2010. december 6., hétfő

Új országos elnökség: Fogarasi Zsuzsanna is alelnök

A Munkáspárt Központi Bizottsága október 9-én megválasztotta új Elnökségét. Tagjainak 66 százaléka új ember, eddig nem volt tagja a vezetésnek. Az Elnökség 50 százaléka nő, és mindkét alelnöki tisztséget is nők töltik be. Az Elnökség decemberig végzi munkáját, amikor a kongresszus dönt az új vezetőkről.
A párt elnöke továbbra is Thürmer Gyula, 57 éves, pártmunkás. Egyik alelnöke Karacs Lajosné, vállalkozó, 61 éves. Az ő feladata a pártelnök helyettesítése külön döntés alapján, a párt gazdasági munkájának irányítása, az Alapítványi Iroda irányítása, a Központi Recepció felügyelete, a párt gazdaságpolitikai kérdéseivel való foglalkozás.  A másik alelnök Fogarasi Zsuzsanna, pártmunkás, 41 éves, feladata: a pártelnök helyettesítése külön döntés alapján, pártszervezési ügyek, budapesti pártmunka, A Szabadság kiadása.
Bekerült az Elnökségbe Bencsik Mihály, Jász-Szolnok-Nagykun megyei elnök, 67 éves, továbbá dr. Frankfurter Zsuzsanna, orvos, 57 éves, aki egyben a Humánerőforrás Iroda vezetője. Az Elnökség tagja lett Kovács István, pártmunkás, 41 éves, aki vezeti az Elnöki Titkárságot és a Sajtóirodát, továbbá irányítja a www.munkaspart.hu honlapját.
A párt új Elnöksége Elnökségi Kabinetet hozott létre. A kabinet tagjai részt vesznek a vezetés ülésein.  Cseh Katalin, vállalkozó, 33 éves, lett a Kommunikációs Iroda vezetője, Nagy Judit, egyetemi hallgató, 25 éves, pedig Ifjúsági és Civilszervezeti Iroda vezetője. Cseh Miklós, egyetemi hallgató, 21 éves, Politikai Elemző Iroda helyettes vezetője, Gilicze Attila, postás, 37 éves, Szakszervezeti Iroda vezetője lett. A Külügyi Iroda vezetésére, továbbá a párt képviseletére a Kommunista Szemle nemzetközi folyóiratban, Pilajeva Marina, 61 éves, újságíró kapott megbízást.
A kabinet tagja dr. Hajdú József, ny. pedagógus, 61 éves, a Pártetikai Bizottság elnöke, valamint  A  Szabadság mindenkori főszerkesztője, Pénzügyi Ellenőrző Bizottság mindenkori elnöke, Baloldali Front mindenkori elnöke, a Nőtagozat mindenkori elnöke.
***
A Központi Bizottság határozata
1. A Központi Bizottság tudomásul veszi az Elnökség lemondását, egyetértve azzal a szándékkal, hogy a Párt 23. kongresszusának előkészítésében olyan elvtársak vegyenek részt, akik aktív részesei kívánnak lenni a kongresszus utáni időszak munkájának is. A Központi Bizottság köszönetet mond az Elnökség tagjainak áldozatos munkájáért.
2. A Központi Bizottság ennek alapján felmenti elnökségi tisztségükből és a szervezeti szabályzatnak megfelelően ezzel együtt KB-tagságukból az alábbiakat: Gilicze Attila, Kajli Béla, Karacs Lajosné, Kerezsi László, Vajda János.
3. A Központi Bizottság felmenti alelnöki tisztségükből az alábbiakat: Karacs Lajosné, Vajda János.
4. A Központi Bizottság az Elnökség tagjává választja az alábbiakat: Bencsik Mihály, Fogarasi Zsuzsanna, dr. Frankfurter Zsuzsanna, Karacs Lajosné, Kovács István.
5. A Központi Bizottság a Munkáspárt alelnökeinek megválasztja az alábbiakat: Fogarasi Zsuzsanna, Karacs Lajosné.
6. A Központi Bizottság kooptálja a KB soraiba az alábbiakat: Gilicze Attila, Kajli Béla, Kerezsi László, Vajda János.
7. A Központi Bizottság tudomásul veszi, hogy a párt Elnöksége javasolja a budapesti pártértekezletnek: az NBRE elnöki tisztségéből mentse fel Kajli Béla elvtársat, és válassza meg Fogarasi Zsuzsanna elvtársnőt.
8. A 23. kongresszuson megválasztandó Központi Bizottság az addigi tapasztalatok alapján ismét dönt az Elnökség összetételéről.
***
Októbertől új elnöke van a budapesti és Pest megyei pártszervezetnek. A nagy-budapesti pártaktíva érdemeinek elismerése mellett felmentette Kajli Béla eddigi elnököt tisztségéből. Az új elnök Fogarasi Zsuzsanna (a lenti képen balról) lett, akit a közelmúltban a párt Központi Bizottsága a párt alelnökének is megválasztott.
Fogarasi Zsuzsanna 1969. október 17-én született Nagyenyeden. Édesapja pártmunkás, édesanyja varrónő volt. Iskoláit Sepsiszentgyörgyön végezte. Végzettségét tekinti értékpapír-ügyintéző. Korábban multicégnél dolgozott, 2008 óta a Munkáspárt függetlenített pártmunkása. Szereti a zenét, irodalmat, hobbija a gombászás.

Jászkun Munkás, 2010. október

Ezt akarta?

Kinyílik a bicska a zsebemben, ha olyan információhoz jutok, hogy a magyar nép pénzével egyesek úgy gazdálkodnak, mintha azért ők izzadtak volna meg. Az elmúlt hónapokban bőven jutottunk ilyen információkhoz. Meggyőződésem, hogy ez csak a jéghegy csúcsa, és a lényeg a víz alatt van, amit mi nem látunk.
Megdöbbenve olvastam az adóvizsgálat jelentéséből, hogy mi történt az MVM Zrt.-nél 2007-ben. A napi gondokkal küszködő emberek sorsának javítására lehetett volna fordítani azt az összeget, amit elpazaroltak. 38 millió 496 ezer 430 forintot költöttek reprezentációra.
Még felháborítóbb, ha az elpazarolt pénz egy-egy területét vizsgáljuk. Márkás svájci órákra 3,4 millió forintot költöttek, 8,4 millió forintot palackozott borra, amelynek a díszdobozára 1,7 millió forintot fizettek ki. Nem voltak kicsinyesek, mert szivarra is jutott közel egymillió forint is. És nehogy valami rossz minőségű szivart vásároljanak, ezért egy szivarszakértő szolgáltatását vették igénybe – potom 842 ezer forintért. Teniszütőért egy árverésen 288 ezer forintot fizettek. Az úgynevezett apró ajándékokra 8,3 millió forintot költöttek. Gavallérok voltak az étteremben is, és így sikerült 8,3 millió forintot költeni. Úgy gondolták, rájuk is igaz az a közmondás, hogy aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet, ezért 433 ezer forintot költöttek virágra.
Ezek után nekem lenne néhány kérdésem:
Mi lett a sorsa a drága ajándékoknak, és azokat kik kapták?
Miért költöttek luxuscikkekre, és az milyen célt szolgált?
Kik jártak jól, milyen haszna lett ebből a magyar népnek?
Kitől kaptak felhatalmazást, van-e lelkiismeret-furdalásuk?
A Fidesz az elszámoltatásnál erre és a milliárdosokra is gondolt?
A magyar néptől pedig tisztelettel azt kérdezem: ezt akarta?
Horváth Sándor

Szeretettel köszöntjük hazánk idős lakosságát

Az „Idősek Világnapja” alkalmával mély tisztelettel és szeretettel köszöntjük megyénk idős lakosait, a Munkáspárt idős tagjait, szimpatizánsait.
Hazánk lakossága közül egyre többen érik el a nyugdíjkorhatárt, és munkában megfáradva, csalódottan tengetik a betegséggel, sokszor nélkülözéssel és magányossággal teli nehéz napjaikat.
Ha visszanézünk az elmúlt időkre, mély fájdalom járja át szívünket, mert nem ilyen jövőt akartunk az idős embereknek. Nem azért küzdöttek, dolgoztak és reménykedtek ők sem, hogy idős korukban ez jusson csak a részükre. Csalódás van a szívükben, mert a XXI. század nem azt biztosítja a számukra, amit megérdemelnének, nem ad békét, nyugalmat és megbecsülést.
A jövő bizonytalan, az országot eluralta az anyagi javakért és a hatalomért folyó ádáz küzdelem, és megszűnt már az a társadalomszemlélet, hogy a „világon a legfőbb érték az ember”.
Ebben az új világban a fiatal és az idős generációt a hatalomvágy és a kilátástalansággal való küzdelem szembeállította. Pedig egy demokratikus szabad társadalomban az idős emberekről való gondoskodás és a jogaik védelme a társadalom, a közösségek feladata és felelőssége kell hogy legyen.
Nem engedhetjük meg, hogy az idős emberek a hátralévő életüket nélkülözésben, elhagyottságban és reménytelenségben éljék le. Ezért saját környezetünkben segíteni, ápolni kell őket, társadalmi szinten viszont fel kell emelni a szavunkat az idős emberek jogainak védelméért. Harcolunk azért, hogy a hátralévő életük létbiztonságban, szeretetben, megbecsülésben teljen.
Így ünnepelhetjük meg méltóan az „Idősek Világnapját”, így szerezhetünk örömet minden idős embernek, példát mutatva ezzel gyermekeinknek, hiszen egyszer mindannyian megöregszünk.
Megyei elnökség

Válaszféle a kétkedőknek

A szocializmus megbuktatása óta gyakran hallok különféle degradáló, elmarasztaló véleményeket a Kádár-rendszerről. Némelyek történelmi vargabetűnek tartják, mások a magyar nép szándéka ellenére létrejött társadalmi-gazdasági-politikai képződményeként minősítik, melyben szerintük a szabadság, a jogegyenlőség, a biztonság, a nyugodt élet és az emberi méltóság ismeretlen vívmányok voltak. Holott a korabeli társadalmi viszonyokat egészen másként éltük meg.
A honi hivatalosság által „forradalommá” magasztosított 1956-os ribillió felszámolását követően alig voltam túl a felnőttség határán, amikor a személyi kultuszt kivirágoztató Rákosi börtönét megjárt Kádár János lett az ország legfőbb vezetője. Irányításával jelentős előremutató változások történtek hazánkban. Megszűntek a kötelező beszolgáltatások, nem söprögették tovább az egyéni parasztság padlásait, a kuláklistákat törölték, megszüntették a kényszermunka-táborokat és a kitelepítéseket. Olyan helyzet teremtődött Magyarországon, melynek eredményeit a külföld is elismerte. A társadalmi folyamatok demokratizálódtak, a lakosság nagy többsége számára biztonságos távlatok nyíltak. A teljes körű foglalkoztatottság, vagyis a minden munkaképes állampolgár számára törvény garantált munkalehetőség a Kádár-rendszer fölülmúlhatatlan erénye és pótolhatatlan tartozéka volt. Általa mindenki megteremthette saját és családja létalapját, biztosíthatta megélhetése anyagi fedezetét. Volt jövőképe, biztonságérzete. Nem kellett a holnaptól, a létbizonytalanságtól rettegnie. Meg attól sem, hogy nem lesz munkája, mert a munkahelyről az utcára kerül.
Aki akart – származása, felekezeti hovatartozásra, pártállásra, vagyoni helyzetre tekintet nélkül – felsőoktatási intézményekben tanulhatott, melyben kizárólag a tanulni vágyó fiatal tehetsége és ambíciója döntött. Tanulmányai befejeztével pedig munkahely várta.
A szocializmus adta lehetőség birtokában magam négy (agrár-, katonatiszti, politikai és jogi) diplomát szereztem oly módon, hogy két képzési időben a költségtérítésmentes kollégiumi ellátáson kívül a tankönyveket és a jegyzeteket is ingyenesen biztosították számomra: s emellett a teljes tanulmányi időben havi fizetésben részesültem. Örülnék, ha a fiatalok legalább egyetlen diplomát szerezhetnének a rendszerváltás utáni Magyarországon a számomra megadott feltételekkel. Nem beszélve arról a társadalmi adományról, amely révén mindenki számára ingyenes volt a gyógyítás, a kórházi kezelés, az óvodai és bölcsődei ellátás, jelképes összegbe került a gyógyszer, térítésmentesen üdülhettek a dolgozók, hetven-nyolcvanezer állami lakást építettek évente. Ezek, s még számos egyéb – a társadalmat érintő – intézkedés jelzi, hogy az urak által napjainkban előszeretettel csepült Kádár-rendszer emberközpontú politikát folytatott. Jóléti intézményei, szociálpolitikai intézkedései a társadalom tagjainak érdekeit szolgálták. Meggyőződéssel állítom, hogy a szocializmus – vezetőinek valamennyi hibájával, esendőségével együtt – Magyarország eddigi legnagyobb szabású modernizálási kísérlete és programja volt. Egyetlen tényt tartok jóvátehetetlen hibájának: jelesül azt, hogy fennállásának évtizedeiben saját sírásó renegátjait is kitermelte.
Südi Bertalan

Marx időszerűsége

Most, amikor a szocializmus átmeneti vereséget szenvedett, és a kapitalizmus gyökeret vert az emberek félrevezetésével, újra időszerűvé Marx elmélete.
Engels Marx temetésén a sírnál a beszédét a következő mondattal fejezte be: „Neve és műve is élni fog századokon át”. A történelem Engels szavait igazolta és igazolja ma is.
Ma ugyanazok az alapvető marxi felismerések igazak, amit ő tárt fel. Darwin a szerves természet fejlődésének törvényét fedezte fel, Marx az emberi történelem fejlődésének törvényét: azt az eddig ideológiailag ellepett egyszerű tényt, hogy „az embereknek előbb innia, laknia és ruházkodnia kell, mielőtt politikával, tudománnyal, művészettel, vallással és bármi mással foglalkoznának”. A lényeg, hogy az anyagi létfenntartási eszközök termelése az alap, amelyből az emberek állami berendezkedése létrejön. Marx felismerte a kapitalista termelési mód lényegét, az értéktöbblet és a profit keletkezését: a kizsákmányolás alapját.
Napjainkban a saját bőrünkön tapasztaljuk a kizsákmányolás bűnös létezését, a megalázás minden formáját. A munkások még nem ismerték fel, vagy beletörődtek sanyarú sorsukba, de előbb vagy utóbb rá fognak jönni saját helyzetük tarthatatlanságára. Fel kell ismerniük, hogy sorsuk csak a kapitalizmus túlhaladásával válhat jobbá, csak a közösségi társadalom tud létbiztonságot adni.
Ahhoz, hogy a kapitalista társadalmat legyőzzük, elengedhetetlen, hogy a munkásoknak saját pártja legyen. Az ilyen pártot Marx és Engels kommunista pártnak nevezték. Sajnos, a sikeres agymosás az embereket megtévesztette, az antikommunista propaganda eddig el tudta fordítani az embereket, de ez a társadalom fejlődésének objektív törvényszerűsége alapján meg fog változni, mert Marx szavai ma is igazak:
A kapitalizmus megteremti a saját sírásóját.”
Horváth Sándor

Emlékezetes Gulyásfesztivál, reményt keltő találkozások

Szeptember közepén a szokásokhoz híven az idén is megrendezték a nyár végi gulyásfesztivált. Kiváló szakácsaink már 11 óra után ízletes, csábító illatú babgulyással várták a tagokat és a vendégeket. Dél körül a megszaporodott tömeg a sátor alatt elfoglalta megszokott helyét. Volt kellemes beszélgetés, elfogytak a Munkáspárt ajándék újságjai és a finom gulyásleves.
Több fiatal is betért a sátorba, érdeklődtek a kapcsolatteremtés lehetőségeiről, és ígérték, hogy újra találkozunk. Mi úgy értékeltük a fesztivál eredményességét, hogy már ezért is megérte a befektetett munka.
Köszönjük a szervezők és a közreműködők munkáját.

Utólagos búcsú egykori munkatársaimtól

Felejthetetlen munkatársaim! Akik közös munkahelyünkön nyugdíjasok kopasztásával is „kaszáltatok” magatoknak gazdasági hasznot anno, engedjétek meg, hogy elköszönjek tőletek. Nyugdíjba menetelem idején (1990-ben) ugyanis elmaradt az „isten hozzátok”.
Talán emlékeztek még rám: annak a pártalapszervezetnek voltam titkára, melynek magatok is tagjai voltatok, mégpedig ki ilyen, ki olyan párttisztség viselőjeként. Nyugdíjazásom egybeesett a pártot szétzüllesztő kongresszus időszakával, s vele a munkaköröm megszűnésével. Nem sikerült akkor elköszönnöm tőletek: hiszen a több mint húszesztendei együttmunkálkodásunk dacára máról holnapra úgy tekintettetek rám, mint akinek célszerű lenne, ha minden csinnadratta nélkül távozna közületek. Én ezt zokszó nélkül meg is tettem.
Azt azonban nem gondoltam volna rólatok, hogy a kommunista elvek és alapértékek letéteményeseiként karrieristák gyanánt egzisztenciális emeltyűnek tekintitek a pártot: a megszüntetését követően elzarándokoltatok a damaszkuszi sztrádára, ahová meggyőződéses kommunistaként azóta sem követtelek titeket. Feltűnt, hogy a pálfordulást követően elmulasztottátok a penitenciát: talán mert úgy gondoltátok (persze, joggal), hogy nincs mit megbánnotok, nincs miért vezekelnetek. S ebben egyetértek veletek. Hiszen olyan pártnak voltatok hosszú ideig tagjai, melynek az ingyenes tanulást, a biztos egzisztenciát és a társadalmi megbecsülést köszönhettétek. De hát ez mit sem számított nektek, amikor a múlt megtagadása árán lehetett egzisztenciát megtartani, vagy újabbat szerezni.
A közreműködésetekkel is sikeressé vált, élenjáró és többször is kitüntetett közös gazdaságot jócskán „megfaragtátok”, leépítettétek. A szövetkezeti vagyont ilyen-olyan kft.-k kezelésére bíztátok, melyek jószerével csak vegetáltak évekig. Amikor pedig „kolhoztípusúakból” kézi vezérlésűekké alakultak át a gazdaságok, akkor a ledolgozott esztendők és munkateljesítmények függvényében, ti is nevesítettétek a szövetkezeti vagyont, amit aztán újfent kft.-k kezelésére bíztatok. A termelési ágazatok szerint működő munkacsoportok azonban veszteséget „termeltek” évről évre: legalábbis ezt mondtátok nekünk a közgyűlésen. Hogy a veszteség ne terhelje a gazdaságot, kompenzálás ürügyén kétszázmillió forintnyival csökkentettétek a szövetkezeti tagság 700 milliót kóstáló üzletrészállományát, alig két esztendő alatt. Az én 1 millió 321 ezer forintnyi üzletrészemet is 420 ezerrel apasztottátok, mégpedig annak ellenére, hogy a közgyűlési szavazással kicsikart döntés ellen határozottan tiltakoztam. Figyelmen kívül hagytátok, hogy a közgyűlés már nem a szövetkezeti, hanem az egyéni tulajdonhányadok jogi sorsáról határoz, melyhez nem rendelkezik jogosítvánnyal. A „nemo plus juris” ősi elv, mely a magyar polgári jog vonatkozó rendelkezéseiben is hatályos norma, kimondja, hogy „senki több jogot nem ruházhat át másra, mint amennyi őt megilleti”.
Erre tekintettel tehát csak és kizárólag az illető üzletrész-tulajdonosok hozzájárulásával lehetett volna az egyéni tulajdont képező üzletrész-hányadokat csökkenteni, megkurtítani. E szabállyal azonban mit sem törődtetek. Ezután következett az életművészet non plus ultrájával felérő ajánlat. Olyan „mézesmadzaggal” rukkoltatok elő az önkényes kurtítások után, hogy a még megmaradt 910 ezer forintnyi üzletrészemet tíz százalékért, az eredeti összeg potom hat százalékának megfelelő összegért kegyeskedtek megvásárolni. „Nagylelkűségetekre” vall, hogy vagyonhányadom több évig történő ingyenes használatát követően lemondtatok önként további vagyonfelélési lehetőségetekről, s alamizsnával egyenértékű vételár fejében „megszabadítottatok” a több mint húszévnyi aktív tagságom vagyonrész-hozadékától.
Persze érvelhetnétek: nem volt kötelező az adásvételi ügylet „nyélbeütése”. Hiszen ti csak ajánlatot tettetek az apasztás után visszamaradt üzletrészhányad tíz százalékos vételárára. Ebből következik, hogy a diktátum függvényében készült adásvételi okirat másik alanyaként, mint eladó, szuverén személyiségként választhattam: eladom a felajánlott összegért, avagy megtartom magamnak: lehetővé téve számotokra üzletrészem további ingyenes használatát. A döntés joga tehát megilletett. Csakhogy közismert a népi bölcsesség, miszerint „akit a kígyó egyszer megmar, később a gyíktól is megretten”. Korábbi gátlástalanságotokból következtetve nem láttam garanciát, hogy evés közben fokozódó étvágyatok nem késztet-e majd újabb üzletrész megkurtítására. Erre tekintettel álltam rá végül a nyomorult alkura, mely annyira egyoldalú jogügyletszámba ment, hogy jogállami keretekben valószínűleg – miként az egyoldalú szerződések általában – semmisnek minősült volna.
De spongyát rá! Tudomásul vettem, hogy a megalázó adásvételi szerződés aláírására vadkapitalista társadalmi viszonyok közepette került sor: s e társadalmi formációra jellemző, hogy mindig a „kiszolgáltatott fél húzza a rövidebbet”. Tagsági jogviszonyom megszűnésével (üzletrészem eladásával következett be) úgy gondoltam, illendő elköszönnöm azoktól, akikkel valaha gyümölcsözően együtt munkálkodtam.
Egy dolog azonban azóta sem hagy nyugton. Szokatlan volt számomra, hogy egykori elvi társaim máról holnapra úrhatnám polgárok lettek. Miként fordulhatott elő, hogy több száz tegnapi dolgozótársat, beosztottat, dzsentriket megszégyenítő módon kezeltek, holott ezt soha senkitől nem tanulták.
Südi Bertalan

Búcsúzunk

A Magyar Kommunista Munkáspárt megyei elnöksége mély megrendüléssel és fájdalommal tudatja a megye párttagságával és a közvéleménnyel, hogy Kenyeres Lajosné elvtársnő 85 éves korában, 2010. augusztus 23-án eltávozott közülünk. Nagy veszteség érte a pártot, a barátait, hiszen a hiánya pótolhatatlan. Halálával Szolnok megye párttagsága egy szeretett igaz barátot, egy tiszta szívű, mélyen elkötelezett embert veszített el, aki segítőkészségével mély tiszteletet vívott ki a párttagság és barátai körében. Halálával nagy veszteség érte a munkásmozgalmat.
Szeretettel búcsúzunk tőle, de emlékét szívünkbe megőrizzük!
A párttagság nevében:
A Magyar Kommunista Munkáspárt megyei elnöksége

Az őszödi beszéd

A miértek keresésére ösztönöz az a rengeteg információ, ami a média minden szintjéről tömegével árad felénk. Különböző könyvekből keresek válaszokat, hogy legalább a részletekre elfogadható magyarázatot találjak azokra a témákra, amelyek állandóan napirenden vannak. Mostanában a 2006-os eseményekkel vannak tele a televíziók.
Az a gyanúm, hogy átkozottul át vagyunk verve. A lóláb nagyon kilóg, de senki nem akarja észrevenni. Mivel ez egy nagyon terjedelmes téma, ezért kénytelen vagyok rövidítve elmondani az erről kialakult véleményem – úgy, hogy több témára utalni fogok anélkül, hogy a részletekről bővebben szólnék. Ezzel azt kívánom lehetővé tenni, hogy akiknek van internet lehetősége, azok hozzájuthassanak az összefüggések magyarázatához, így a valóság megismeréséhez. Nagyon fontos, hogy a második világháború történelmét jobban megismerjék.
1945 után, amikor Truman hatalomra került, az amerikai tőkések ki akarták robbantani a harmadik világháborút. A koreai háború volt az első – óriási pusztítást végeztek ott az amerikaiak – túl sok ártatlan ember halt meg, különösen, amikor a fővárost a földdel tették egyenlővé: hatezer gyermek és asszony halt meg Phenjanban. Ott az imperialisták terve nem jött be. Azután a német hadsereg harcedzett katonáit akarták rábírni, hogy indítsák meg a harmadik világháborút. Az NDK-ban akkor 1953-ban kiadták az ún. Fehér Könyvet, amelyben arra kérték a német népet, hogy senki ne vállalkozzon a harmadik világháborúban való részvételre stb.
1956-ban a balhé előtt Gömöri Endre Lengyelországban volt. Ezt ő maga mondta el, amikor Juszt Lászlóval beszélgetett a TV-ben. Szóval a lengyelekkel a társadalmi elégedetlenségről volt szó, ő rákérdezett, hogy miért nem lázadnak fel? Erre a lengyel a falon egy kis függönyt félrehúzott, amely mögött egy térkép volt, és megmutatták neki, hogy milyen katonai csapatok állnak készenlétben a határ túlsó oldalán. Ők nem tehetnek semmit, mondta a beszélgetőtárs Gömörinek, ő pedig ezt elmondta Juszt Lászlónak. Amikor kitört a balhé Budapesten, katona voltam – nagyon jól emlékszem mindenre. Az nem bátorság volt, hanem nagyfokú tudatlanság, a sok félrevezetett ember az uszítók hálójába került.
A magyar 1956 a nagytőkések műve volt. A szovjetek olyan hadsereget hoztak ide, amelynek az öt százaléka bőven elég lett volna az 56-osok felszámolására. Moldova György szerint itt volt Zsukov marsall is.
Nagy szerencse, hogy a nyugatiak nem jöttek ide, Nagy Imre hívására sem. Hiszen ők tudták, hogy Zsukov és a Vörös Hadsereg mire képes. No meg az európai népeknek elegük volt a háborúból. 1989-ben megtörtént a rendszerváltozás. Az eredmény ismert. Nos, ezek voltak az előzmények.
2006. június 19-én Bush elnök beszédet mondott a Citadellán, ahol méltatta a hős 56-osokat. Ők megmutatták a világnak, hogy hogyan kell harcolni a zsarnok ellen – mondta. Kérem, figyeljenek a dátumokra: ennyi véletlen nem lehet.
Három héttel korábban, 2006. május 26-án elhangzik az öszödi beszéd. A jelenlévők tudják, hogy a tüntetések sorozata jelen van, azt is, hogy meghívták 50 ország főméltóságait. Mégis hagyták, hogy akkor ilyen vérlázító beszéd elhangozzék. 2006. szeptember 17-én ki is szivárogtatják az öszödi beszédet. 18-án felgyújtják a TV épületét. Szerintem ez nem véletlen. Vajon miből gondolta Gyurcsány, hogy pont akkor kell egy ilyen vérlázító beszéd, amikor szinte állandó a tüntetés? És a világ 50 országának főméltóságai meg vannak híva az ünnepségre, természetesen azt is tudhatták, hogy azokkal a tudósítók hada jönni fog. Az ország helyzete nem volt annyira rossz, hogy ilyen radikális balhé történjen pont akkor, amikor tele van a főváros külföldiekkel.
Október 18-án a TV ostromát a tömeg úgy csinálta, mintha szívességet tenne. Nagyon bátrak voltak a fiúk, mintha tudták volna, hogy nem lesz bántódásuk. Csodáltam azt a merész és tökéletes vágtát, amit a lovasrendőrök bemutattak. És a harckocsi is bekanyarodott. Hogy tudták azt megtenni?
Mintha forgatókönyv szerint lett volna megrendezve. Az 50 ország főméltóságai ott álltak a Nagy Imre-szobornál, és őket egy árva TV filmezte, az összes többi a balhé körül volt. Akárhogy próbálom megérteni, nekem úgy tűnik, mintha példát akartak volna mutatni a világnak, hogy hogyan verjék szét a nekik nem tetsző rendszereket. Emlékezzünk arra is, hogy milyen büntetést kaptak: gyújtogatók, törő-zúzók, a rengeteg kártevők. Ez egy nagy cirkusz, nem fognak itt senkit felelősségre vonni. Nagyfokú szolgalelkűségre vall az egész. Makó közelebb van Jeruzsálemhez, mint ez az ügy az igazsághoz.
Ráadásul van olyan TV, ahol bolsevik tettnek nevezik azt az egész dágványt. Nem értem a nyilvánosság előtt nyilatkozókat. Hogy lehet az, hogy a fennálló probléma sorozatának elkövetői világosan ismert – mégis másra akarják ráhúzni a szennyet. Ez a magatartás olyan, mint a bumeráng. Nagy igazság az, hogy a kapitalizmusimádó soha nem volt, és nem lesz az igazságosság elkötelezettje.
Ha valaki kételkedne abban, amit itt leírtam, kérem, olvassa el Spanov: Összeesküvők és Sayert-Kahn: A nagy összeesküvés című könyveit. Végül csak azt kérem a fiataloktól, hogy az igazságosságnak legyenek az elkötelezettjei, úgy, hogy az emberi jogokról sohase feledkezzenek meg. Ne feledjék, hogy a sánta kutyának óriási az előnye a hazug emberrel szemben.
Dudás György, Budapest

Jászkun Munkás, 2010. szeptember

A Munkáspárt indul az önkormányzati választásokon

A Munkáspárt elnöksége és megyei elnökei július 26-án úgy döntöttek, hogy a párt elindul az idei önkormányzati választásokon. Ez azt jelenti, hogy a Munkáspárt mindenütt állít jelölteket, ahol ez lehetséges. A Munkáspárt célja az, hogy a lehető legjobban bemutassa a Munkáspárt politikáját, kihasználva a választások által kínált lehetőségeket. Meg kell őrizni eddigi pozícióinkat, hangzott el a tanácskozáson. Egyetértés volt abban, hogy a Munkáspárt nem köt szövetséget a polgári pártokkal, sem az MSZP-vel, sem a Fidesszel, bár voltak ilyen megkeresések.
Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke elmondta, hogy a Munkáspárt nem helyesli a választási törvény megszigorításait. A parlament meghagyta a kopogtatócédulákat, amelyek nagyon sok vitát és ellenérzést váltottak ki. Kisebbé tette az önkormányzati testületeket, amit a Munkáspárt üdvözöl, de jelentősen megnehezítette a jelöltállítás és a bejutás lehetőségeit. Ez viszont a Munkáspárt megítélése szerint nem jó, mert így számos társadalmi érdek, érzés nem jut el sem a parlamentbe, sem az önkormányzatokba.
Elfogadhatatlan például, hogy Budapesten a főpolgármesteri jelöltséghez két hét alatt 28 ezer ajánlócédulát kell összegyűjteni. Valójában a nép nem szólhat bele érdemben saját sorsa eldöntésébe, hiszen csak a sok pénzzel rendelkező parlamenti pártok jelöltjei között válogathat.
A párt elnöke szólt arról is, hogy az idén egy másik fontos eseményt is le kell bonyolítaniuk, a Munkáspárt következő kongresszusát. A munka elindult. Megyénkben is megkezdtük a szervezőmunkát, pártunk vezetése a tagság véleményének kikérése után a javasolt jelölteket és az aktivistákat felkészítette. Augusztus 17-én a kopogtatócédulák gyűjtése is megkezdődött.
Kérünk minden párttagot, aktivistát, hogy a fenti feladatok végrehajtásában bekapcsolódva továbbra is tegyenek meg mindent, hogy a munkánk sikeres legyen. Szavazataikkal segítsék, hogy a Munkáspárt képviselői bejuthassanak az önkormányzatokba.
Megyei Elnökség

A Magyar Kommunista Munkáspárt Szolnok városi és megyei képviselő-jelöltjei
a 2010-es helyhatósági választáson
Szolnok, 1. választókörzet
Koczka Béla
Szolnok, 2. választókörzet
Dikó Miklós
Szolnok, 3. választókörzet
Gulyás László
Szolnok, 4. választókörzet
Dr. Fehér Lajos
Szolnok, 5. választókörzet
Bencsik Mihály
Szolnok, 6. választókörzet
Lovász Sándor
Szolnok, 7. választókörzet
Seller István
Szolnok, 8. választókörzet
Nagy Endre
Szolnok, 9. választókörzet
Fekete Sándor
Szolnok, 10. választókörzet
Szilágyi Sándor
Szolnok, 11. választókörzet
Donkó Jolán
Szolnok, 12. választókörzet
Bánvölgyi Attila
Jászárokszállás
Csányi László
Jánoshida
Kun József
Nagykörű
Póta Lászlóné
Kőtelek
Szász Sándor
Szászberek
Szijjártó Mihály
Cibakháza
Balla József
Martfű
Pozsonyi Péter
Túrkeve
Csajbók Ferenc
Karcagon, Mezőtúron, Kisújszálláson és Tiszafüreden több jelölt indítását tervezzük.

Keresztek

Bizonyára másoknak is feltűnt már, hogy némely honi ünnepeink alkalmával olyképpen hullanak a különféle jelzős keresztek, miként katonáéknál a rendfokozatgyarapító csillagok szoktak potyogni.
Van közöttük Magyar Köztársasági Érdemrend nagy- és középkeresztje csillaggal és anélkül, arany és ezüst, tiszti kereszt, polgári és katonai tagozatos, a lovagkereszt különféle tagozatai stb. változat.
Öltözékre tűzhető és vitrinbe helyezhető díszdobozos kellékek gyanánt adományozzák ezeket. Érdemekért, kiváló teljesítményekért, olykor pedig bizonyos életművek elismeréseként.
Persze többnyire valamilyen sarzsival rendelkező s jobbára ismert honpolgároknak, alkalmasint külhoniaknak adnak át efféle elismeréseket az ország közjogi, miniszteriális vezetői. Így történt ez a nemzeti szerencsétlenséggel felérő rendszerváltás utóbbi húsz esztendejében.
Aligha csak nekem tűnt fel, hogy fizikai munkakörben dolgozóknak nem osztottak semmilyen kitüntetést. Az elismerésben részesítendők jegyzékének összeállítása közben szisztematikusan „megfeledkeztek” róluk. Holott valójában ők az ország szükségleteinek, a létfenntartáshoz nélkülözhetetlen anyagi javak döntő hányadának előállítói.
Az „átkossá” degradált szocialista társadalmi rendszerben bezzeg a kétkezi munkának is becsülete volt. Abban a „fogd meg melóért” is adtak állami, miniszteri és munkahelyi kitüntetéseket. Sőt, a kitüntetésre szánt érmek jelentős hányada a munka nevét viselte. Sokan emlékszünk még a Munka Érdemrend különböző fokozataira, a Munka Vörös Zászló Érdemrendre, a Szocialista Munka Hőse, vagy a Kiváló Munkáért kitüntetésekre. A mai uraink tudhatnák: ezekkel a fizikai dolgozókat is megtisztelték.
Azt valószínűsítjük, hogy azért van most másként, mert a polgári társadalmi rendszer miniszteriális személyiségei felismerték, hogy a proletársorba taszítottaknak fölösleges lenne újabb kereszteket adományozniuk. Hiszen tudják, hogy legtöbbjüknek van már keresztje.
Az övék sorskereszt: a szegénység, a nyomor, a tartós munkanélküliség, a kiszolgáltatottság, a bizonytalanság, a jövőtől való rettegés, a hajléktalanság és a Budapest néhai Sipőcz nevű főpolgármesterének ingyenkonyhájánál anno tolongók mintájára csoportosuló szerencsétlenek keresztje, amit az úri Magyarország legújabb kori tőkéscsoportjai, nábobjai és a polgári rendszer regnáló politikusai a szocializmus felszámolása óta eltelt húsz esztendőben raktak a nélkülözésre kényszerített tömegek vállaira.
Önmaguk és családjuk sorscsapásaként cipeltetik velük a kapitalista rendszer elembertelenítő keresztjét, hogy súlyos megpróbáltatások szenvedő alanyaiként utódaikra örökíttessék a testet-lelket fertőző szegénységet és nyomort. Mivel az érdemkereszt és a sorskereszt nem lehet egymással adekvát – hiszen a tőkés állam kibékíthetetlen ellensége a kétkezi dolgozóknak –, több millió állampolgár számára soha nem dukál állam által adományozott kitüntetés. A munkanélküli tengődők sorsában osztozó százezrek pedig annak örülhetnek, hogy a fölöslegessé válók családi kitartottjaiként egyáltalán létezhetnek.
Dr. Südi Bertalan

A baloldalról

A kampány során Mesterházy Attilától, az MSZP miniszterelnök-jelöltjétől a TV-ben leadott reklám során többször hallottuk, hogy ő a baloldal miniszterelnök-jelöltje. Véleményem szerint tájékozatlan, vagy szándékosan meg akarta téveszteni a választópolgárokat.
Érdemes egy kicsit visszamenni a munkásmozgalom történetében, abból a célból, hogy baloldal fogalmáról tiszta képünk legyen. „A baloldal a politikában általában a reakcióval szemben álló erők, pártok, személyek összességének elnevezése.” A baloldal legnagyobb ereje a munkásmozgalom. Az egész baloldal legkövetkezetesebb ereje a kommunista pártok.
Az ismereteim szerint ma a baloldal fogalmában három tényezőt állítok.
1. Tőkésellenes.
2. Végső célja a közösségi társadalom.
3. A Kádár Jánoshoz való viszony.
Az MSZP a tőkésosztály kiszolgálója. Vezetői között sok, aki maga is tőkés. A közösségi társadalomról hallani sem akar. Kádár Jánostól elfordult, helyette a Vologya fedőnevű KGB-s ügynök Nagy Imre örökösének vallja magát.
Ezért nem tartom az MSZP-t baloldali pártnak, főleg nem kommunistának. A téma kapcsán úgy érzem, írni kell a kommunista szóról is. Nap mint nap halljuk, hogy szidják a kommunistákat. Egész biztos, hogy ilyenkor az MSZP tagjaira gondolnak. Ők nem kommunisták, nem is voltak azok soha sem, legfeljebb tagjai voltak érdekből az MSZP-nek. Aki ilyen formában kommunistázik, az politikai analfabéta, vagy szándékosan akarja lejáratni a kommunista szót. Arról nem is beszélve, hogy eddig a világon egyetlen országban sem volt kommunizmus, ezért az ezzel kapcsolatos kijelentések szintén nagyfokú tájékozatlanságról tesznek tanulságot. A kommunizmus egy társadalmi-gazdasági alakulat, a kommunista szó személyhez kötődik. „Kommunista: kommunista párt tagja, aki meggyőződéses marxista-leninista, a kommunizmus ügyéért harcol, aktívan működik valamely pártszervezetben, és betartja a pártszervezeti szabályokat.”
A politikai élet szereplői jó volna, ha tehetségük lehetővé teszi ezt, figyelembe vennék.
Horváth Sándor

Emlékezzünk, hogy 1939. szeptember 1-jén tört ki a II. világháború

Ballada Heller István magyar honvédről
(A tragikus sorsú 2. magyar hadsereg és apósom emlékére)

István is elment a háborúba,
Ahová sok ezer társával küldték:
Dicsőség jár érte”, mondogatták –
Harcotokra mindig legyetek büszkék!
Hazát mentek védeni, oroszok ellen”
Hazudták küldőik fennen magyar nyelven.
Visszatértek onnan”, ígérgették,
Mire a fákról a levelek lehullnak.”
Ők meg masíroztak énekelve,
S „nekivágtak” az ismeretlen útnak.
Múlott az idő, a hónapok sorjáztak,
De hazajövetelre hiába vártak.
Ádáz harcok közben Voronyezshez értek,
Tüzeltek rájuk az orosz „Katyusák”,
Ágyúk dörögtek, a golyók süvítettek,
S árkot ástak maguknak a katonák.
Voronyezs lett a magyarok Sztálingrádja,
Don-kanyar pedig sok ezer honvéd sírja.
Bomba robbant István közelében,
Gödröt tépett a lőállása mellett,
Roncsolt testtel félrekúszott lassan,
S halkuló hangon búcsúzkodni kezdett.
Miközben a föld lecsorgó vérét nyelte,
E bús katonadalt zokogta a lelke:

Harcok mezején,
Hazámtól ennyire távol,
Itt, ahol senki sem gyászol,
Itt halok meg én.
Nem lesz egy tenyérnyi föld se
Kopár síromon, elesett
Katonák teste lesz a vánkosom:
Ahová le fognak tenni,
Síromra nem borul senki, senki, aki él,
Tavasz se fakaszt rám zöldet,
Elhordja rólam a földet, messze majd a szél...”

Mielőtt halála érkezését vélte
Végső szavaival családját idézte:

Valahol ott messze, szép Magyarországon
Van három gyönyörű kicsi gyermekem,
(Ilonám, Juliannám, Jánosom).
Van jó feleségem, hervadó virágom,
Őket mindenkinél jobban szeretem.
Ha lakó leszek majd egy fényes csillagon,
Örök nyugalomban csak velük álmodom.”

Így ért véget István katonaélete,
Őrzi őt utódai emlékezete.
Südi Bertalan

A Munkáspárt 2006 és a baloldali összefogás

A közelmúltban a Népszabadság cikket közölt Vajnai Attila (a 2006-os párt elnöke) tollából. Gondolatai nagyobbik felével azonosítani tudnám magam, ha az összefogás kereteit jól szabná meg. E tekintetben azonban nem tud szabadulni olyan sztereotípiáktól, amelyeknek valódiságát az elmúlt húsz esztendő naponta cáfolta meg. Ő az MSZP-vel mint baloldali párttal számol, pedig tudnia kell (tudja is), hogy már indulásakor sem volt az. Egy párt jellegét ugyanis nem programja, hanem tettei alapján kell megítélnünk. Ilyen alapon Orbán Viktor társulatát is lehetne baloldalinak minősíteni. Nem vall politikus alkatra, ha ezt nem látja be.
Ugyanakkor a Magyar Kommunista Munkáspártot nem említi az összefogás tényezői között. Vagyis az MSZP-vel igen, velünk nem kíván együttműködni. Azonnal gyanússá válik egy „baloldali” tömörülés, amennyiben onnan kirekesztik a kommunistákat. (Nem szolgálja igazán az ügyet, ha nem tud felülemelkedni sérelmein.) A szövetségeseknek egy adott cél kijelölésénél nem kell feltétlenül mindenben egyetérteniük, de az alapvető kérdésekben nem lehet közöttük releváns nézetkülönbség.
A koalíció jellegének meghatározásánál fontos lenne megfogalmazni az együttműködés stratégiai céljait is. Mi nem számolunk az MSZP-vel, ha egy baloldali tömörülés létrehozásán munkálkodunk, de akkor igen, amikor egy antifasiszta koalícióról van szó. Mert ez esetben a demokráciát kell közösen védenünk a fasizmussal szemben. Ekkor azonban a Fideszt is figyelembe kell vennünk.
Vajnai Attila írásából nem derül ki egyértelműen, hogy mi lenne az együttműködés célja. Ám akármelyik feladatot tűzi is maga elé a 2006-os párt, a Magyar Kommunista Munkáspárt nem mellőzhető, ha valóban a baloldaliakat kívánja összefogni. Vajnai Attila olyan frázisokat jelöl meg, melyek megtalálhatók bármely pártnál (esetleg a megfogalmazásnál lelhetők fel bizonyos eltérések), nem elég konkrétak ahhoz, hogy félreérthetetlenek legyenek.
Ideje lenne minden baloldali pártnak, szervezeteknek lépnie a közös cél érdekében, mert ez a feladat idő- és munkaigényes, a tétovázás pedig súlyos következményekkel járhat. Gondoljunk arra, hogy 1933-ban milyen drámai fejleményei voltak a német szociáldemokraták és kommunisták összefogása késedelmének. Előbb a baloldalt (a balközépet) kell tömöríteni, csak ezután következhet a polgári antifasisztákkal létrehozandó szövetség.
Hegedűs Sándor

Kik is azok a munkások?

Igen, ez nagy kérdés! Igen. Mi a dolgozó emberek pártja vagyunk. Nos, az élet számtalan területén még van dolgozó ember. Fizikai, kétkezi, szellemi stb. Csak a „dolgozó ember” nem tudja magáról, hogy ő bizony munkás, netán melós, természetesen tisztelet a kivételnek.
Bányász? Ma már alig van. Bankár? Hát ő nem. Földműves, erdőmunkás, csicskás, gépkocsivezető, rendőr, postás, vasutas, tűzoltó, mentő, takarítónő, pedagógus, pék, bolti eladó, az egészségügyben ápoló, beteggondozó, építőmunkás, közmunkás. És így tovább, sorolhatnám, de többségük igen-igen nehéz fizikai munkát végeznek, de természetesen jól képzett szakmunkások, mérnökök, tanárok és több szakmával rendelkezők. Talán ők azok, akiknek még ha van munkahelyük, nevezhetők valamilyen szinten munkásnak, vagy divatosabban mondva munkavállalónak, de ha nem, akkor álláskeresőnek vagy munkanélkülinek.
Nos, a teljesség igénye nélkül, de ők valamilyen formában munkások. Igaz, hogy óriási, meghatározó többségük nem is tudja önmagáról ezt. Ha venné a fáradságot, és elgondolkozna, talán szembesülne önmaga helyzetével, akkor még a voksát is az érte kiálló Munkáspártra tenné, ha egyáltalán elmenne választani.
Fülöp Péter

Tiltakozunk

Akiknek az ország fennállását köszönhetik, ma már semmibe veszik őket.
Önhatalmú kapitalista párt és a becsapott nép ellentéte egyre jobban megmutatkozik. Hol vannak (hová lettek) a nép képviselői, az egyszerű emberek sorsát befolyásoló baloldali vezetők, a szakszervezetek aktivistái.
A kormány hivatalba lépése óta nem tárgyalt a munkavállalókkal, nem hívták össze az Országos Érdekegyeztető Tanácsot. A 2/3-os többséggel az eddig kivívott szociális vívmányokat mind megváltoztatják, és senki sem tudja kivédeni a tőke hatalmát hazánkban. Hova haladunk? Ki tudja a jövőt? Mi lesz a szociális segélyből élőkkel? Mi lesz a gyermekeinkkel, az unokáinkkal? Hová juttatták az országot a rendszerváltás után? Húsz éve kimentek az oroszok, megszűnt a Munkásőrség, és a Kádár János temetése utáni sírgyalázással senki sem törődik.
A rendszerváltók hazugságai a történelem átírásával csak a régi grófok, bárók és hercegek, a gyárosok és a földbirtokosok érdekeit segítik elő. Nekünk, nyugdíjasoknak már mindegy, hogy az MSZP vagy a Fidesz urai nyirbálják meg a nyugdíjainkat. Akkor mi a rendes munkánk mellett – öntudatból – sok társadalmi munkát végeztünk ingyen, gondolván azt, hogy jobb lesz a gyermekeinknek, unokáinknak. A milliomosokat hagytuk csalni, lopni, olyan törvényeket hoztak, hogy a bűnözők, csalók élik világukat, de egy darab kenyeret nem adnak a szegényeknek. Még a minimálbért is megadóztatják. Egy gerinces MSZP-s vagy fideszes politikus sincs, hogy a szegények javára megfelezné a millióit. Minden megszerzett millió szerintük jogos és törvényes – és azt merik mondani, hogy most demokrácia van?
Minden rendszerváltó belátja őrült tévedését, mert az élethez való jog minden embernek jár, de az, hogy egyes emberek milliókat, milliárdokat harácsoltak össze, a másik ember pedig éhen hal, megfagy az utcán, megöli a családját, mert nem tudja eltartani – ez önöknek demokrácia?
Meddig tűrjük még, hogy a tőke, a pénz hatalma uralkodjon felettünk? Hol az igazság? Hol az Isten?
Koczka Béla

Jászkun Munkás, 2010. július

Kádár János emléke örökké a szívünkben él...

Nem feledtük el, pedig már 21 éve annak, hogy egy júliusi napon megszűnt dobogni a szíve annak a nemes és emberségben kiváló államférfinak, aki több mint három évtizeden keresztül szolgálta a magyar nemzetet. Történelmünk olyan negyedszázadában állt ő a párt élén, amely kitörölhetetlen nemzetünk életének lapjairól.
1989-ben egy nagy államférfitól, a XX. század nagy magyar politikusától vettünk búcsút, akinek a poklokat is meg kellett járnia, hogy töretlen hitével, mély elkötelezettségével később alkotni, vezetni tudjon.
Életének végnapjai a shakespeare-i sorokat idézi:

A rossz, mit az ember tesz, túléli őt;
A jó gyakorta sírba száll vele.”

Nem a túlélők kíméletlensége, igazságtalansága, sőt az utóbbi időben a gyalázkodása idézi fel bennünk e sorokat, hanem az el nem múló megrendültség és az azóta eltelt idők keserű tapasztalatai.
De Kádár János emléke nem tűnt el nyomtalanul. Tovább él. Kádár János halálának 21. évfordulóján, mi, a kisemmizettek, a megalázottak köszönettel és soha el nem múló hálával gondolunk rá. Emlékét kegyelettel megőrizzük, mert a dolgozó néppel összefogva egy olyan világért harcolt, ahol nem lesz úr és szolga, ahol a dolgozó megtanulja felemelni a fejét. Tanulhat, alkothat, tervezheti a saját és a gyermekei jövőjét, nem kell aggódni a holnapért.
Nem rajta múlott, hogy nem minden vált valóra. Ő, a nagy kompromisszumok és a rugalmas engedékenység híve, nem látta át – vagy ha átlátta, nem tudta megakadályozni –, hogy a nép által támogatott reformfolyamatokat megsemmisítsék.
A betegsége és a belső ellenség hatására az események függetlenedtek az ő akaratától, és végső soron félreállították őt. Ezeket a romboló tevékenységeket a belső ellenség és a tőkés Nyugat is támogatta, és ez már nem a nép érdekeit szolgálta. A döntések nyomán kihaltak, kifosztottak lettek a gyárak, szétzüllesztették a világszínvonalú mezőgazdaságot, és elszegényedett a dolgozó nép. A privatizáció útján eltulajdonították a nép vagyonát, és most egy újgazdag tőkés réteg uralkodik az ország felett.
Az ország jelenlegi helyzete nem ígér nyugalmas, kiegyensúlyozott jövőt. Mi, akik ismertük ezt az életet, nem felejtünk! Emeljük hát fel szavunkat a vesztesek érdekének védelméért.
Összefogva azokat kell támogatni, akik azért harcolnak, hogy legyen társadalmi igazságosság, és minden embernek adja meg a megélhetés az emberibb életmód lehetőségét, és erősítse meg a jövőbe vetett hitünket. Ezért küzd a Munkáspárt, és ezzel az elhatározással maradunk hűek Kádár János felejthetetlen emlékéhez.
A Munkáspárt Megyei Elnöksége és tagsága

Vörös Csillag alatt

(Vers egy ablakból)

Szerző: Balta Fruzsina

A Vörös Csillag alatt álltam,
Néztem, milyen szépen ragyog.
Néztem. Szívemen könny futott szét,
S kinyitottam az ablakot.
Most már befolyt hozzám a fénye.
Hallgattam. Sírt, a vére folyt.
Megjárta sokszor - most is járja
A sötét bugyrú, mély Pokolt.

Azt mondtam: "Kelj fel! Jöjj le hozzám!"
Éleszd újra a szíveket!"
Könnyein keresztül mosolygott.
"Nem! - mondta. - Most még nem lehet!

Itt áll romokban drága váram,
Ájult, a fala szétesett.
Építsétek meg újra kőből!
Legyen nagyobb és fényesebb!

Legyen tágasabb, mint volt régen,
Hajléktalan fölött tető,
Oltalom annak, aki gyenge,
Didergetőket melengető.

Legyen közös hajlék a váram,
Föleszmélt népek otthona!
Ha elkészül, meglátogatlak,
És nem is hagylak el soha."

(A szerző 15 éves gimnáziumi tanuló.)

Számonkérés

A Fidesz-MPP a kampány során erőteljesen hangoztatta, hogy számonkérést fog végezni, ha hatalomra kerül. A kormányra kerülés megtörtént, a számonkérés majd elválik.
Menjünk vissza egy kicsit az időben. 1998-ban a Fidesz alakított kormányt az FKGP-vel úgy, hogy a kisgazdapárt 82 kisgazda képviselőjelöltet léptetett vissza a Fidesz javára. Az Orbán-kormány nemcsak szerkezeti átalakításokra, hanem a külsőségekre is adott. 2000-ben megalakították az Országimázs Központot, amely sok elvhű barátnak adott jövedelmi lehetőséget. Ez akkor támadások középpontjába került, mert az állami ünnepségek szervezésére milliárdokat költöttek, amiből, gondolom, jutott is, maradt is.
A Fideszhez közelálló Ezüsthajó és Happy End Kft.-nek kiutalt milliókból jutott az ott tevékenykedő haveroknak. Ők az állami ünnepségek szervezéséért, a kormány tevékenységének dokumentálásáért kaptak százmilliókat. A „Fidesz-közelinek” tartott cégek eltüntetésére emlékezhetünk Kaya Ibrahimra és Josip Totra, a két külföldi munkanélkülire, akik tucatjával vásárolták meg a csődbe ment cégeket.
2002-ben az MSZP–SZDSZ kormány Keller László vezetésével az „elkövetett visszaélések” feltárására bizottság alakult. Évek múlva az ügyek úgy végződtek, hogy erkölcstelen volt, de bűncselekmény nem történt, amely nem minden ember igazságérzetével esett egybe. A magyar nép zsebéből kivett milliárdok szépen elúsztak, ki tudja pontosan, hogy kik jártak jól. Ezért kételyeim vannak afelől, hogy most majd helyreállnak az igazságérzetük. Van egy közmondás, miszerint a holló a hollónak nem vájja ki a szemét.
Erkölcsi alapja a számonkérésre csak a Munkáspártnak lehet, mert az elmúlt 20 év alatt a korrupciós ügyeknek az árnyéka sem vetődött rá.
Horváth Sándor

Az első csalódások

Hatalomra került a Fidesz-KDNP koalíció. Orbánék hívei azt remélték, hogy pártjuk a kétharmados többség birtokában azt teszik, amit akarnak. Mégis úgy tűnik, hogy a gépezet elakadt.
A parlamentben meg tudták szavaztatni a kettős állampolgárságot, a nemzeti összetartozásról szóló törvényt, megkezdődött a nemkívánatos szocialista állami tisztviselők leváltása, rövidesen sor kerül a korábbi alkotmány átdolgozása stb. Az őrségváltás sürgős volt, mert a párt támogatói zsíros pozíciókhoz akarnak mielőbb jutni.
Ám valljuk be őszintén, a szavazópolgárokat jobban érdeklik azok az ígéretek, melyek a lakosság szociális helyzetét lennének hivatva megjavítani. Már regnálásuk első napjaiban kiderült, hogy éppen azok az intézkedések szenvednek késedelmet, melyeknek kilátásba helyezése oly vonzóak voltak a lakosság számára, és amivel a Fidesz elnyerhette a voksok meghatározó többségét.
Adócsökkentést ígértek, de Orbánék bevallották, erre a közeljövőben nem kerülhet sor. A munkanélküliség felszámolását ígérték, de elismerték, hogy legalább tíz esztendőre van szükség ennek megvalósítására.
És ott van még a tandíjmentesség, az egészségügy ésszerűsítése, a közbiztonság megteremtése, több rendőr szolgálatba állítása, a honvédelem korszerűsítése, magasabb fizetés a pedagógusoknak, orvosoknak és mindenkinek, akinek a voksától remélhetik parlamenti fölényük biztosítását. Nyeregben vannak, immár sok kérdésben visszavonulót fújhatnak. Egyelőre nem kell tartaniuk attól, hogy támogatóik megvonják tőlük a bizalmat, mert a mézeshetek eufóriája még elködösíti előttük a távlatokat. Bíznak bálványukban, türelmi időt adnak neki, de az élet már csak olyan, hogy a türelem is elfogy egyszer, s akkor megkezdődik a bizalomvesztés korrodáló hatása.
Ezt elhárítandó, megindult az ideológiák gyártása: az ország a vég szélén áll (Kósa és Szíjjártó vizionálása), a Bajnai vezette kormánytól üres kasszát örököltek, kifizetetlen számlákat, eladósodást. Komolyan vették ígéreteiket – mondják –, de mindehhez sok pénzre van szükség, és mit tehetnek, ha az előző kormánytól csak csődtömeget örököltek? Mindenért a csaló, panamista szocialista kabinet a felelős, mely elsikkasztotta a nép vagyonát. Meg aztán itt van az árvíz, melyet Wesselényi Miklós óta nem látott az ország.
A helyreállítás, a kárvallottak anyagi támogatása milliárdokat emészt fel, s ezt valahonnan elő kell teremteni. Ez igaz, de itt nem erről van szó, hanem arról, hogy a szavazók megnyerése okán túlígérték magukat. Az érlelődő konfliktust újabb ámításokkal és – ha kell a diktatúra fokozásával igyekeznek majd elsimítani. Ez sok kockázatot rejt magában.
A dilettantizmusnak példái felvetik a kérdést: alkalmasak-e az „ifjútörökök” az ország szakszerű vezetésére? A kérdés költői. A burzsoázia támogatta a Fideszt, mert a szocialisták botlásai zavart okoztak a tőkés rendszer mechanizmusában, nem kétséges azonban, hogy a tömegek bizalomvesztése esetén az elit váltógazdasággal fogja a maga helyzetét stabilizálni.
Hegedűs Sándor

Akik nem mondják, hogy soha

Bizonyos személyiségektől gyakran hallottam olyan vélekedést, hogy „ a politikus soha ne mondja azt, hogy soha”. Szerintük a politikus számára nem létezik változtathatatlan, magyarázatra szoruló sarkigazság, érvényességében független álláspont, önálló akarat, törekvés. Neki mindig az adott helyzet függvényében kell orientálódnia, nyilatkoznia, cselekednie, valamit támogatnia vagy elutasítania. Függetlenül attól, hogy mit gondol, milyen elvi álláspontot képvisel egyénileg. Felszínessége és sajátossága miatt célszerű vitatkozni az efféle nézet kiötlőivel. Egy-egy párt alapértékeit elvi következetességgel képviselő politikus nem adhat hitelt az ilyen okoskodásnak.
Ugyanis csak akkor nyilatkozik, cselekszik követelményszerűen, ha körülményektől függetlenül vállalja meggyőződését, alapvető dolgokban soha nem alkuszik meg, nem tesz engedményeket. A politikai taktikát még abban az esetben sem hajlandó elvtelen taktikázásra felcserélni, ha anyagi, netán egzisztenciális hátrány érné miatta. Az utóbbi húsz esztendő eklatánsan igazolja, hogy mindmáig milyen kevés hitelesnek tekinthető politikus egzisztált Magyarországon. Talán mert megélhetésiek, s fizetett „forradalmárokként” az így szerzett anyagiaknak, egzisztenciális lehetőségeknek hódoltak. Ezzel magyarázható, hogy nagyobb gázsi, bizonyos magasabb tisztség fejében bármikor készek „lépésváltásra”, következésképp korábbi meggyőződésükkel szembefordulva képesek más színű köpönyeget magukra ölteni. Aszerint, hogy egy-egy újabb politikai széljárás milyen előnyökkel kecsegteti őket. Korábbi ateistákként az ilyenek még vallásosság mímelésére is hajlandók.
A politikusok közül számosan – társadalmi-közösségi érdekekre hivatkozva – igyekeznek aktuális átvedlés vállalásával politikai pecsenyéjüket sütögetni. Kétségbevonhatatlan bizonyíték volt rá a magyar szocialisták hajdani elvtelen mutációja. Emlékezzünk csak az 1989. októberi (ún.: pártalapító) kongresszusukra. Az új névvel alakult pártjuk „születési anyakönyvi kivonatába” a demokratikus szocializmust” jegyezték be. Mint az MSZMP-n belüli reformtörekvések „örökösei”, egyaránt magukénak vallották a humánus és demokratikus értékeket, valamint a szocialista és kommunista mozgalom időtálló hagyományait. Ezzel szemben az 1990-es (tehát a második) kongresszuson egy másféle identitást fogalmaztak meg. Az MSZP vezetői ekkor határozottan szembefordultak a szocializmus rendszerével, és döntöttek a kapitalista orientáltságú párttá alakulásról. Minderre kizárólag azért kerítettek sort, hogy a kádári érában egzisztált pártprominensek a gazdasági és a politikai hatalom részesei maradhassanak.
Persze egyéb politikát művelőknél is tapasztalhattunk látványos metamorfózist. Leginkább az olyanok részéről, akik egyféle szennyes gúnya gyanánt cserélték le futtató pártjukat, hogy aztán számukra ígéretesebb politikai közösség szószólóiként vállaljanak újabb politikai szerepet.
Az effélék valóban nem mondták, de miért is mondták volna, hogy „soha”.
Südi Bertalan

Pártunk tagjainak figyelmébe

Az olyan szavakra, hogy baloldali kommunisták vagy balliberális – nos, ezekről ne reméljenek semmi jót, mert egyik sem igaz. Tudnia kell minden tagunknak, hogy amikor Marx és Engels tagja lett az Igazak Szövetségének, és Marx lett az elnök, a Szövetség vezetősége megbízta őt azzal, hogy készítse el a programot, amit Kommunista Kiáltvány címen hirdettek meg. Ezzel egy időben meghirdették a jelmondatukat is. „Világ proletárjai, egyesüljetek!”
Amikor megismerték a Kiáltvány tartalmát, az addigi vezetők mind elhagyták Marxot. Vagyis az összes liberális elhagyta őt, annyira, hogy sokáig nyomorban élt a családjával együtt. Semmilyen címen nem segítettek rajtuk. Később Engels támogatta őket, amíg a Tőke I. kötete meg nem jelent.
Tehát a liberálisok ma is gyűlölik a kommunista eszmeiséget, a kommunistákat a szocializmusokkal együtt. A balliberális címkét magukra ragasztották, mert ők mindig a napos oldalon szeretnek tartózkodni, mint a piaci légy. Ugyanis a liberálisoknak semmi közük a baloldalhoz. Mert ők mindig az uralkodók oldalán foglaltak helyet, akármilyen kizsákmányolók voltak. Csak kevesek tudták megtenni, hogy ne az elnyomó burzsoák oldalához tartozzanak. Igaz, hogy azok is zsidó emberek voltak, de nem liberálisok. Ezért nem szabad zsidózni, mert a világ nagy gondolkodóinak többsége között zsidó emberek is vannak. Mind megvetették az elnyomókat, a lelketlen kizsákmányolókat. Ők mindig az elnyomottakért küzdöttek, a szegényekért, a szenvedő milliókért. Innen ered a baloldal, vagyis voltak az elnyomók, az élősködők és a kiszolgáltatott milliók, akiknek mindenben igazuk volt. Így jött létre az Igazak Szövetsége. És mivel a kommunista szó is Igazat jelent, Marx ezért hirdette meg a világ munkásosztályának programját: a Kommunista Kiáltványt.
Marx, Engels és Lenin nagy igazságát a mai kapitalista rendszerek az egész világon igazolják. Aki a baloldali kommunisták érdekében kíván szólni, kérem, olvassa el Sayers-Kahn könyvét. És nézze meg: az SZKP XX. és XXI. kongresszusa között több mint egymillió párttagot vettek fel. Vagyis a Gulágról kiszabadítottak közül igen sokan a párt minden szintjére beépülnek. Akiket belülről és kívülről is igen sokan segítettek. Így egycsapásra összeomlottak az európai szocialista országok. Vagyis nem megbukott, hanem megbuktatták.
Óvakodjatok a halálos ellenségeinktől.
Dudás György, Budapest

Búcsúzás és emlékezés egy kivételesen elkötelezett kommunista embertől: Lugosi Lászlónétól

Politikai elkötelezettsége fiatal korában kezdődött. 60 éve töretlen hittel volt tagja a kommunista pártnak. 90 éves koráig Nagykörű községben élt, ahol tisztelték, becsülték.
Munkásember volt, hétköznapi munkát végzett, mint sokan mások. Ő is közkatonája volt a pártnak, de olyan közkatonája, aki világosan tudta és értette a párt céljait. Mindig tudta, hol a helye, és mit kell tennie. Mivel képes volt saját szemével tisztán látni a valóságot, mindig számíthattak rá.
Az elmúlt öt évben került Szolnokra a lányához, mivel megbetegedett, és ápolásra szorult. Nagyon régóta ismertük egymást. Földim, elvtársam, barátom volt. Igaz, gyakran nem találkoztunk, de ha igen, beszélgetésünk tárgy mindig a párt helyzete volt.
Nagykörűben egy 60 fős NATO-ellenes gyűlésen hallottam felszólalni. Lényegében a vitát ő nyitotta meg. Kemény, következetes, őszinte és nagyon melegszívű, segítőkész ember volt. Hat gyermeket nevelt fel baloldali szellemben. Még 27 évi munkaviszonyt is szerzett magának. Több mint 22 évig volt özvegy, férje szintén kommunista volt, akinek édesapját a Héjjas-különítmény kivégezte.
Amit idáig leírtam, tudom, hogy közülünk sok elvtársra elmondhatóan igaz. Lugosi Lászlónét kivételesen azért tartom nagynak, mert végig nemcsak szolgálta a pártot, hanem féltette is. Féltette a felhígulástól, hogy elveszíti politikai erejét, kommunista jellegét. Erre a veszélyre gyakran figyelmeztette a községi párt vezetőségét. Kérte őket, hogy alaposan nézzék meg, hogy kik és milyen emberek kerülnek a párt tagjai közé. Véleménye szerint csak olyan embereket kell felvenni a soraikba, akikkel gazdagodik a párt. Mennyire igaza volt. Hét évvel halála előtt találkoztunk, és visszatért erre a témára, mert a községben is bekerültek a pártba, akik csak érdekből jöttek, hogy a munkahelyükön előbbre jussanak – és hol vannak most?
Ebből a politikai magatartásból nagyon sokat tanulhatunk. Igaz ez jelenleg is, és ki kell tartani, vigyázni kell a pártra, a végsőkig harcolva az egységért, az eszmei elkötelezettségért.
Kitűnő kommunista volt, büszkék lehetünk rá valamennyien.
Donkó Jolán

Gazdaságpolitikai és sport hírlevél

Néhány gazdasági adat a rendszerváltás előtti és azutáni időkből

A rendszerváltó pártok, meg a tőkés gazdálkodás tiszteletére szerveződött újabbak is, a szocializmus építésének legfőbb gazdasági kudarcát az 1990-re kialakult 20,39 (nettó 14,9) milliárd USD államadóssággal bizonyították, bizonyítják. Az MNB először 1976-ban vett fel hitelt 5,9 %-os kamattal a nagyobb üzemű gazdasági hatékonyság növelése céljából. Ám a kamatráta (História 2008 6/7. szám) 1981-re 14 %-ra emelkedett.
Nem kétséges, hogy a több mint kétszeres kamatráta-emelés a Nyugaton akkor zajló olajválság (világválság) következménye is volt, mely súlyosan megnövelte terheinket. Megszigorításként a korábbi folyamatos életszínvonal emelésének helyére belépett az elért színvonal megőrzésének feladata. Ám a gazdaság fejlesztése nem került le a napirendről.
A Közgazdasági Szemle 1990. januári számából arról tájékozódhatunk, hogy nemcsak korábbi önmagunkhoz, de másokhoz viszonyítva is növekedett a gazdaságunk hatékonysága. Például Nagy-Britannia egy főre jutó GDP-je 1937-ben, az utolsó békeévben még majdnem négyszer (3,65) múlta felül a Magyarországét, 1960-ban nem egészen háromszor, 1980-ban meg nem egészen kétszer. Ez utóbbi értéket 1986-ban is megőriztük.
Lassúbb ütemben, de a rendszerváltásig évi átlagban az 1,7 %-os GDP-növekedést tartottuk, miközben Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Belgium is ez idő tájt 2 % alatt teljesített.
Az ÁSZ felmérése szerint a rendszerváltáskori hitelállomány mögött az állam valós vállalkozási vagyona állt, melyet leértékelt áruként 53 %-os veszteséggel adtak el, jelentős mértékben külföldieknek is. A Népszabadság 2009. március 31-ei számában közölt tájékoztató szerint hazánk ipari termelővagyona az OECD országok között a legmagasabb, 63 %-os arányban külföldi tulajdonban van. A privatizációs műveletekben a rendszerváltóknak már nem egyforma a felelőssége. A rendszerváltás óta húsz év telt el. Lehetséges tehát a 2009-es évvel záródó elmúlt húsz esztendő fontosabb gazdasági adatait hasonlítani az 1990-es évvel záródó előző húsz esztendőhöz.
A mögöttünk hagyott évek során a Közgazdasági Szemle, a Népszabadság megjelent számaiban közölt gazdasági adatokat használtam fel az alábbi összehasonlításhoz:
a) A GDP átlagos évi növekedése az 1990 előtti húsz esztendőben 4 %-os, míg a 2009-ben záródó húsz esztendőben csak 1 %-os. Az 190-se GDP-szintet csak 2000-re értük el.
b) Az agrárium GDP-ből való részesedése 1989-ben 15,9 %, 2008-ban 3 %. Az akkor világszínvonalon álló agráriumunk a rendszerváltás előtti tíz esztendőben önfinanszírozó volt, egyedüliként a fejlett mezőgazdasággal rendelkező országok között. Hiszen a költségvetésbe többet fizetett be, mint amennyit onnan támogatásként kapott.
c) A népgazdaságban foglalkoztatottak száma az 1990-es évet megelőző húsz esztendő alatt 400 ezer fővel emelkedett. A rendszerváltás utáni húsz esztendőben meg egymillió fővel csökkent.
d) A multinacionális cégektől 20 év során befolyt bérleti díjak és adók összegét több mint 6 ezer milliárd forinttal meghaladta a multiknak nyújtott adókedvezmény összege.
e) A mostani hitelállomány több mint hatszor múlja felül az 1990. évit. Összege kb. 130 milliárd USD, melyből a lakossági devizahitel (ilyen a rendszerváltás előtt nem volt), kb. 40 milliárd USD.
f) Megjelent a mélyszegénység szindrómája, amely történelmileg is igazoltan a tőkés rendszer alábbi specifikus tulajdonságaiból fakad:
1. Változó létszámmal állandó a munkanélküliség.
2. Hatalmas méretűek a jövedelem- és a vagyoneloszlás egyenlőtlenségei.
3. Válságok 8-12 évenként, melyek legkegyetlenebbül a csak munkaerejükkel rendelkezőket sújtják.
Az országgyűlésekbe igyekvő Fidesz, Jobbik, MDF, SZDSZ, LMP a tőkés rendszer hívei. A baloldalinak fémjelzett MSZP stratégiájában nem ellenfele a kapitalizmusnak. Különben is a felsorolt pártok mindegyike humanitásból, szolidaritásból vagy csak taktikából több-kevesebb juttatást ígérnek is a mélyszegénységben élőknek. Új munkahelyek megteremtését is vállalják. Bővülhet is a jótékonykodás. Ez persze nem semmi! De mögötte a súlyosabb társadalmi megrázkódtatás megelőzésének tőkés érdekei állnak. Jönnek létre új munkahelyek, és szűnnek meg, mely folyamatban nem áll elő pozitív arány a munkavállalók javára, mert a munkaerőfelesleg a kapitalizmusban profitérdek, mert leszorítja a munkabéreket. A nyugati fejlett országokban mindenütt vannak ingadozó létszámmal – nem a saját hibájukból – munkanélküliek, hajléktalanok.
A rendszerváltást megelőző évtizedekben a társadalmi tulajdon gazdasági biztonságot, tisztes megélhetési lehetőséget adott a dolgozni akaróknak. A KMK intézménye meg erős gátnak bizonyult a munkakerülőkkel szemben.
A magasabb kereseti lehetőségek nemcsak a végzett munka mennyiségében, de egyre inkább a követelményként állított tudásszint eredményeként realizálódhatott.
Mindenkinek csak a saját akaratán múlott a magasabb tudásszint megszerzése felnőtt korban is, mert a felnőttoktatás pénzügyi feltételeit is a költségvetés biztosította. Végletes gazdasági ellehetetlenülés az állami vállalatok dogozóit nem fenyegette. De az ipari, valamint a mezőgazdasági termelőszövetkezet sem küldte küldhette el tagját azért, mert romlottak a piaci viszonyok.
Az állam részéről figyelmet érdemelnek, melyből nem maradhatnak a kis- és középvállalkozások sem, mert a munkaerő foglalkoztatása szempontjából a globális viszonyok között is szorosabban kötődnek országunkhoz, mint a multik. Tapasztalhatjuk, hogy a válságból való kitörés a tőkés rendszert is készteti: részleges államosításra, a bankforgalom szigorúbb keretekbe szorítására, az adóparadicsomok korlátozására stb. Ezek hosszabb távon szolgálhatják a csak munkaerejükből élők érdekeit is. Ám az elmúlt században a Nyugat országaiban, az ismétlődő válságok után bekövetkező gazdasági javulás nyomán a neoliberalizmus mindig felszámolni igyekezett a korábbi eredményeket.
Mindez nehezen vagy részben sikerült, és az újfasizmus sem juthatott szerephez ott, ahol a kapitalizmus egyetlen stratégiai ellenfele, a kommunista párt, a tényleges baloldal – bent volt a parlamentben.
Szurcsik István, Túrkeve

Nagy sikerű Munkás Kupa

Túrkevén az országban egyedülálló, a munkásszolidaritást nevében is kifejező kispályás labdarúgótorna tizenhatodik alkalommal biztosított egész napos juniálist a focikedvelők népes táborának. Jóllehet az árvízvédelmi készültség és a hőségriadó visszatartott néhány benevezett csapatot a részvételtől, de a megjelentek lelkesedését semmi sem nyomhatta el. Egyébként pedig a bajnokságon szépszámú együttes jelent meg: hét női és tizenkét férfi csapat. A sporteseményt ez alkalommal is a verseny szülője, bábája, dadája: Csajbók Ferenc tanár vezényelte le.
A torna az ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét. A tettrekészséget fokozta a Munkáspárt elnökségét és a torna fővédnökét képviselő Gilicze Attila lelkesítő beszéde. A kieséses rendszerű versenynek a szakközépiskola és a Petőfi iskola adott otthont. A tikkasztó hűségben Kalmár Lajos büféje jelentette az oázist.
A döntőkre a kora délutáni órákban került sor. A végeredmény előbb a női műfüves pályán született meg: 1. Szolnoki Honvéd SE, 2. Szolnoki Góliát, 3. Dévaványa.
A bajnokcsapat a Munkáspárt megyei Nőszövetségétől vándorkupát kapott, míg a kísérő serlegét az egri Prokaj Bt. ajánlotta fel. A legtöbb gólt Szívósné Bozsó Renáta lőtte, tárgyjutalommal térhetett haza. Az érem és az oklevél mellé a dobogós helyezett hölgyek egy-egy szál virágot is kaptak a kevei Pápay virágboltos jóvoltából. A legmesszebbről érkező Jászkisér lányai pedig a Kevi Apartman és Strandfürdő vendégszeretetében részesültek.
A férfimezőny helyezettjei: 1. Buga Falatozó (Túrkeve), 2. Árpád Söröző (Kisújszállás), 3. S 99 Törökszentmiklós. Gólkirály: Kerékgyártó Tamás (a bajnokcsapatból).
A jutalmak átvételét kísérő sugárzó tekintetek a nap minden fáradalmát feledtették. A díjkiosztásnál a csapatok nemcsak egymást tapsolták meg, de a futballbírói grémiumot és a rendezőket is vastapssal jutalmazták. Ez inspirál bennünket a jövő évi Munkás Kupa megrendezésére.

Blogarchívum