2014. július 17., csütörtök

Jászkun Munkás, 2014. június

Ellenőrizetlen gazdagodás

Gyakran firtatják az emberek egymás között - olykor a médiumokban is vita tárgyát képezi -, miként fordulhatott elő, hogy a magyar népesség alig pár százaléka krőzusi vagyonokra tett szert a rendszerváltást követő néhány esztendő alatt.
Velük szemben millióknak egész életnyi munkálkodás sem elegendő, hogy normális életviszonyokat teremtsenek maguknak. Némelyek ügyeskedésben, leleményességben vélik a gyors meggazdagodás titkát felismerni. No és a különféle összeköttetésekben, helyezkedésekben, vagy a húsosfazék közelségében.
Volt itt valamikor tucatnyi ezermilliárd forint értéket meghaladó állami tulajdonú vagyontömeg, melyről bizonyos hatalmi potentátok fennen hirdették, hogy nem működtethető gazdaságosan. Hogy megváltozzék, magánosítani kell. Nem számít, milyen áron, kik számára juttatják, s hogy hány ezermilliárddal sínyli ezt meg az állami büdzsé. Lényeg, hogy magánkézbe kerüljön, s hogy a tőkéssé avanzsáltatott hazai elitek és külföldi multik szedjék ezentúl az állam rendelkezéséből kikerült vagyonmennyiség hasznait. Akik aztán az adók és a járulékok fizetése dolgában többnyire megtalálták az állam által előírt jogi normák kijátszását célzó kiskapukat. Amikor a szoclib kormány anno államtitkárt bízott meg a közpénzek herdálóinak feltérképezésével és körülhatárolásával, abban reménykedtünk, hogy betekinthetünk majd azokba a folyamatokba, melyek révén közismertté válik, miként került törvényi segédlettel a nemzeti vagyon döntő hányada (gyárak, bányák, bankok, földek és a többi formájában) a politikai elittel összefonódott újdonsült oligarchiák tulajdonába. Feltételeztük, hogy „snecik”-re horgászás helyett a „nagyhalakat” igyekszik majd hálójába keríteni a megbízott államtitkár. Következésképp azokat a haszonlesőket ismerteti meg velünk, akik a „te tolod az én szekeremet, és tolom a tiédet”  kölcsönösség jegyében osztogattak-foszogattak bagó fizetség ellenében, s milliárdokra rúgó szeleteket hasítottak ki maguknak a szocializmus negyven esztendejében a nép verítéke árán képződött állami vagyonból.
  A közpénzügyi államtitkár azonban megrekedt a tíz-húszezer forintnyi állami pénzből vásárolt órák, meg a kormányváltáskor hallgatás fejében kifizetett összegek kifogásolásánál és az egyéb pitiáner ügyek firtatásánál. Befejező akcióként pedig abból rendezett patáliát, hogy a legfőbb ügyész által kedvezményen kilőtt szarvasbika agancsa vajon az olcsóbbnak minősülő selejt, vagy az értékesebb golyóérett egyedtől származó kategóriába tartozik-e?
  Az állami vagyonból tőkésedett társaság pedig eközben röhögött a markába. Hiszen az államtitkár ténykedése is azt a marxi axiómát igazolta: „az eredeti tőkefelhalmozás folyamata sem az elszámoltatással, sem az ellenőrzéssel nem egyeztethető össze”.
Dr. Südi Bertalan

A marxizmus védelméről, továbbfejlesztéséről

A rendszerváltás óta negyedszázad telt el. Ez alatt módszeresen folyt és folyik a hivatalos média és a „tudományos” szervek által a marxizmus lejáratása, agyonhallgatása, meghamisítása. Az idősebbek, akik még a szocializmus szellemétől-ideológiájától áthatott iskolákba jártak, lassan elmennek, vagy idős koruk nyavalyáinak súlya alatt visszavonulnak, miáltal egyre kevésbé lehetnek hordozói a tudományos szocializmus elméletének. Szomorú eredményre vezetne, ha egyszer felmérnénk, hogy pártunkban hányan vannak, akiket nyugodt lelkiismerettel marxistáknak nevezhetünk. Márpedig egy kommunista pártban, nemcsak a vezetésben, de az egyszerű tagság körében is dominálnia kellene azoknak, akik ismerik és magukévá teszik klasszikusaink társadalmi tanait. Fennáll a kommunista mozgalom ideológiai kiüresedésének veszélye. Ma természetesen elég, ha valaki elfogadja a párt politikáját, s nem léphetünk fel a marxizmus tudatos vállalásának igényével. Ismerek körünkben vállásos embereket is, akik derekasan képviselik törekvéseinket, azokat igenlik, ám hiányzik náluk az az elméleti alap, mely nélkülözhetetlen, hogy őket kommunistáknak nevezhessük. Ez a helyzet ideiglenesen elfogadható, de távlatokban nem mondhatunk le leninistává válásukról.  (Természetesen más igényekkel lépünk fel a pártonkívüli rokonszenvezőkkel szemben.) Tudunk olyan harcos latin-amerikai  kommunista pártokról, ahol még papok is voltak a tagok között.
Mindazonáltal a párt felhígulása a forradalmi mozgalom hanyatlását, átütőerejének nagyfokú gyengülését eredményezi. Maximalizmus lenne azt várni az új jelentkezőktől, hogy már eleve érett marxisták legyenek, de rendszeres-módszeres pártoktatással pótolnunk kell hátrányaikat. A belátás nem jelenthet belenyugvást.
A mai iskolázott fiatalok nem ismerik Marxot, Lenint, bennük, róluk - tanulmányaik során legfeljebb előítéletes, torz kép alakult ki, mely nem az igazi, hanem a leegyszerűsített (vulgarizált), a meghamisított, „elavult” tudományos szocializmus szellemóriásait ábrázolja. Egy fantomkép ellen élik ki szánalmas donquijotériájukat. Nálunk Marx, Lenin szitokszó, szobraikat eltüntetik, mintha az eszme, melyet ezek az alkotások megtestesítenek, ezzel a gesztussal elpusztítható lenne. Tudunk arról, hogy amikor kitört a legújabb gazdasági világválság, Nyugaton óriási kereslet támadt K. Marx „A tőke” című főműve iránt. A „tojásfejű” polgárság lelke mélyén elismeri a nagy tudós érdemeit. Nálunk, a neoburzsoázia körében babonás félelem uralkodik a szocializmus kísértetével szemben. A riadt restauráló polgárság bértollnokai kriminalizálják a kommunizmust, hogy megfosszák tömegbázisától és elszigeteljék a néptől. A kommunizmus áldozatai című förmedvény még százmillióra tette a  leninisták által kiirtott emberek számát, ma már száznegyvenmillióról beszélnek. Hovatovább - verbális szinten - kipusztítják az emberiséget!
Az elmélet a gyakorlati tapasztalatok általánosítása. Szigorú követelmény, hogy az osztályharc céltudatossá váljék. Fennáll a veszélye annak, hogy a burzsoázia és a szociáldemokrácia közös erőfeszítésekkel aláaknázza a marxista tanítást, megtámadja releváns tételeit (a szocializmus utópia, eltűnt a munkásosztály, megszűnt az osztályharc, a materialista filozófia ördögi tanítás, a proletár nemzetköziség hazaárulás, a magántulajdon szent és sérthetetlen stb.).
Forradalmi tanításaink tárgyszerű védelmében és megismertetésében - elméleti folyóirat híján - A Szabadságnak kellene a főszerepet vállalnia. Hetente a 12 oldalból legalább 1-1 oldalt szentelni átgondolt tematika alapján a marxizmus kérdéseinek (filozófia, politikai gazdaságtan, tudományos szocializmus). És ezt nem kampányszerűen, hanem következetesen, hosszú távon folytatni. Szükség esetén igénybe lehetne venni az Ezredévet és a „Z” füzeteket. Mellette ugyancsak a szocialista elmélet kérdéseit tárgyaló előadássorozatot kellene megszervezni - esetleg több szinten. Tudomásul kellene vennünk, hogy a marxizmus tanításai nem kőbe vésett igazságok és kinyilatkoztatások, hanem - leszámítva a tudomány konzisztens elemeit - a változó élet kényszere alatt szükségszerűen felülvizsgálandó tételek rendszere.
A felvázolt feladatokat a gyakorlati munkával egyenértékűnek tartom, melyre felhívnám az illetékesek figyelmét.
Hegedűs Sándor

TÖRTÉNELMI IGAZSÁG

Előbb azt kell az agyunkba vésni, hogy az objektív valóság az emberek akarata ellenére létezik, működik.
A szubjektív valóság mindaz, amit az előző törvényszerűség figyelembe vételével az ember létesített és működtet. Ezek a társadalmi viszonyok.
Marx nagy igazsága, hogy az embert a munka és a tapasztalat tette azzá, ami lett.
És ez örökre így is lesz.
Mert az ember, aki a történelmet nem ismeri, nem tudja, hogy kikben bízhat, mi az igazság, ezért könnyen átverhető, becsapható. Így örökre rabszolgaság lesz az élete, dolgozhat mások meggazdagodásáért, miközben éhbéren tengeti az életét. Az eddigi társadalmi alakulatok egytől egyig ezt igazolják.
Ha elfogadjuk Marx gondolat menetét, és miért ne fogadnánk el, tudnunk kell, hogy változtatni sorsunkon elsősorban mi, emberek tudunk.
Dudás György

Negyedszázad

Július 6-án lesz 25 éve, hogy Kádár János eltávozott.
Az  MSZMP nyugalmazott elnöke, több mint három évtizeden át első titkára, illetve főtitkára, az Elnöki Tanács tagja, országgyűlési képviselő, korábban két ízben miniszterelnök.
Olyan politikus volt, akit tisztelői és bírálói egyformán elismertek. Nyugodtan mondhatom, hogy nagy egyéniség volt. Nem a beosztása miatt volt elismert, hanem ahogy élt és gondolkodott, ahogyan tette ezt, amit sorsa, meggyőződése parancsolt.
A tevékenységét minden esetben a meggyőződése, a szocialista eszme iránt elkötelezettsége vezérelte, amelyet fél évszázadon át történelmi hűséggel szolgálta, a magánéletét egyéni sorsát is alárendelte annak.  Teljes életet élt, életre szóló találkozások, és fájdalmas elválások, sikerek és kudarcok.
Az élete nélkülözésekkel kezdődött, majd üldöztetéssel folytatódott, és eljutott a csúcsra a nemzetközi nagyrabecsülésig. Kádár János a XX. század második felének jelentős magyar politikusa, évtizedekig kiemelkedő államférfi, az eszméjéhez hű pártvezető, aki szolgálatként fogta fel munkáját.
Véleményem igazolására egy közvéleménykutatás eredményét ismertetem.
Az előző Orbán-kormány országimázsközpontjának megbízásából a Gallup Intézet végzett közvéleménykutatást (úgy gondolom, hogy elfogultsággal nem vádolhatók).
„A közvélemény kutatás azt mutatta, hogy a magyarok kétharmada azt vallja, Mátyás király, Szent István és Kádár János a három legfényesebb történelmi korszak meghatározó személyisége.” (Népszabadság, 2000. 01. 27.)
Negyedszázad elmúlásával ne formailag, hanem szellemiségében maradjunk hűek a párt alapító tagjának és első vezetőjének hitvallásához.
Neve élni fog századokon át.
Horváth Sándor

EGYEBEK

Június 21-én rendezik meg TÚRKEVÉN a XX. Munkás Kupa országos kispályás labdarúgó tornát.
A rendezvény fővédnöke: Thürmer Gyula, a Munkáspárt országos elnöke.
***
Tisztelettel köszöntjük pedagógusnap alkalmából a nevelőket, tanítókat, és az évzárókat követően kellemes, boldog nyaralást kívánuk.
Kérjük, készüljenek fel a szeptemberi újrakezdésre.
***
- Az  I. világháború 100 éves évfordulóján megemlékezést tartottunk június 4-én 10 órakor a szolnoki emlékműnél.
***
- Június 28-án, szombaton a párt országos központjában a Szabó Ervin Akadémia ülésén téma az önkormányzati választásokra való felkészülés lesz.
***
- Július 5-én, szombaton 10 órakor Budapesten, a Fiumei úti temetőben Kádár-megemlékezés halálának 25. évfordulóján.

Május 25.

Miközben  a pártok többsége eredményesnek és részükről sikeresnek ítélte a május 25-i választásokat, mégis azt kell mondani, szégyenteljes volt. A szavazatra jogosultak kevesebb mint 30%-a ment el és nyilvánított véleményt.
De milyen véleményt?
A magát baloldalnak nevezett MSZP is megbukott! S azok az 1-1 képviselőséget nyert pártok küldöttei is bevallhatják, mennyit is ér majd a szavuk egy több mint 700 fős testületben. Arra jó, hogy kiszabadulhatnak az ország káoszos világából, „nyugodt szívvel” lóbálhatják a lábukat, és közben meg is gazdagodhatnak.
Övéké a világ. 

BÚCSÚZUNK

Ilonkától (Krojdla Ilona)
aki 1918. március 15-én született, és évtizedeken keresztül volt a párt, jelenleg a Munkáspárt lelkes és megbecsült tagja. Jelenlétével és anyagiakkal is segítette szervezetünket.

Gondol rá a párt megyei és városi tagsága

Nincsenek megjegyzések:

Blogarchívum