2011. május 16., hétfő

Veled vagyunk, Szíria

Az Európai Bizottság megfenyegette Szíriát. Május 10-tól nem lehet fegyvert szállítani Szíriába, mert azokat úgymond „belső elnyomásra” lehet használni. 13 szíriai személy pedig nem tehet be a lábát az EU-ba. Brüsszelből úgy látják az európai bürokraták, hogy a szíriai városokban csupa jó szándékú „békés” tüntető megy az utcára, akik ellen a csúnya hatalom fellép. Az EU üzent Asszad elnöknek is: ha nem hagyja abba a „békés” tüntetők elleni fellépést, „legfelsőbb szinten is” korlátozások lehetnek.
Az EU és annak kormánya kétszínű, cinikus, pimasz. Amikor a grúz elnökhöz hasonló minidiktátorok csapnak le az US-barát rendszerek elleni tüntetőkre, az EU elégedetten mosolyog. Amikor Izrael minden létező nemzetközi szerződést megszegve erőszakkal telepíti be a palesztin területeket, az ellenkezőket pedig lelövi, az EU hallgat. De vajon mit tenne a belga, a francia, a német, vagy akármelyik rendőrség, ha „békés” tüntetők fegyverrel a kezükben az illető ország kormányát akarnák eltávolítani?
Szíria zavarja az US-t is, az EU urait is. Szíria nem kommunista ország, nem ez a bajuk vele. Szíria egész egyszerűen nem akar lefeküdni sem az USA-nak, sem Izraelnek. Az Európai Bizottság hangos fenyegetőzése mögött ugyanis ők vannak. Az amerikai és az izraeli tőkés erők át akarják rendezni a Közel Keletet. Éppen azért, hogy nehogy az igazi néptömegek, az igazi dolgozó emberek vegyék kézbe a hatalmat. A kapitalizmus maradjon, csak új szereplőkkel! Ez az EU, az US, Izrael receptje.
S, még valami! Az Egyesült Államok és Izrael háborúra készül. Izrael évek óta leszámolással fenyegeti Iránt, mert egy atomfegyverrel rendelkező erős Iránt életveszélyes kihívásnak tekint.  Izrael háborút akar, de egyetlen katonáját sem akarná a halálba küldeni. Az USA-hoz hű arab országok katonái viszont nyugodtan mehetnének meghalni izraeli érdekekért. Ehhez előbb le kell váltani azokat, akik nem akarnak lefeküdni.
Az EU reformokat követel Szíriától és nemzeti párbeszédet. Még nem akarják Asszad menesztését. Egyelőre abban bíznak, hogy Asszad beadja a derekát. Asszad reformokat hirdet és valósít meg. De tudja: ha feladja Szíria önállóságát, ha lemond saját útjukról, talán megmaradhat a hatalomban. Bábként egy US-barát Szíriában. A hatalom nem a szír népé lenne, hanem a nyugatiaké. Valahogyan úgy, ahogy 1923-43 között franciák „mandátumot” kaptak a Népszövetségtől Szíriára. Ma sem csinál senki gyarmatot. Ma „civilizáltan” ENSZ és EU-határozatokkal EU irányítás alá tették Koszovót is, Bosznia-Hercegovinát is. Ezt akarják Belaruszban is, de ott nem jön be.
A szíriai rendszerben bizonyára van mit javítani. Javítsanak, reformáljanak, de maguk a szír emberek! Az EU, és mögötte az amerikai és az izraeli tőke, nem ezt akarja. Ők reformokról, demokráciáról beszélnek, lovat adnak a szír rendszer ellenzői alá, de az ő céljuk egy engedelmes USA-és EU-barát rezsim, amely aztán nyugodtan zsákmányolhatja ki népét.




Nincsenek megjegyzések:

Blogarchívum