2010. november 21., vasárnap

Sajtótájékoztató a szolnoki küldöttértekezletről, 2010. november 20.

2010. november 20-án, szombaton a decemberi 23. pártkongresszust előkészítendő megyei pártértekezletet tartott a Magyar Kommunista Munkáspárt Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezete Szolnokon, amelyen 41-en vettek részt. A küldöttek a megye egészét reprezentálták: a Jászságtól a Nagykunságig. Az értekezleten jelen volt Kovács István, a Munkáspárt elnöki irodájának vezetője, az országos elnökség tagja is.
A küldöttek megvitatták a kongresszust előkészítő anyagokat: a Központi Bizottság beszámolóját a 2006 és 2010 közötti időszakról, illetve azt a felhívást, amely egy általános helyzetértékelést ad, és a későbbiekben erre épülhet az új pártprogram. A felszólalók a leírtakkal gyakorlatilag teljesen egyetértettek, csak néhány apróbb megjegyzést fűztek azokhoz.
Ezután Horváth Sándor levezető elnök, megyei alelnök (Karcag) ismertette a kongresszusi küldöttek tervezett megyei névsorát. A 200 fősre tervezett kongresszusi létszámból Jász-Nagykun-Szolnok megye 21-et delegálhat, ezzel a megyei rangsorban Budapest mögött a második helyen áll. A felszólalók egy személy esetében kívánták módosítani a listát, amelyet meg is szavaztak. További egy küldött megromlott egészségi állapota miatt nem vehet részt, az ő helyére került be a Jászkun Munkás főszerkesztője, Herczegh Klára. A kongresszusi küldöttek végleges névsora tehát a következő:
Bíró Imre (Mezőtúr)
Csajbók Ferenc (Túrkeve)
Csányi László (Jászárokszállás)
Dull Krisztián (Tiszabura)
Donkó Jolán (Szolnok)
Dr. Fehér Lajos (Szolnok)
Farkas Károlyné (Kisújszállás)
Herceg Antal (Mezőtúr)
Horváth Sándor (Karcag)
Herczegh Klára (Szolnok)
Lendvai János (Szolnok)
Nagy József (Karcag)
Petránszki János (Jászberény)
Pozsonyi Péter (Martfű)
Sipos Sándor (Túrkeve)
Szarvas Géza (Szolnok)
Szijjártó Mihály (Szászberek)
Szilágyi András (Törökszentmiklós)
Szilágyi Sándor (Szolnok)
Szücsné Rapi Mária (Törökszentmiklós)
Vass László (Törökszentmiklós)
Utolsó napirendi pontként Kovács István emléklapokat nyújtott azoknak a megyei párttagoknak, akik több évtizede tagjai a pártnak.
***
Az értekezletet követő sajtótájékoztatón Gulyás László szolnoki városi elnök elmondta, hogy a megyei értekezleten megválasztották a párt decemberi, 23. kongresszusán részt vevő megyei küldötteket.
Kovács István arról beszélt, hogy a Munkáspárt vezetése kiemelten kezeli Szolnok megyét, amelyet az egyik legharcosabb szervezetnek tekint. Ezzel indokolta azt, hogy eljött az értekezletre. A küldöttek feladata az lesz, hogy a decemberi kongresszuson megjelenítsék a helyi szervezetek gondolatait, irányelveit a jövőre nézve. Maga a kongresszus két szakaszból áll: először decemberben megválasztják az új országos vezetőséget: az elnököt és a Központi Bizottság tagjait. Kiemelni kívánta azt, hogy a párt elkötelezett a fiatalítást illetően: harcosabb és erősebb szellemben próbálja folytatni a munkát. Ez nem egyéb, mint harcolni annak érdekében, hogy segítsék a dolgozó embereket. Hozzátette azt is, hogy nagyon jó jelölteket sikerült választani - olyanokat, akik a párt és a munkások, dolgozók érdekeit tartják elsődlegesnek, és ennek szellemében tevékenykednek.
Bencsik Mihály megyei pártelnök elmondta, hogy az értekezletre a megye minden térségéből érkeztek küldöttek, olyan településről is, ahol csak egy párttag él. Az értekezleten kialakították saját véleményüket, megválasztották a kongresszusi küldötteket. Közöttük van nyolcvan-, illetve harmincéves is, valamint Tiszabura fiatal, két hónapja megválasztott önkormányzati képviselője, Dull Krisztián.
Bencsik Mihály beszélt arról is, hogy a kongresszusi előkészítő anyagokat az értekezlet elfogadta. A kongresszus második szakaszában a végleges pártprogram kialakítása történik meg, ebben Szolnok megye küldöttei is aktívan kívánnak részt venni hozzászólásokkal, javaslatokkal, véleményekkel.
A sajtótájékoztatón az országos pártelnökjelöltre vonatkozó kérdésre válaszolva Kovács István megerősítette, hogy Thürmer Gyula az egyetlen jelölt, és más személy neve nem is merült fel. A tagság viszont úgy vélte, hogy esetleg az alelnökök közül is indulhatna valaki a pártelnöki posztért. Most azonban a helyzet az, hogy Thürmer Gyulánál alkalmasabb pártelnök a Munkáspárton belül nincs. Kovács István utalt az elnök nemzetközi kapcsolatrendszerére, illetve arra, hogy a venezuelai választáson megfigyelőként vehetett részt. Az észak-koreai pártkongresszus után pedig Thürmer Gyula első európai politikusként tett látogatást az országban. Ezt pedig érdemes kihasználni.
Bencsik Mihály hozzátette ehhez, hogy a szervezeti szabályzat szerint az elnöki pozícióra pályázatot kell kiírni. A legutóbbi központi bizottsági ülés azonban úgy döntött, hogy nem a pályáztatási rendszert fogja működtetni, hanem ehelyett felkért egy jelölőbizottságot, hogy keressék meg azokat személyeket, akikről úgy gondolják, hogy szóbajöhetnek mint elnökjelöltek. Több személlyel is beszéltek, de végül nem vállalta senki az elnökjelölti megmérettetést. Ez pedig azt hozta magával, hogy a jelenlegi elnöknek vannak elvárásai az újonnan megválasztott vezetőket illetően, hogy kikkel szeretne együtt dolgozni. Ezért várhatóan az országos elnökség összetételében és a Központi Bizottságban lesznek személyi változások. Az már bizonyos, hogy a Központi Bizottság létszáma és a tagok életkora jelentősen csökkenni fog.
Mint ismert, az országos elnökség és a KB mandátuma a kongresszusig tart elméletileg, de az elnökség nyár végén feloszlatta magát, és a Központi Bizottság új testületet választott. Ekkor került be Bencsik Mihály, illetve maga Kovács István is az országos vezetőségbe. Az új elnökség egy tevékenyebb, fiatalosabb irányvonalat kíván képviselni, amellyel következetesen végrehajtja majd a kongresszusi irányelveket.
A már említett előkészítő bizottsággal párhuzamosan különféle munkabizottságok is felálltak. E grémiumok életkora húsz, illetve ötven év között van, és tagjaikat az új elnökség már munkába is állította. A munkabizottságok már jónéhány javaslattal is előálltak, amelyek között a jelkép megújítása is szerepel, bár Bencsik Mihály ehhez hozzátette, hogy a párt marxista irányvonala semmiképpen nem fog változni. Az viszont nyilvánvaló, hogy a Munkáspárt az eddiginél jóval erőteljesebben fordul az internet világa felé. Kovács István emlékeztetett arra, hogy húsz évvel ezelőtt még telefax sem volt mindenütt, nem beszélve az internetről és a magánhasználatú személyi számítógépekről - most viszont szinte csak az utóbbiakon folyik érdemi információáramoltatás. Ez tehát mindenféleképpen egyfajta nyitás is. Az internetet elsősorban a fiatalok használják, és a pártnak igazodnia kell a mai korhoz, annak fiataljaihoz: színvilágban, megjelenésben, retorikában, beszédstílusban. Egy országban élünk - mondta -, de nem egy nyelvet beszélünk. Az idősebb korosztálynak akár még a fiatalok által használt szlenget is meg kellene tanulnia, ha meg akarja szólítani az ifjabbakat.
***
A Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezet által meghívott kongresszusi vendégek listája:
 Árvai Imre  Túrkeve
 Barta Attila  Kisújszállás
 Balla József  Cibakháza
 Csajbók Ferencné  Túrkeve
 Danyiné Szijjártó Magdolna  Szászberek
 Hasznos István  Tiszafüred
 Kun József  Jászladány
 Tóth Antal  Szolnok
 Süveges Lajosné  Törökszentmiklós
 Szurcsik István  Túrkeve
 Szuróczki József  Zagyvarékas
 Ördög László  Jászárokszállás
 Terenyei Ferenc  Rákócziújfalu
 Szarvas Gézáné  Szolnok



















Blogarchívum