megszüntették. A munkanélküliség rémével fenyegetve, a szakszervezetek szétverésével, a hazug propagandával sikerült elérniük, hogy a munkástömegek alkalmatlanná váltak a saját érdekeik képviseletére. Mindezek következménye, hogy ma milliók élnek a létminimum alatt, a gyerekek százezrei éheznek, vagy alultápláltak.
Egy konkrét példával érzékeltetem. Miskolc és a borsodi iparvidék jelentős iparral rendelkezett. Miskolc lakossága a rendszerváltás előtt 210 ezer fő volt, ma 40 ezerrel kevesebb az elvándorlás miatt. Az országos helyzettől itt rosszabbak a megélhetési viszonyok, és nagyobb a munkanélküliség. Sok a negatív hatás, amelyek egyre nehezebben
viselhetők el. Ma még éhséglázadásra nem került sor, mint néhány éve Kelet-Szlovákiában, de ha a helyzet rosszabbodik a borsodi iparvidéken, akkor erre is lehet számítani.
Még talán nem késő, hogy a hatalom gyakorlói felébredjenek.
Horváth Sándor

Beszélgető urak

Figyelem az urakat az asztaloknál,
Múltat ócsárolták a húsos fazéknál:
Hazudták a népről, hogy mennyit "szenvedett":
Jövő reményében ábrándot kergetett.
Minden hazugság volt, ami akkor történt,
Tűrték az emberek az eszement önkényt...

Túlzó urak, utóbb el kell mondanom:
Én jobban szerettem azon az oldalon.
Szabadság volt akkor, s nem szellemi vadon,
Ahol lehet másét lopkodni szabadon.
Ahol a munkás szeme sosem könnyezett:
Mert iskolás gyermeke sírva éhezett.

Ahol nem lehetett munkátlanul élni:
Gazdagság birtokában tétlen henyélni.
A munkástól a rendszer soha nem rabolt.
Ahol az állam sosem lehetett vádlott,
Mert munkát adott, s nem bérrabszolgaságot.

Kedves uraim, ezek voltak a tények:
Jobb lett volna, ha igazat beszélnek.
Südi Bertalan

Populizmus

Hatalomgyakorlóink részéről mind gyakrabban fordul elő, hogy a tőkés állami berendezkedés szennyesének teregetőit populistának bélyegzik. Utóbb egy magas sarzsijú állami vezető szentelt bővebb teret e pejoratív jelző méltatásának az egyik napilapban. Tudomásunkra hozta, hogy a populizmus lényegét a valóságnak ellentmondó, de jól hangzó féligazságokat tartalmazó, a történeti tényeket félreismerő állítások alkotják. A populista ártalma - szerinte - abban nyilvánul meg, hogy nem ismeri fel a lényeget. Nem a társadalmi feszültségek elvszerű feloldására törekszik, hanem bizonyos féligazságok és a valóságtól elrugaszkodott állítások tömegét sorolja fel olcsó népszerűségre törekvés közben, s a társadalom jelentős hányadának elesettségére, kiábrándultságára, érzelmeire épít, miközben mézesmázos szavakkal utal a társadalmi bajok orvoslásának lehetőségére.
Mi is tapasztalunk pro és kontra populista felhangokat a politikai mávelői részéről. Azonban nem minden feszültségre, szorongásra okot adó probléma fölemlítése minősíthető annak. Példának okáért: jól hangzó féligazság lenne, hogy a rendszerváltoztatás okozta recesszió éveiben csaknem másfél millió honpolgárunk veszítette el munkakörét? Hogy huszonegy évvel ezelőtt ötmillió embernek volt állása: ezzel szemben most elképesztően alacsony létszámú munkavállalót jelez a statisztika? Hogy a lakosság harminc százaléknyi hányada a szegénységi küszöb alatt, ötven százaléka pedig hónapról hónapra él? Populista tényferdítés a magyar egészségügy mostani katasztrofális állapota, s vele az a paradox helyzet, hogy a betegellátás finanszírozásához szükséges anyagiak előteremtésének krónikus akadályai vannak? Hogy a nyugdíjasok és a gyermekes családok rosszabbul élnek, mint a nyolcvanas években? Hogy az alacsony kamatozású lakásépítési kölcsönök kamatkondíciójának mértékét (különös tekintettel a svájcifrank-alapúra) jogállamhoz méltatlan módon - kölcsönszerződések egyoldalú módosításával - időről-időre növelik, s az eredetinek többszörösére növelt kamatokkal terhelt adósság törlesztésére képteleneket a saját tulajdonú házaikból szükséglakásokba költöztetik, ingatlanaikat az adósságuk fejében elárvereztetik?
A korábbi társadalmi rendszerben is voltak szegények. De munkával, tanulással változtathattak kedvezőtlen élethelyzetükön. Bezzeg ez a pénz becsületét kizárólagossá tévő tőkés államalakulatban lehetetlen. Éppen ezért a legfelelőtlenebb populisták azok, akik időről-időre igyekeznek reményt ébreszteni olyanokban, akikkel egy eszményibb jövő ígéretével kiszavaztatták a hatalomból a szocializmust, s hamis szólamokkal azóta is arról győzködik őket, hogy az urak előbb-utóbb valóra váltják mindazt, amit huszonegy esztendő óta ígérgetnek, de mindvégig elmulasztottak teljesíteni.
Ezzel szemben a rideg valóság az (s ez sem populista megállapítás), hog yki hová, milyen anyagi-egzisztenciális viszonyok közé születik, többnyire ott marad nemzedékeken át.
Mert a tőkés társadalmi viszonyoknak ez is kegyetlen velejárója.
Dr. Südi Bertalan

Példaképeink

A szocializmus értékeinek megőrzésén túl, régebbi történelmi korok forradalmi tetteire is emlékeznünk kell. Értékesebb a jelen, ha kegyelettel adózunk olyan vezéregyéniségekre, akik bár akkor nem hallhattak semmit Marx, Engels tanairól, de látták koruk mérhetetlen igazságtalanságait, és életüket feláldozva is tettek a szegénység megszüntetéséért.
Emlékeznünk kell Dózsa Györgyről, aki a parasztság hadbahívásával, a gazdagok palotáit felgyújtva harcolt az akkori uralkodó hatalmasságok ellen.
Az úriszék-törvény kegyetlenül büntette azokat, akik szükségből eltulajdonítottak valamilyen ennivalót a gyermekeik részére (kézlevágás, nyelvkitépés stb.). Vállalta a "tüzes trónt", s tudta: halálával példát mutat a távoli jövő embereinek is.
Oly régen volt 1514. S mi 2011-ben emlékezünk rá, és erőt merítünk harcos elkötelezettségéből.
Derkovits Gyula hat darabos rézkarc-sorozatával méltó emléket állított Dózsa Györgynek.
Dudás György

Búcsúzunk

Sinka Lajosnétól (Vakhal Etelkától)

Besenyszögön született és 82 éves korában Budapesten, családja körében fejezte be életét.
Egész életében a szocialista társadalmi rend építője, alakítója volt. Pártmunkásként falujában és Szolnokon is ismert személyiség. Az elmúlt évben kapta meg a 60 éves párttagságáért az oklevelet. Újságunk szerkesztőjeként hasznos munkát végzett az utolsó hónapig.
Kommunista férjével együtt fog nyugodni a pesti Új köztemetőben.
Nagy veszteség számunkra, hogy többé nem lehet köztünk.
Mi, szolnokiak február 18-án délután két órakor búcsúzunk ETELKÁTÓL a Városmajor úti Humán Központban.
Az "Együtt Egymásért" klub tagsága
és a Magyar Kommunista Munkáspárt tagsága

Búcsúzunk

Petrányi János jászberényi párttagunktól.

1929. október 1-én született. Hivatásos katonaként ment nyugdíjba, és 1946 óta volt hűséges tagja pártunknak.
Életében hű volt a hazához, a néphez, a szocializmushoz.
Őszinte részvétünket fejezzük ki a családnak.
Sokáig fogunk emlékezni rá.
A Magyar Kommunista Munkáspárt Megyei Elnöksége

Helyreigazítás

Újságunk januári számában a "Tanulni, akarni kell" című írás utolsó előtti bekezdésében
"A pápa megbocsátott nekik"
helyett a következő mondat érvényes:
"A pápa bocsánatot kért a nevükben."
Elnézést kérünk Dudás Györgytől a hibáért.
A szerkesztőség

Blogarchívum