2012. július 11., szerda

Jászkun Munkás, 2012. június


Kongresszus után

A Munkáspárt 24. kongresszusa elfogadta az Új Programot. Ezt követően a végrehajtásra kell erőnket összpontosítanunk, és nagyon fontos, hogy a választásokig a polgárokhoz eljuttassuk, amely igen nehéz feladat. El kell magyarázni az embereknek, hogy mit akarunk, mert az Új Program nem a pártnak készült, hanem a társadalomnak. A gondolatom Kádár Jánostól származik. Az MSZMP XI. kongresszusának vitazáró beszédében ismételten hangsúlyozta:
„Tudnunk kell, hogy – próbálkozhatunk bár a legjobb szándékkal – akarata ellenére senkit sem boldogíthatunk. Előbb annak az útnak a helyességéről kell meggyőzni az embereket, amelyre hívjuk őket, s el kell érnünk, hogy kövessenek bennünket.” (MSZMP XI. kongresszusának jegyzőkönyve, 453. oldal)
Úgy gondolom, hogy ez számunkra fontos útmutatás. Nagyon lényeges a pártszervezetek propagandamunkája és tömegkapcsolata, amely a következő módon valósulhat meg:
·         A pártszervezetek folyamatosan ismertessék a választópolgárokkal a párt Új Programját.
·         Folyamatosan figyelni kell a választópolgárok hangulatát.
·         Lehetőség szerint bevonni a választópolgárokat a politikánk végrehajtásába. A megvalósulás érdekében fontos, hogy a Munkáspárt politikai tevékenysége nyilvános legyen.
Ez a párt munkastílusának egyik fontos jellemzője. A párt tagjai ismerjék a párt Új Programját, és azt a politikai felkészültségüknek megfelelően terjesszék. El kell mondani az embereknek, hogy a Munkáspárt őértük végzi a munkáját, és ehhez kérjük azok támogatását. Ez az Új Program túlmutat a kapitalista társadalmon, mert szerintünk a többségnek csak a közösségi társadalom akar és tud többet adni. Tapasztalataim azt igazolják, hogy a nyílt, őszinte tájékoztatásnak kedvező politikai hatása van. Növelni kell a párt iránti bizalmat, és így kitartó munkával be tudjuk az embereket vonni a párt támogatásába, amelyre nagy szükség van.
Lenin a döntő láncszem felismerését nagyon fontos tényezőnek tartotta, amelyet „A szovjethatalom soron lévő feladatai” című művében fejtett ki. A lényege, hogy az adott történelmi pillanatban megtaláljuk azt a láncszemet, amely fontos. Véleményem szerint most az embereket győzzük meg arról, hogy csak együtt közös erővel lehet fellépni a munkanélküliség, az elszegényedés és a kilakoltatás ellen. Ezekhez ad útmutatást a Munkáspárt új programja. A jelenlévő párttagok és meghívottak délután kisétáltak a Fiumei úti sírkertbe, ahol Kádár János születésének 100. évfordulójára emlékeztünk. Jó hangulatú felvonuláson éltettük Kádár Jánost, a szocializmus időszakát, és buzdítottuk az embereket, tartsanak velünk.
Horváth Sándor

Bal, jobb

Mióta az 1789-es francia polgári forradalom konventje „földrajzilag” megjelölte helyét a haladás és a maradás híveinek, tarta a vita arról, érvényes-e a politikai „bal” és „jobb” ilyetén megjelölése.
Ma sokan azt vallják, higy ez a fogalompár elveszítette időszerűségét, mert „tisztán”, egyértelműen nem jelentkezik sehol: mindkét tábor jegyei fellelhetők itt is, ott is. A Fidesz – voksait szaporítandó – baloldali intézkedéseket is hoz, miközben magát öntudatosan jobboldalinak tekinti.
A bal- és jobboldaliságnak számtalan ismérve van, s nem lesz baloldali az a konzervatív, aki néhányat kisajátít a baloldali komplexumból. Helyénvaló-e fenntartani e minősítést ma, amikor a közélet annyira összetett, amikor gomba módra szaporodnak, vagy eltűnnek a különböző színezetű, de sterilen sohasem jelentkező árnyalatok? Nem volt a politikai harc egyszerű a múltban sem. Mindig sokféle érdek feszült egymásnak: osztályérdek, klikkérdek, vallási ellentét, nemzetiségi különbségek, az egész haza és a szűkebb pátria közötti ellentmondások stb. Az is nyilvánvaló, hogy az egyes pártok és szervezetek, melyek osztályérdekeket képviselnek, csak úgy tudtak fennmaradni a „konkurenciaharcban”, ha osztálybázisukat tömegbázissal támasztják meg. Hitler a retorika szintjén sem csak a finánctőke bizonyos rétegeit, „tiszta fajú árjáit” védelmezte, hanem széles tömegeket is befolyása alá vont, céljai megvalósítása érdekében. Ezért igen intenzív propagandát folytatott. Így történhetett, hogy elemi érdekeikkel mentek szembe a kétségbeesett, hiszékeny munkások és szegényparasztok milliói, amikor beálltak a nemzetiszocialisták táborába. Vajon elérhette-e volna Orbán Viktor a kétharmados többséget, ha nyíltan csak a jómódú polgárokra építi hatalmi harcát 2010-ben?
A populizmus, a demagógia tehát elengedhetetlen eszköze a választási küzdelemnek, ám nemcsak a Fidesz, de a szocialisták és más polgári pártok esetében is. a bal- és jobboldali megjelölés nem csupán az adott szervezet objektív természetére utal, hanem a megtévesztést is célozza.
Egyesek azért tagadják a jobb- és baloldaliság létjogosultságát, hogy leplezzék igazi arcukat, mások, mert úgy látják, ma már eltűntek a határok pártok és osztályok között, s értelmét veszítette a különbségek kihangsúlyozása. „Eltűnt” a munkásosztály, a „középosztály” tömöríti a korábban egymással szembenálló homogén csoportokat – mondják. A politikai-ideológia falak is feleslegessé váltak. Itt az ideje egy homogén eszmerendszer alkalmazásának! Jelen esetben az „orbánizmus” tölti be ezt a funkciót: egy a zászló, egy az eszme, egy a párt!
Meggyőződésem, hogy a jobb-és baloldaliság – értékrendünk szerint – nem veszítette el időszerűségét, mert a tőkés rendszer, az osztály, a magántulajdon és a kizsákmányolás viszonyai között fennállnak az antagonisztikus ellentétek, s ennek kifejezői, a politikai és az ideológiai tényezők.a bal- és jobboldaliság fogalmát nem szabad elvontan kezelni, az nagyon is függvénye a konkrét történelmi-társadalmi helyzetnek, annak adekvát megjelenítése. Ma baloldali az – aki szem előtt tartva a nemzet és a haladás összhangját – harcol a tőkés rend, a kizsákmányolás ellen, az össznépi érdekek szem előtt tartásával felszabadítja a dolgozókat, és a közösségi társadalom felé irányítja őket. Természetesen  realitások messzemenő figyelembe vétele mellett, nehogy a tömegek az álforradalmiság és a kalandorság csapdájába essenek. Ugyanakkor nem idegenek tőlünk a részleges antikapitalista lépések, reformok sem, ha azonban kialakul a forradalmi helyzet, frontális támadásba kezdünk a tőkés rend ellen.
Szektásság lenne azonban azt hinni, hogy csak mi, kommunisták vagyunk baloldaliak, de a következetesség valóban kizárólag ránk jellemző. Becsülni kell a viszonylagos baloldaliságot is, mert szövetségesek, útitársak nélkül aligha jutunk el a szocializmusba.
Hegedűs Sándor

Választ várunk

Kádár János születésének 100. évfordulója alkalmából a magam és a javaslattévő Molnár Istvánnéval (06-56/220-415) kezdeményezzük, hogy az országgyűlés tagjai a kabinet, a miniszterelnök vizsgáltassa felül a rendőrségi, ügyészségi anyagokat a sírgyalázás esetében. Hogyan történhetett meg egy volt magyar miniszterelnök sírjának ilyen aljas meggyalázása? Ismeretlen előttünk a rendőrségi jelentés tartalma. A magyar nép és a magyar nemzet nem törődhet bele ebbe a gyalázatba és szégyenbe.
Sokaknak és a javaslattévő Molnár Istvánnénak fájó és gyászos emlék ez, és ebben az ügyben nem történt érdemleges dolog. A hatalom elhallgatja, ez pedig bűn. Ilyen történelmi múltat élünk. Az illetékes hatóságok vizsgálják meg újra, és a bűnösöket találják meg.
Koczka Béla

Hadilábon az igazmondással

A politikusok nyilvános megnyilatkozásai közben gyakran bosszankodom, hogy némely törvényhozók mi mindent hordanak össze politikai ellenlábasaikról. Hogy „egészpályás letámadás” néven elhíresült szövegeléseik közben milyen konokul ismételgetik valótlan vagy bizonyíthatatlan állításaikat. Olykor megtörténik, hogy hetekig vagy még tovább traktálják velük a közvéleményt. Nem számít nekik, hogy mit mondanak, milyen ostobaságot fecsegnek. Lényeg, hogy minél többen figyeljenek rájuk, minél többen beszéljenek róluk. Zavartalanul tehetik, hiszen az országgyűlési képviselőség nyújtotta mentelmi jog garantálja részükre az alaptalan vádaskodásokért viselendő felelősség alóli kibúvás lehetőségét. Emellett azt is tudják, hogy a további inszinuálásra bármikor kész társaik nem fogják a mentelmi jogukat hatósági eljárás lefolytatásának lehetősége végett felfüggeszteni.
Élt hajdanán egy hírhedett propagandaminiszter: Goebbelsnek nevezték. Neki tulajdonítják az alábbi tézist: „Minél többször és minél harsányabban hangzik el a hazugság, a tömeg annál inkább elfogadja igaznak”. Amikor bizonyos politikai potentátok különféle valótlanságok ismételgetésével igyekeznek szimpátiagyarapító tömeghatásra szert tenni, tulajdonképp e torz nézőpont szellemét követik.
Persze nem állítható, hogy a valóság tényeinek elferdítői, meghamisítói ne ismernék az igazságot. Csakhogy az akarnokság, mely a hatalom megszerzése, megtartása, illetve visszaszerzése közben inspirációt nyújt, túllépteti őket az erkölcsösség határain. Mellékes, hogy „kilóg a lóláb”. Úgy vélik, ha már foghíjas felkészültség birtokában képtelenek tehetségesebb, rátermettebb társaik fölé kerekedni, mószerolással, lejáratással talán előnyre tehetnek szert velük szemben. Gyakorlati példák sora bizonyítja, hogy egy-egy botcsinálta ásatag szándékú politikus számára milyen hatásos eszköz lehet ez arra, hogy a közéleti színtéren pozícióelőnyt csikarjon ki magának a politikai ellenfelével szemben. A korlátlan véleménynyilvánítás adta jogon némelyek olyan komoly ábrázattal hazudoznak a nézőknek, hallgatóknak, olvasóknak, hogy sokaknak az a képzete támad, hogy olyan bugyuta fajankónak tartanak minket, mint akik elhisznek mindent, amit mondanak. Persze az is tapasztalható a gyakorlatban, milyen sokan felülnek a politikusok által szajkózott ostobaságoknak. Naivitásuk folytán úgy vélekednek: nem mondanák, ha nem fedné a valóságot. Mások meg azt tartják: nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél. Holott tudhatnák, hogy nemcsak szélfúvás szokta előidézni a haraszt zörgését.
Dr. Südi Bertalan

Tűnjetek el, becstelenek!

Magyarországnak gyakran voltak
Egekbe kiáltó bajai,
S akkor nem lelt orvost magának,
Ha üldözték azt bitangjai.

Gyakran evett elejtett élőt
A dögöt áhító hiéna,
És mindig adott újult erőt
Öldösni a megszerzett préda.

Gyakran születtek a magyarnak
Árulásra képes fiai,
S voltak gyűlöletes haragnak
Vétlen pusztult áldozatai.

Utóbb hamis ígéretekkel
Rábeszéltek milliókat,
Hogy magasra tartott kezekkel
Éltessenek link fírolókat.

Közülük sokan lépre mentek,
Nem észlelték a vészhatást,
Ma végre ők is felszisszennek,
Mert látják, érzik a rothadást.

Gyógyuljanak meg a hazának
Égetőn lüktető sebei,
Leljen végre orvost magának,
S tűnjenek el becstelenjei!
Südi Bertalan

Összegzés

Most már igen sokan belekóstoltak a kapitalizmusba, ideje lenne a legfőbb jellemzőit sorra venni.
Milyen is a kapitalista? Nem emberközpontú. Mindenben a saját érdekét követi, csak az számít. Irigy, másokat lenéz, utál és gyűlöl, csak addig van rád szüksége, amíg az ő érdeke azt megkívánja. Átver, becsap, kihasznál a végtelenségig, azt sem bánja, ha éhen halsz a családoddal együtt. Lelketlen és álszent, képmutató és hazug, ráadásul ostoba, mert nincs benne könyörület, se irgalom.
Nagyon szeret parancsolni, másokat megalázni, főleg ha szegény szolga. Viszont ha egy tőle nagyobb úr elé kerül, akkor úgy viselkedik, mint egy csúszómászó féreg, alázatos a sárga földig. Vagyis undorító ez a módi, mert a műveletlenségből való viselkedés örökös tulajdonsága a régi, ún. úri világnak.
Ez egy átkozott ragadvány az emberek életében. Mert ha egy kicsivel gazdagabb volt, már lenézte a szegényebbet. És úgy látszik, hogy ebből még nem gyógyultak ki, és amíg kapitalizmus lesz, ez mindig is elő fog bújni. Ezért kell olyan közösségi társadalom, ahol harmónia létezik.
Dudás György

„Szabadság”

A történelem folyamán valamennyi országnak voltak jeles napjai, amikor a hatalommal szemben fellázadt a nép az uralkodó osztály túlzott elnyomása miatt. De lehet, hogy egy másik ország elnyomása ellen lázadt fel. Ilyenkor az elnyomott nép mindig a „szabadság” eszméjéről álmodozik. Véleményem szerint „szabadság” semmilyen kizsákmányoló társadalomban nem lehetséges, mégpedig azért nem, mert ezeket a lázadásokat, felkeléseket, bár jóindulatúak voltak, de többségében magántulajdonos személyek vezették.
„Szabadság” csak közösségi társadalomban lehetséges, ahol nincsenek tőkések, gyártulajdonosok, de koldusok sincsenek. Magyarországot véve alapul, néhány példa:
1437. Budai Nagy Antal-féle parasztfelkelés
1514. Dózsa parasztháborúja
1703-1711. Rákóczi szabadságharc
1848-49. Forradalom és szabadságharc
Mind a „szabadság” jegyében folyt. De ha jobban megnézzük, a vezetők mindenhol a magántulajdonnal rendelkező elöljárók, nemesek, bárók, grófok soraiból kerültek ki. Eszükben sem volt a köznépet felszabadítani, legfeljebb könnyítettek volna a helyzetükön. Ez a segítőkészség csak azért volt, mert ők is elégedetlenek voltak az uralkodókkal szemben.
Budai Nagy Antal és csapata: Kolozsvári János, Világos Berki Oláh Mihály, valamint Dózsa György és csapata, Dózsa Gergely, Mészáros Lőrinc ceglédi pap nemesek és köztisztviselők voltak. Ugyanez jellemzi az 1703-tól 1711-ig tartó Rákóczi szabadságharcot és az 1848-49-es forradalom és szabadságharc vezetőit is. Vajon ha a felsorolt események közül bármelyik is olyan győzelemmel végződött volna, hogy nem kellett volna félni mondjuk külföldi támadástól, tényleg „szabad” lett volna a nép? Téved, aki azt hiszi, hogy igen. Hogy miért nem, annak a magántulajdon az oka. Mert melyik magántulajdonos áldozta volna fel vagyonát embertársa javára? Széchenyi, a legnagyobb magyar, aki egy éves jövedelmét is felajánlotta a haza javára, a grófi nagybirtokát is átadta volna a közösségi tulajdon javára? Ez a kérdés ma is feltehető minden nagy magántulajdonosnak. Sajnos a válasz mégis az lenne, hogy nem.
Hazánk történelmének folyamán két esetben lett volna mód arra, hogy eljöjjön végre a nép szabadsága. 1919-ben a Tanácsköztársaság idején, és a második világháború után, amikor ölünkbe esett a lehetőség, de nem éltünk vele. Ebből lehetett volna népszabadság. Sajnos, ez megbukott, mert még a nincstelenek, hontalanok nagy része ma is még a magántulajdon után epekedik. Ez pedig nagy baj.
Ezért, amíg a nagy magántulajdon (gyár, bank, nagybirtok) létezik, addig a szegény ember ne ábrándozzon „szabadságról”.
Fáni Lajos

Rövid hírek

Május 26-án a Munkáspárt megtartotta 24. kongresszusát. Elfogadtuk az Új Programot. Jóváhagytuk a párt új jelképét, munkásember kezében kalapáccsal, háttérben a párt vörös színével, előtérben a Munkáspárt felirattal. Jóváhagytuk a párt kitüntetési rendszerét: „A Munkáspárt aranyjelvénye” kitüntetést megyénkből Herczegh Klára, a Jászkun Munkás főszerkesztője, „A Munkáspárt Vörös Lobogója” jelvényt pedig Dull Norbert Krisztián viselheti.

Nincsenek megjegyzések:

Blogarchívum