2015. április 13., hétfő

Farkas Péter a Tanácsköztársaságról emlékezik

Farkas Péter, a Munkáspárt Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnökségének tagjának beszéde (Rákóczifalva) a Munkáspárt szolnoki tanácsköztársasági megemlékezésén, 2015. március 21.
Kedves elvtársak, kedves megemlékezők!
A mai napon a Magyar Tanácsköztársaságra emlékezünk meg.
Ezen a napon kiáltották ki 96 éve a Magyar Tanácsköztársaságot, amikor a Magyarországi  Szocialista Párt néven eggyé vált a Kommunisták Magyarországi Pártja és a Magyar Szociáldemokrata Párt. Ezzel kezdetét vette a dicsőséges 133 nap, így vonult be a történelembe. Amit utána évtizedekig és azóta is – ’90 óta – igyekeznek elfelejtetni velünk.
Hogy akkor, aki akart, az dolgozhatott. Aki nem – nem volt munkaképes, vagy egyszerűen az állam csak nem volt képes neki munkát adni, mert telített volt az a szakma, akkor eltartotta. Most mindenhol munkanélküli. Tanítják az embereket ilyen-olyan szakra, már aki tud. Most már ugye azt is meg akarják határozni, hogy ki milyen szakon tanulhat majd, hogy eldöntik majd a tanárok. Gondolom, itt a városházáról vagy majd a megyeházáról majd megy az utasítás, hogy ennek meg annak a kölyke, úgyhogy toljuk át...
Ez volt az utolsó olyan rendszer, aminek a hadserege – a Magyar Vörös Hadsereg – amit hajlamosak elfelejteni: önerőből utoljára foglaltunk el területet. Az se igazán elfoglalás volt, hanem visszafoglalás volt. Magyar katona állt a magyar-lengyel határon, munkásszázadok: a munkások önként léptek be ezekbe a századokba, ezekbe az ezredekbe, zászlóaljakba. Szemben azzal, hogy utána a következő korszakban Horthynak a nemzeti hadseregébe erőszakkal tudtak betoborozni 15 ezer embert, addig a Magyar Vörös Hadseregnek 20-30-40 ezer katonája volt. Ez volt a második magyar – bocsánat, a második állam a világon, aki a dolgozó nép érdekeit szolgálta, ami sikerre ment.
Voltak már Magyarországon is korábban próbálkozások: Dózsa György, 1848-ban a pesti srácok. Ugye próbálkoztak azzal a márciusi ifjak, hogy talán esetleg jobbá tehetik, igazságosabbá a magyar rendszert, de nem jött össze. A magyar uralkodó osztály 1514-ben felszámolta a parasztfelkelést, ’48–’49-ben, amiről még most hallgatnak, tehát megint be lett harangozva itt, hogy a magyar polgári demokrácia akkor élte a fénykorát, a ’48–’49-ben, abban az egy évben. És mit csinált a magyar nemesség akkor is? A Habsburgok mögé állt, hogy a földjét ne osszák szét a jobbágyok között.
Mert márciusban nem azért szabadították ki Táncsicsot, hogy utána kiröhögjék az országgyűlésben a tájszólása miatt, hanem azért, hogy a paraszt földet kapjon. Vele a jobbágyságot szüntessék meg. De akkor is, mint most is, a magyar uralkodó osztály nem tette meg azt, ami a dolga: megvédeni Magyarország népét.
1919-ben munkásgyerekek mehettek nyaralni a Balatonra. Munkásgyerekek. Az államokban visszaszolgáltatták a munkásoknak, parasztoknak a bevitt értékeit, értéktárgyaikat. Amiket a pár évtized, évszázad alatt megőrizgettek a családban, de a rendszer, az első világháború elvette tőlük.
Milyen rendszer volt az, ami utána jött, és belső árulásokkal, külső intervencióval legyőzte a dolgozó nép államát? Horthy Miklós maga mondta, hogy a bolsevik előretörés megakadályozása érdekében akár Magyarország függetlenségét is fel kell áldoznunk. Milyen uralkodó az – és most ennek állítanak szobrokat? Az ő nyakába kellene akasztani az „Én vagyok a felelős Trianonért” táblát. Ő volt az, aki szépen elkártyázgatott Szegeden, utána pedig a Dunántúlon, Siófokon, ameddig Erdélyben, a Felvidéken, utána most már Délvidéken is, a Tiszántúlon, a Duna-Tisza közén magyarokat akasztottak fel. Magyar embereket. Szekszárdon az egész direktóriumot, a Tanácsköztársaság direktóriumát kivégezték.
Most, a mai napon is Szamuely Tibort és Kun Bélát mocskolták be a jobbikos képviselőjelöltek az interneten. A helyiek, a szolnokiak. Azt a Kun Bélát, aki megindította Stromfeld Aurél zseniális hadvezérrel a dicsőséges északi hadjáratot. Azt a Szamuely Tibort, aki próbálta az áskálódásokat, a románokkal való összekacsintgató ellenforradalom... ellenforradalmárokkal paktáló magyar urakat itt Szolnokon is, őket vitte vesztőhelyre.
Itt van a Tisza Szállónál az emléktábla. A vörösterror áldozataira emlékeztek. Meg is koszorúzták február 25-én, a kommunizmus áldozatainak az emléknapján. Azok az emberek fegyverrel támadtak a fennálló rend ellen. Ezt minden... mindig halállal büntetik.
Vegyük például Ságvárit. Most már Ságváriról biztos, hogy Szegeden a Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumot át fogják nevezni. Ugyanazért, amiért itt emléktáblát osztogatnak a fehér ellenforradalmároknak.
Május elején, a román előretörés idején az első napokban az urak és a feleségeik, a gyermekeik: a burzsujok itt a Tisza partján a kalapjukat lengették a román katonáknak, amikor itt hídfőt akartak létesíteni. Utána katonai szempontból, mivel nem tudták volna biztosítani, nem tudták volna itt a románok megvetni a lábaikat, visszavonultak. Azokat az embereket végezték ki. Akik így integettek a románoknak, hogy gyertek ide, és szabadítsatok fel minket a vörösöktől, a dolgozó nép erejét végre zúzzátok szét. Csapjatok nekik oda. És ezekre az emberekre emlékezik... ezekre vagyunk büszkék. Akiknek köszönhetjük azt, hogy Magyarország nem 325 ezer négyzetkilométer, hanem 93 030 négyzetkilométer.
Én akkor is azt mondom: a mi hőseink feddhetetlenek. Végig a dolgozó ember ügyét szolgálták, elsősorban a magyar dolgozó ügyét. És akkor is csak azt mondom, amit ők mondtak: világ proletárjai, egyesüljetek. Köszönöm szépen.
*** 

Hogy is volt? 96 éve kiáltották ki az első magyar proletárdiktatúrát

Március 21-én, szombaton ünnepeljük a Magyar Tanácsköztársaság kikiáltásának évfordulóját. A Magyar Munkáspárt idén is méltón megemlékezik hőseinkről.
A 133 nap kommunista hősei közül a legtöbben fiatalok voltak, elég csak Szamuely Tiborra, Cserny Józsefre, vagy Korvin Ottóra gondolni, akik huszonévesen lettek a későbbi fehérterror áldozatai, de Kun Béla is csak 33 éves volt a Tanácsköztársaság idején. A fentebb említett négy elvtársat jelenleg a regnáló hatalom Horthyékhoz híven magának az ördögnek titulálják őket – vörösterrort emlegetve.
Vörösterror valóban létezett. Több száz áldozata volt. Köztörvényesek, a fennálló hatalommal szemben fegyverrel fellépő ellenforradalmárok, fosztogató és túlkapást elkövető vöröskatonák. Egy fontos dologgal azért még kiegészíthető ez a lista, amire Szolnokon is akad példánk: a zselléreket, cselédeket ért éves sérelmeket, amiket az úri rend törvénykezése lehetővé tett, vagy csak megtorlatlanul hagyott az uram-bátyám törvénykezés.
Mi nem csak a szocialista sikerek miatt emlékezünk 1919-re (múzeumok ingyenes látogatása munkásoknak, munkásgyerekek ingyen nyaraltatása a Balatonnál…). Az utolsó sikeres hadjáratok, melyek során külső segítség nélkül foglaltunk vissza magyar területeket, szintén a Tanácsköztársaság sikerei. Elég csak Stromfeld Aurélra, és a vöröskatonák önfeláldozó harcaira gondolnunk. Az Északi-hadjárat akkora riadalmat keltett Trianon nyugati kiagyalóiban ugyanúgy, mint a Magyar Tanácsköztársaság kikiáltása. Képzeljük el egy pillanatra, amint a nyugati imperialista körök aggódva várják a híreket Szovjet-Oroszország összeomlásáról, Aztán felröppen Kun Béla üzenete, a „Mindenkihez!”, ami megmutatta, hogy a bolsevik eszme nyugaton is terjed, és a hazatért hadifoglyok terjesztették e nagyszerű eszmét.
Emlékezzünk minden nagyszerű hősre, aki kommunistaként és hazafiként életét áldozta a Magyar Tanácsköztársaságért; a magyar dolgozók államáért!
Farkas Péter

Nincsenek megjegyzések:

Blogarchívum