2013. április 27., szombat

Jászkun Munkás, 2013. április



Üdvözöljük hazánk felszabadulásának 68. évfordulóját!

Az újságíró felelőssége

 A jobboldali újságírás (amikor éppen az ő kormánya van hatalmon) nem ismer határokat. Vagdos, sérteget felelőtlenül, mert mögötte a pillanatnyi erő, mely kiáll mellette, ha túllépte az emberi tisztesség, az újságírás etikájának határait.
  Így tesz Bayer Zsolt úr, a publicisztika fenegyereke, aki már sok irányzatot szolgált, és ki tudja még mennyit fog, ha az idő úgy alakul. Ezek a zsoldosok uruk hangját, modorát, mentalitását követik, de tudnak, mint a kaméleon váltani is, ha a csillagok állása számukra új fordulatot vesz. Ez nemcsak politikai, hanem karakterológiai kérdés is.
  Ám most nem Bayer Zsoltról akarok szólni, hanem nőnemű klónjáról, Járai Juditról. A rádió-újságírás gyöngyszeme február 10-én a Magyar Rádió ,,Harminc nap a föld körül” elnevezésű műsorában egy minősíthetetlen megjegyzést tett a nemzetközi munkásmozgalom Himnuszáról, az Internacionáléról. (Az ,,Ez a harc lesz a végső”-höz fűzött becsmérlő szavakat, mely a munkásság, a munkásmozgalom megvetését tükrözte).
  Egy nemzet himnuszát illene tiszteletben tartani még akkor is, ha az adott országgal nem rokonszenvezem. Volt már eset, amikor valaki a mi Himnuszunkról nyilatkozott gyúnyosan. Joggal, nagy volt a felháborodás. Másnak nem lehet nemzeti önérzete? Ez a magatartás bunkóság! Nemcsak a baloldaliságom, de szerény és érzékeny tollnok voltom is megütközve tiltakozik Járai Judit fölényeskedésén. És sértegetésén.
  A magyar munkásságot a rendszerváltás atomizálta, gúzsbakötötte s pillanatnyilag (pillanatnyilag!) nincs abban a helyzetben, hogy a gyalázgatások súlyának megfelelő választ adjon a kordonnal védett kiszolgáló személyzetnek. Az oroszlán alszik, de nem halt meg!
  A munkás egyelőre értéktöbbletet termel, melyből - többek között - arra is jut, hogy eltartsa nemcsak a miniszterelnököt, de mamelukjait is. Ezért nem éppen tisztességes és bölcs dolog azokat megsebezni, akikből élnek.
  Járai Judit régi bútordarabja a nemzeti jobboldalnak. Leszerepelt őkelme évekkel ezelőtt, mikor Bencsik András és Lovas István társaságában egy televíziós politikai klubban pufogtatta mérgező petárdáit. Meg kell mondanom, ebben az új feladatkörben visszafogott volt, kerülte a konfliktusokat. Itthon már jobban érezte pártfogóinak támogatását, nyilván ezért engedett meg magának több jobboldaliságot, mely - a jelek szerint  - megfelel politikai beállítottságának. A Magyar Rádiónak (mely nemzeti intézmény) körültekintőbben kellene kiválogatni munkatársait - figyelembe véve az ország arculatának összetettségét. Járai Juditnak pedig, hogy fesztelenebbnek érezze magát, inkább ajánlanám a kuruc.infot, melynek szellemisége minden bizonnyal jobban illik az ő közéleti irányultságának.

A TISZÁNTÚL FELSZABADÍTÁSA
  A szovjet hadseregnek a dunántúli államok felszabadítása azzal kezdődött, hogy Jász-Kinyov körzetében 1944. szeptember 20-án  indított hadműveletével kedvező feltételeket teremtett a fasiszta szövetségből való kiszabadulásához.
  A 2. és 3. Ukrán Front teremtette kedvező lehetőségekkel élt Románia és Bulgária. Magyarország nem élt a lehetőséggel, mert Horthyék nem akartak szembefordulni Németországgal. Így az utolsó csatlós ország lettünk.
  A Szovjet hadsereg 18 önálló hadtest felderítő szakasza Bizjukov hadnagy parancsnoksága alatt 1944. szeptember 23-án 10 óra 30 perckor  lépte át a magyar határt Battonya térségében és ezzel elkezdődött Magyarország felszabadítása.
A Tisztántúl felszabadításának eredményeként:
  - Debrecen, a Tiszántúl és az ország forradalmi átalakulásának, a demokratikus Magyarország megszületésének politikai központjává vált.
  - Itt kezdte meg tevékenységét a Magyar Kommunista Párt  által kidolgozott program alapján a Magyar Nemzeti Függetlenségi Front.
  - Két nappal később december 21-én itt ült össze az Ideiglenes Magyar Nemzeti Kormány.
  - A kormány megkötötte a fegyverszünetet és hadat üzent Németországnak.
  - A független magyar állam helyreállításával párhuzamosan megkezdte az ország demokratikus átalakítását.
Másik nagy jelentősége a hadműveleteknek, hogy eredménye döntő hatást gyakorolt az egész magyar társadalomra, a felszabadult részeken megkezdődött a gazdaság helyreállítása, megindult a termelés a politikai élet, a háború okozta sebek gyógyítása.
  Valószínű nem mindenki tudja, hogy Moszkvában tárgyaló horthysta tábornokok és politikusok, valamint  kommunista vezetői között megállapodás jött létre arról, hogy a kormány ideiglenes székhelye Debrecen legyen.
  Bár a Tiszántúl másik nagy városa Szeged előbb szabadult fel, de mivel Szeged volt az ellenforradalmi Horthy-rendszer  bölcsője, ezért nem tartották volna helyesnek, hogy innen induljon a demokratikus újjászületés.
Horváth Sándor

ÚJFENT ELITRETTEGÉS

Megfigyelhető, hogy a funkcionáló kormányok és vazallusaik veszélyt jelző szirénái az országgyűlési képviselő választások közeledtével rendre felvisítanak. A hatalmukat rettegve féltő urak a saját lelkiismeretüket terhelően kiábrándult tömegeket igyekeznek még idejében felrázni. Időről időre bíznak abban (sajnos többnyire sikerrel), hogy feledékeny a magyar. A több mint két évtizednyi keserű tapasztalatai ellenére képtelen megítélni, mikor volt számára kedvezőbb életlehetőség: az előző, vagy a jelenlegi rendszerben. Mindenáron szeretnék elérni, hogy a különféle ígéretetekben mélységesen csalódott páriák legközelebb is mellettük (a mindenkorra szóló  össznépi öngyilkosság vállalásával) voksoljanak a hataloméhes, s a jólétben dagonyázó elit jövőbéli biztonsága kedvéért. Tán könnyebben teljesülne az igyekezetük, ha a rendszerváltás óta felhangosított csinnadratták közepette tett ígéreteik megvalósultak volna. Ha a nagy rössel beharangzott szabadság, demokratizmus és jog-államiság mindenki számára elérhető közelségben érvényesült volna. No, de olyan csalódások megélése közepette, amikor a szabadságból és a demokratizmusból többségnek mindössze az éhség miatti korlátlan segélykiáltás lehetősége, százezreknek a munka nélkül tengődés adatott meg, a jogállamiság kecsegtető jelszava mögött pedig a politikai diszkrimináció, a leszámolási szándékok szüntelen ismételgetése és egyéb alkotmányjogilag kifogásolható mesterkedések kaptak intézményes életteret, a választók előbb vagy utóbb talán fölismerik, hogy mit veszítettek 1990-ben, s ellentételezésként mit kellene elérniük a következő választásokkal. Az eltelt évtizedek tanulságaként talán annak meg-ítélésére is képesek lesznek, hogy melyik társadalmi rendszert minősítsék történelmi tévedésnek és melyiket emberellenes diktatúrának. A némelyek által oly készséggel szapult szocializmust-e, avagy a milliók kisemmizésével, jövőtlenítésével járó tőkésedést-e?
  A mostani hatalmi elit is retteg. Nem kétséges, oka van rá. Mind kevesebben hisznek már a küldetéstudat motíválta népvezéreknek. Akik miközben vég élkül akarata ellenére szándékoznak ,,boldogítani” a népet, az ország lakosainak többségét a nyomorba döntötték. Akik pedig nem arra szavaztak, hogy az urak visszacsempésszék a rendi világot, melyben a ,,munkavállalók”-nak titulált kiszolgáltatottaknak a kisemmizés, a nyomor vagy az attól való szüntelen rettegés az osztályrésze. Nem is az alkalmi rabszolgapiac igenlésére, a gombamód szaporodó éhségkonyhákra, vagy a hajléktalanszállások életrehívására voksoltak. Jó lenne, ha  mindezeket a hatalomgyakorlók is tudomásul vennék végre.
Dr. Südi Bertalan

Südi Bertalan

A szabadsághoz

- 1945 -
Könnyű lepkeszárnyon érkezett a hajnal,
A nap széjjelszórta az égen sugarát:
Ébresztőt  jelzett kvázi tündéri dallal
A reggel, üdvözölte régen várt fiát.
Közös gyermek volt, mindnyájunk gyermeke,
A sok millió szívből óhajtott család,
Szép nevű: Szabadság, te áldott reggele
A jónak, hogy figyeltünk mi akkor reád.

Mennyire vártuk jöttöd, létünk hajnala,
Mennyire sóvárgott utánad a lelkünk,
Évekig harsogott népünk hívó szava,
‘Míg a rabság után rád sikerült lelnünk.
Az életet feláldozni kész bátrak
Gyilkosok hadával ütköztek meg érted:
S ‘míg az elnyomottak szebb jövőre vártak,
Kemény küzdelmek árán kivívtak Téged.

Tisztelt megjelentek! Kedves Elvtársaim!

Mi azt állítjuk, hogy 20% ember tömegnek lehet hogy demokrácia, de 80%-nak bizony ez diktatúra.
Mitől jobb ez, mint a szocializmusban volt?
Semmivel sem!
Mitől demokrácia az, ha összemossák a fasizmust a kommunizmus eszméivel?
A horogkereszt szerintük elviselhetőbb a vörös csillagnál. Mitől szólásszabadság az, ahol nem lehet viselni a vörös csillagot? A Tanácsköztársaság, a Népköztársaság szavakat kitörlik népünk történelméből. Pedig gróf Károlyi Mihály, amikor 1919 márciusában átadta az ország vezetését a következőképpen fogalmazott: Én, mint a Magyar Népköztársaság ideiglenes elnöke lemondok.
Köszönjük neki is, hogy a népet, bennünket az ország részének tekintette.
Amíg élünk emlékezünk gróf  Károlyi Mihályra, a vörös csillagra és a szocializmusra.
Herczegh Klára

Olvasni érdemes

Súlyos bűnt követnek el mindazok, akik a vörös csillagot - azonosnak mondják a horogkereszttel. Mert nem a szovjet nép kezdte a háborút, hanem a német és a magyar. Ők mentek oda, és követtek el éveken át lélektani háborút a szovjet nép ellen. Nincs annyi csillag az égen, mint amennyi bűnt elkövettek ott a magyarok.
Közel 1000 oldalon sorolja fel, a most megjelent két könyv azokat, a szörnyű bűnöket, amivel a fasiszták lángba borították a világot. Azzal soha el nem múló fájdalmat okoztak a sok ártatlan embernek mindenütt a világon. Nagyon fontos az most, hogy a népet őszintén világosítsák fel, hogy ne engedjék az ordas eszméket újra éledni. Mert az a régi fészkében újra éled és az a kapitalizmus: a mérhetetlen önzésével csak szenvedést okoz a nép óriási többségének. Ne engedje meg a nép, hogy elbutítsák a gyermekét, az önzéstől elvakult urak. Gondolkodjatok, és segítsétek az embereket, abban, hogy felismerhessék a sorsuk miben létét. Tanuljatok a történelemből, mert az megmutatja, hogy hogyan nem szabad élni, ha azt akarjuk, hogy minden ember boldogan élhessen itt a földön, mert másol nincs élet csak itt. Ismerjétek meg a föld történelmét és azon az élővilág kialakulását, közöttük az ember fejlődését, a munka és  a tapasztalat hatását a fejlődésre.

RÖVID HÍREK

- Május 1-én a Tiszaligetben szeretettel várjuk párttagjainkat, barátainkat, beszélgetésre és meleg ebédre, hideg sörre.
*  *  *
- Március 8-án pártunk irodahelyiségében megünnepeltük a NŐNAPOT.
Kellemes, bensőséges beszélgetés keretében. 
*  *  *
- Március 7-én Jászapátiban szórólapoztunk és beszélgettünk az érdeklődőkkel.
*  *  *
- Március 21-én a városi Kossuth téren található Munkás Újság emléktáblájánál az 1919-es Tanácsköztársaságra a sajtószabadság napjára emlékeztünk.
*  *  *
- Március 21-én délután az országos megemlékezésen vettünk részt Újpesten a Tanácsköztársaság  emlékműnél.
*  *  *
- Március 22-én délután Kistarcsán ott voltunk Bódi László ,,Cipő” temetésén.
Többek között Thürmer Gyula is búcsúzott párttagunktól.
*  *  *
- Április 11-én, a KÖLTÉSZET NAPJÁN Öcsödön, József Attila iskolájánál ünnepségen veszünk részt a település lakosaival, vezetőivel együtt. Délután 16.00 órakor Szolnok város József Attila szobránál tart megemlékezést a Baráti Kör.
*  *  *
- Ruhanemű, ágynemű gyűjtési akciót szervezünk április, május hónapban.
A helye: Szolnok, Nagy Imre krt. 4. számú pártirodánk. Keddenként egész nap. Csütörtök és pénteken pedig a délutáni órákban.
*  *  *
- Április 13-án 10 órakor összevont taggyűlést tartunk, Nagy Imre körúti irodánkban, ahol a májusi pártkongresszus küldötteit is megválasztjuk.

FERMANN SÁNDORNÉ,
aki 2001 óta a Munkáspárt tagja életének 80. évében
rövid betegség után elhunyt.
  Feledni valakit lehetetlen csoda,
Mert akit szeretünk, azt nem feledjük soha!

Nincsenek megjegyzések:

Blogarchívum