2016. március 10., csütörtök

Jászkun Munkás, 2016. február

A JELEN BÍRÁLATA EMBERKÖZELBŐL

A rendszerváltást követő két évtized gazdasági és politikai vezetéseinek hibái közé sorolható, hogy a kormányzati gazdaságpolitika alapvető elemeit nem annyira a gazdaság mindenkori állapotának gondos elemzéséből, mint inkább a szocializmus tagadásából, a korabeli doktrínák ellenzéséből igyekezett levezetni.
Napjaink értékvesztett, felbolydult, indulatoktól fűtött és aggodalmakkal teli légkörében az emberek lényegesen megváltoztak. Döntő oka ennek, hogy megfeledkeztek róluk, munkátlanságra, mi több, éhezésre ítélték számottevő hányadukat. Márpedig, ha megfeledkeznek a tömegekről, jelt adnak magukról. Az okos hatalom ezt szem előtt tartja. Ha másként nem, hát elolvassa és komolyan veszi azokat a sirámokat, melyek a sajtó által közismertté válnak, s a hatalomnak címezve megfogalmazódnak. Ám az uraknak eszük ágában sincs effélékre figyelni. Mivel azt a nézetet vallják, hogy ami a köz számára nem válik ismertté, nem is létezik, egy különös megoldáshoz folyamodtak, s az újságírókat vették célba. Mivel alkalmasint tanúja voltam már magam is, ráismerek a módszerre, az újságírói érvelésre, a szófogadatlanok számára kilátásba helyezett következmények fölemlegetésére, s az újságírók magyarázkodására: ,,ö nem kormányellenes, amikor rámutat a hibákra, hiszen a sikerekről is írni szokott”. A hatalom figyelmen kívül hagyja, hogy az a viselkedésmód, ahogy a tömegtájékoztatási eszközök tudatják a kritizálandó valóságot, az olyan ember viselkedéséhez hasonlítható, mint aki, ha jól megy a sora, csöndesen éldegél, ha meg fájlal valamit, kiabál, ha tűrhetetlenné válik a helyzete, ordít, jajgat és toporzékol.
A jelenlegi hatalomnak esze ágában sincs félni, tartani bármitől, bárkitől. A „fülkeforradalom” jóvoltából kétharmaddal győztes párt közel három „gyümölcsöző” esztendei ügyködése után, mely (miként a szónokaik végnélkül mondogatják), minden magyart arról igyekezett meggyőzni, hogy ez a kétharmados erő a társadalmi megbékélés, a válságból való kibontakozás, a nyugodt, alkotó civil élet, a nemzeti felemelkedés, a tehetség, a szakmai hozzáértés politikamentes érvényesülésének az útjára vezérelt minket. S eközben elhárította fejünk fölül a több évtizedes félelem, az egzisztenciális fenyegetettség légkörét, a kincstári hitvallás, a hivatalossághoz alkalmazkodás jobb megélhetéssel és biztonságosabb egzisztenciával kecsegtető kényszerét. S az efféléket sajnos el is hitték, hiszik, s mondják lelkesedve: amit a most egzisztáló hatalomgyakorlók eddig tettek, tulajdonképp megváltás volt a magyar nép számára. Épp csak az üdvözölés maradt el - mondom én. Hiszen láthattuk, miként fogyott el a nép a politika mögül. Miközben feszt hivatkoztak rá, a nép jelentős része úgy szavazott, hogy nem ment el voksolni. Sőt, szemrebbenés nélkül kimondható ma már, az úgynevezett polgári demokrácia egyre jobban megkedvelteti a sokat gyalázott „puha diktatúrát”. Az urak is tudomásul vehetnék, hogy a biztonságos talaj mára jócskán kicsúszott az ország lába alól, s mindezekről ők is tehetnek.
S ami igazán szíven ütött karácsonykor, az az ingyenkonyháknál gyülekezők népes táborának látványa volt. Miközben az ország miniszterelnöke a majdani csodás jövőről papolt nekünk a tévé képernyőjének közvetítésével, az egy tál ételért (gyermekkocsis kismamákat sem nélkülözve) sorban állók végeláthatatlan oszlopa várt sorára, amit a nejem - humanista lévén - könnyezve nézett végig.
Dr. Südi Bertalan

AZ „ÍGÉRET” FÖLDJE

Magyarország kormánya - Orbán Viktor jóvoltából - biblikus húrokat penget. Fűt-fát ígér az ország gyanútlan lakóinak: fizetést emel, új meg új családi pótlékokat vezet be, csökkenti az adókat, a közületi rezsit, különböző hiteleket helyez kilátásba. Van, amit teljesít, van amit csak lebegtet. Egyes közalkalmazottak sokszor a fizetésüket sem kapják meg, vagy csak nagy késéssel. Ezek az ígérvények, noha sokszor csalókáknak bizonyultak, tartják a lelket a jámbor hívőkben. Hiszik, hogy a Fidesz és csapata komolyan veszi ígéreteit, és elvezeti a magyar népet a kánaánba. A kilátásba helyezett magasabb életszínvonal jelenti azt a mézesmadzagot, melybe a jobb élet után vágyó milliók kapaszkodnak, s a választásokon ebben reménykedve támogatják Orbánékat. A Fidesz vezetése ma már attól sem riad vissza, hogy akár alkotmányjogi csalásokkal biztosítsák a maguk számára a hatalom privilégiumát. Abban bíznak, hogy még néhány ciklus, s az orbanistáknak nem lesz alternatívájuk.
Az ellenzék pedig azt várja, hogy a sok csalódás, a becsapottság érzése kiábrándítja a szavazókat, s máshová adják voksukat. 2010-ben a Fidesz is abból élt, hogy megnyergelte a szocialisták hibáit. Ennek a „passzív” győzelemnek nincsen komoly háttere, csak akkor, ha az ellenfél pozitív programmal meg tudja nyerni a választókat. Pillanatnyilag azonban nem úgy áll a helyzet, hogy a szocialisták készen állnak egy ilyen jövőképpel. Ők a hatalmat akarják megnyerni, nem a népet. Ahol nincs ígéret, ott remény sincs. A Fidesz nagy szerencséje, hogy ellenfelei szerencsétlenkedő amatőrök, akik egy esetleges győzelem pillanatában sem tudnák, mit kezdjenek a hatalommal. Aki nem használja ki konstruktívan a koncepciózusán a múlandó időt, áldozatul esik a riválisok ügyeskedéseinek. Nyilván ennek tudatában jelenthette ki Orbán Viktor legutóbbi kongresszusukon, hogy az elkövetkező harminc év is az övék. Súlyos történelmi felelősség terheli a szocialistákat, ha újabb évtizedeket szabadítanának a jobb sorsra érdemes magyarságra. Azt azonban tudni kell, hogy a jobb sorsra csak akkor érdemes a magyarság, ha felismeri a manipulációs szándékokat, és a fülkében bölcsen dönt, kire bízza hatalom gyakorlását.
Dr. Hegedűs Sándor

SÜDI BERTALAN: KI MENNYIT ÉR?

Egy újdonsült ajser kategorizált.
Tudatta: „aki szegény, annyit is ér.
Akinek semmije sincs e világon,
Potyaleső ember, mert mindig csak kér".

Szerinte azok süllyedtek nyomorba,
Akik nem szolgálták ki a gazdagot,
Öklöt ráztak helyette lármázókként,
Mert társként védték a szolgát és rabot.

Bár tudták, hogy isten helyett a tőke
Teremtett mélyszegényt és dúsgazdagot,
Mégis több mint két évtizeden át a
Kárvallottak rendje mélyen hallgatott.

Az áruló – megcélozván Damaszkuszt –
Sokadmagával útjára sereglett:
A bűnbánatot végig elkerülve
Hatalmat ragadott, vezeklés helyett.

A közvagyont bezzeg magáévá tette,
Vagy korrupcióval, vagy „csókos” gyanánt.
Harácsolás közben soha nem ismert
Sem mértéket, sem korlátot, sem arányt.

Könnyű a szegényeket degradálni,
Aztán mondani, hogy az áruk semmi,
A gazdag meg áradozhat boldogan,
Hisz’ neki a jövőtől nem kell félni.

Rózsás állapot lehet a gazdagság,
Míg vannak, akik éhbérért növelik,
Veszélyes, ha ellene lázadókat
Elnyomottak milliói követik.

FÖLDMUTYI

A magyar nép pénzéből veszik meg a magyar nép tulajdonában lévő földeket. Megéri állami földet venni, de ráadásul még állami támogatási hitelből, amelynek 10 évre garantált az 1,95 százalékos kamata, így duplán megéri. Főleg azoknak, akik zsebből ki tudják fizetni a föld árát, és a hitelt egy másik bankban nagyobb kamatra beteszik - ez már a tiszta nyereség. Jelenleg, 3,5 százalékért állampapírt lehet jegyezni, ebből 10 millió forint esetében 10 év alatt 1,5 millió forint haszonra lehet szert tenni. Lényegesen nagyobb lehet a haszon, ha a jegybanki alapkamat emelkedik, és a törlesztőrészlet változatlan marad.
Ilyen feltételek mellett mindenki állami hitelből vásárol földet, mert üzlet. Sajnos mind ez a mi zsebünkből történik, amely évi 7-8 milliárd forint kamattámogatást is jelent. Amikor Marx megfogalmazta az eredeti tőkefelhalmozást, akkor ezt a folyamatot írta meg. A kormány a magyar nép tulajdonába lévő földek eladására felhatalmazást nem kapott. Banki kamat esetében, például Mészáros Lőrinc karcagi származású milliárdos a Blikk számítása szerint többmillió forintot nyerhet a 108 millió forintos hitelen.
Az előre eldöntött lemutyizott üzletről van szó, a földpályázatok elbírálásánál nem újdonság. Az már csak a hab a tortán, hogy a közeli barátok ingyenpénzt is kapnak a parcellák mellé.

TISZTELT OLVASÓ!

Érdemes elgondolkodni azon, hogy az ipari üzemek lerombolása, elkótyavetélése után most a magyar nép tulajdonában lévő állami földeket is egy szűk csoport tulajdonában adják, és a földesurak birtokán majd napfeljöttétől-naplementéig dolgozhatnak gyerekeink, unokáink, úgy, mint a Horthy-rendszerben éhbérért. Valószínű, a rendszerváltáskor a magyar nép nem gondolta, hogy az általa létrehozott nemzeti vagyont rövid idő alatt tönkreteszik vagy egy szűk csoport birtokába juttatják, és helyette kap majd megélhetési gondokat, megalázást, és csak a választáson lesz szükség rá.
Egyedül a Munkáspárt akar ezen változtatni, mert ez politikájának a lényege.
KISZÁMÍTHATÓ JÖVŐT! LEHETŐSÉGET A NORMÁLIS ÉLETHEZ!
Horváth Sándor

KÖNYVEKRŐL ÉS AZ OLVASÁSRÓL

A napokban fejeztem be Jakov Szvet: Kolumbusz című könyvét. Érdekes, tanulságos, és rámutat arra a mérhetetlen igazságtalanságra, amely emberek millióinak okozott mérhetetlen szenvedést. A mindenkori pápa rávette az uralkodókat, hogy adományozzanak földbirtokokat a papságnak. Ezt mi is tapasztalhattuk, hiszen minden településen voltak papi birtokok. Ezeken a földeken a hívek nagyon sokat dolgoztak szívességből, a lelkűk üdvösségéért. A földesurak földjén is éhbérért dolgoztak. Ezt a könyvet érdemes megszerezni, kölcsönkérni, kivenni a könyvtárból. Belőle felismerhető az a szörnyű igazság, hogy kinek és minek köszönhető, hogy annyian éltek mélyszegénységben. A kapitalizmust akarókat az egójuk mozgatja. Az önzés a minél nagyobb életszínvonal elérése, mások kárára. Büntetlenül lopni, csalni, hazudni, hogy meggazdagodjanak. A háborúk is azóta vannak, hogy a gazdagok önzése uralja a világot. Ezért aggódom, hogy lesz még harmadik világháború is. Pedig akkor hírmondója sem marad a Földnek, mert ha a nukleáris töltetek kiszabadulnak, nem marad semmi, de semmi. Gondolkodjunk emberek, amíg nem késő.
Dudás György

VICCES

Bűn és bűnhődés

A bíró a tárgyalás végén közli a vádlottal a kiszabott büntetést:
– Öt év letöltendő büntetésre ítélem.
Az elítélt megszólal:
– És mondja, bíró úr, interneten is letölthetem?
* * *

Lelkes turista

– Na, és a nyáron sok hegyet megmásztatok a Tátrában?
– Még csak azt kellett volna! Így is állandóan szomjaztam, úgyhogy ki sem mozdultam a sörözőből.
* * *

Frappáns válasz

Tanár:
– Fiacskám, hol taultál meg úszni?
Gyerek:
– Hát a vízben!
* * *

Kezdő úrvezető

A rendőr megállít egy gépkocsit.
– Miért köröz folyton a kórház körül?
– Óvatosságból. Ma vezetek először.
* * *

Vadnyugat

Két cowboy találkozik egy ivóban. Azt mondja az egyik a másiknak:
– Joe, te haragszol rám?
– Miből gondolod?
– Tegnap, mikor utánad lőttem, hátra se fordultál.

HÍREINK

A január 17-ei önkormányzati választásokról előző lapszámunkban már írtunk.
Szolnokon, Szandaszőlősön, Filemon Kristóf, a hajdúszoboszlói 6-os számú egyéni kerületben Márton Zoltán jelöltünk felkerült a szavazólistára. Mindkét helyen a kampány során a városokban megfelelő időt és helyet kapott a médiákban.
Az eredmény: Szandaszőlősön, ahol erős fideszes érzelmű emberek laknak, jelöltünk 15 szavazatot kapott.
Hajdúszoboszlón, ahol korábban még csak nem is próbálkoztunk, jelöltünkre 13 szavazat érkezett és ez 2,04 %-ot jelentett.
Bodrogkisfalva (Borsod-Abaúj-Zemplén m.) jelöltünk 1,3 %-ot kapott.
Kisherend (Baranya megye) 2,3 %-ot kapott.
Nyírcsaholyban (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) csak 0,1 %-os eredményt ért el a jelöltünk.
Igen, a legkisebb százalék is eredmény. Mert az, hogy egyáltalán a jelöltünk indulni tudott, már az is eredmény.
Sajnálatos viszont az, hogy valamennyi választáson a szavazók 40, 46,5, 47 %-a vett csak részt a voksoláson. Jelzi, hogy a lakosok nem hisznek, nem bíznak a politikusokban.
* * *

Március 1-én Egészségügyi Napot rendez a Munkáspárt, a Vasutas Napihoz hasonlóan. Minden megyei kórház és 5000 lakost meghaladó városi kórház és szakorvosi rendelő előtt, Munkáspárti demonstráció lesz. Meghívjuk a helyi egészségügyi szakszervezeteket is.

Nincsenek megjegyzések:

Blogarchívum